Mi a béke ára? – palesztin és izraeli aktivistákat kérdeztek

2023. december 14. 18:33

A BBC riportja azt a kérdést járja végig emberi történeteken keresztül, hogy vajon a háború pusztítása okozhat-e olyan mértékű sokkot mind az izraeli, mind a palesztin oldalon, hogy ráébredjenek: életfontosságú szükség békét kötniük.

2023. december 14. 18:33
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Jeremy Bowen, a BBC tudósítója egy tel-avivi látogatással kezdi írását: Yonatan Zeigennél, az egyik leghíresebb izraeli békeaktivista, Vivian Silver fiánál járt. Édesanyja a Be'eri kibucban élt, és az október 7-i terrortámadás során eltűnt.

A fia akkor még abban reménykedett, hogy a Hamász fegyveresei a Gázai övezetbe hurcolták túszként, egy nappal később azonban a helyszínre utazott, és a házat leégve találta. Több héttel később a vizsgálat megállapította: a hölgy bent égett a házban.

Yonatan feladta állását, és anyja nyomdokain békeaktivistának állt – úgy véli, 

a jelenlegi háború olyan traumát okoz, amely változást hozhat a két társadalomban, eljöhet a katarzis, a béke időszaka.

A riport az izraeli történet inverzével folytatódik: Issza Amro egy palesztin aktivista a ciszjordániai Hebronban, amely a Pátriárkák sírhelyeként mindkét vallásnak, a judaizmusnak és az iszlámnak is fontos hely. Az izraeli katonák jól ismerik, mert rendszeresen megsérti az izraeli hatóságok által elrendelt kijárási tilalmakat. 

A BBC-nek nyilatkozva a férfi elmondta: az október 7-i támadás után őrizetbe vették, és megverték. Mégis, úgy véli ő is, hogy ez a dráma esélyt is jelenthet az izraelieknek és a palesztinoknak a megegyezésre, mert a jelenlegi biztonsági status quo megbukott.

A béke esélye

Az elmúlt 15 évben, amióta a Hamász irányítja a Gázai övezetet, minden háború vagy katonai összecsapás egy forgatókönyv alapján végződött: tűzszünettel. 

A tűzszünet azonban borítékolhatóan magában hordja az ellenségeskedés újbóli fellángolását. 

A végső megoldás egy békeegyezmény tető alá hozása lenne, már csak azért is, mert a mostani háború olyan mértékű pusztítást hoz, hogy innen nem lesz visszatérés a korábbi helyzethez – írja Bowen.

A közeljövő kérdése még nyitott: Izrael éppen vitában áll legfőbb támogatójával, az Egyesült Államokkal ezzel kapcsolatban. A Biden-kormányzat elismeri Izrael önvédelemhez való jogát, és bár védi az ENSZ-ben, kezd elfogyni a türelme a polgári célpontokat, civileket is érő izraeli bombázások miatt, és nyomás alá helyezi szövetségesét, hogy legyen partner egy önálló palesztin állam létrehozásában. 

Az izraeli kormány erre egyelőre nem hajlandó, de arról sem beszél, hogy akkor mi lesz Gázával a háború lezárást követően. Benjamin Netanjahu tör előre, hogy megvalósítsa célját, a Hamász kiiktatását, legutóbbi beszédében pedig arról szólt, hogy 

Gáza nem lesz sem Hamásztán, sem Fatahsztán”.

Yonatan Zeigen szerint ez hibás politika, mert a háború bosszút fog szülni, ehelyett a zsidó államnak a békére kellene törekednie. Mint mondja, a palesztinokkal való béke szitokszóvá vált az elmúlt években, de éppen ez a háború kezdi felrázni az izraelieket, hogy nincs más lehetőség, csak a béke.

Issza Amro a BBC-nek arról beszél, hogy október 7. óta még nehezebb palesztinnak lenni, az izraeli hatóságok által ellenőrzött területeken egyszerűen leállt az élet számukra, nincs elegendő élelmiszer, zárva vannak az oktatási intézmények. 

Jeremy Bowen szerint ennél a pontnál egy közelben álló izraeli katona beleszólt a beszélgetésükbe, közölve, hogy a palesztinok vad emberek, akik nem akarnak békét; békéről beszélnek, de gyűlölik a zsidókat.

Van-e második esély Oslo után?

Az 1993-as béketerv megbukott, de nyugati diplomaták látnak egy halvány esélyt arra, hogy Izrael kapjon olyan biztonsági garanciákat, amelyért cserébe belemegy egy önálló palesztin állam létrejöttébe. 

Ilyen lehet az ígéret, hogy Szaúd-Arábia és Izrael között létrejön a diplomáciai kapcsolatfelvétel, 

a jordániai és az egyiptomi diplomáciai modell lehet a minta. 

Erre már létrejött egy tárgyalási keret, húsz évvel ezelőtt a szaúdiak letettek az asztalra egy megegyezés-tervezetet, amely Izrael állami elismerését helyezi kilátásba a palesztin államért cserébe. Ez összeilleszthető lehetne az Ábrahám megállapodásokkal: további arab államok vennék fel a kapcsolatot Izraellel, de párhuzamosan létrejönne a palesztin állam.

A BBC szerzője elismeri, hogy ez egy kényes játszma lenne, ehhez új vezetőkre lenne szükség mindkét oldalon, és olyan kockázatvállalásra, amely a politikai bukást is magába foglalja.

 

Nyitókép: Palesztin civilek az izraeli bombázás után 2023. december 14-én  Rafahban   (forrás: Mahmud HAMS / AFP)

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bornemissza-3
2023. december 14. 21:13
Egy közös zsidó-palesztin állam lesz. Esetleg regionális palesztin autonómiával.
bornemissza-3
2023. december 14. 21:09
Béke Gáza romjain nem lesz. Izraelnek el kell törölnie a Hamaszt. Gáza megszűnik, az izraeli állam része lesz. De a volt gázai lakosok automatikusan állampolgárok lesznek abban, és szabadon élhetnek benne.
Tommaso
2023. december 14. 19:53
Elég lezserek voltak a világ akkori nagyhatalmai, mikor 1947-ben belementek, hogy apalesztinai arabok szemenköpjék őket és az ENSZ 181. sz határozatát, mely előirta egy szabad és független PALESZTIN ÁLLAM létrejöttét. Amelynek szuverenitását és országhatárait a két szuperhatalom, az USA és a SZU garantálta volna. De az araboknak a zsidógyilkolás fontosabb volt, - és látjuk - ma is fontosab, mint egy SAJÁT HAZA.
Tommaso
2023. december 14. 19:46
Mi a béke ára? Ami a II. világháborúban. Az agresszor Japán és az agresszor Náci Németo. megsemmisitő veresége. Utána lehet tárgyalni a békeszeretetről. Talán az arab terroristák is képesek olyan 180 fokos fordulatra, mint a németek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!