Orbántól félti Ukrajnát a Politico, pedig még az EU szerint sem áll készen a csatlakozáshoz

2023. december 01. 07:21

A lap szerint Orbán könnyen keresztül húzhatja a nyugat-európai vezetők számítását.

2023. december 01. 07:21
null

A Politico attól tart, hogy a december hónap közepén tartandó uniós csúcstalálkozón Orbán Viktor a szakadék szélére fogja sodorni az EU-t, ugyanis két olyan kérdés is terítékre kerül majd az egyeztetésen, amelyben Orbán álláspontja jelentősen eltér az európai fősodor álláspontjától.

Ukrajnának szánt támogatások

Az egyik ilyen az Ukrajnának szánt további EU-s pénzügyi támogatás kérdése, ugyanis a tervek szerint

Brüsszelben további 50 milliárd eurós mentőöv folyósítását tervezik,

amivel kapcsolatban a magyar miniszterelnöknek komoly aggályai vannak.

A háborúban álló ország EU-s csatlakozása

A másik konfliktusos pont Ukrajna uniós csatlakozása, amellyel kapcsolatba magán az EU-s fősodron belül is komoly ellentmondások látszanak.

A Mandiner olvasói emlékezhetnek: szerkesztőségünk nemrég felkutatott egy dokumentumot, amely alapján még Von der Leyenék szerint sem tud Ukrajna jelenleg megfelelni a csatlakozáshoz szükséges feltételeknek többségének.

A Politico szerint Orbán Viktor azt követeli, hogy az egész politikai és pénzügyi folyamatot tegyék félre, amíg a vezetők bele nem egyeznek az EU támogatásának átfogó felülvizsgálatába Ukrajnával kapcsolatban.

Mindeközben az EU-ban egyedülálló módon a háború kitörése óta csak Magyarországon kérdezik meg a választókat arról, hogy szeretnék-e Ukrajnát az EU-ban látni, hiszen a kérdés szerepel a Nemzeti Konzultációban.

A háború előtt egyébként Hollandiában volt népszavazás az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződés megkötését illetően, de a holland választók 61 százaléka elutasította az EU és Ukrajna közötti társulási szerződés megkötését. A holland parlament azonban nem törődött az eredménnyel, és a képviselők végül azt szavazták meg, hogy az EU tartsa fenn az Ukrajnával kötött társulási szerződést, sőt még a véleménynyilvánító népszavazás intézményét is eltörölték ezután.

A Politico kiemeli, hogy annak ellenére, hogy Magyarország az EU népességének mindössze 2 százalékát teszi ki, a magyar kormány mégis képes „túszul ejteni a blokkot”, mivel annak a nagy stratégiai döntéseknél egyhangúan kell eljárnia – és „aligha vannak nagyobb döntések”, mint Ukrajna felvételi tárgyalásainak kezdeményezése.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Thierry Monasse / Getty Images)

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. december 01. 18:30
Többségi szavazásra kell átállni.
ottoka-0
2023. december 01. 11:27
Szamárság Ukrajna csatlakozásáról beszélni, Egy háborús ország nem is kérelmezhetne semmiféle csatlakozást NATO és UNIO csatlakozást főleg nem. Jelenleg még az sem tudható, hogy milyen új határai lesznek Ukrajnának, mennyi marad Ukrajnából . De még sem sem tudható, megmarad-e egyáltalán, A helyzet jelenleg instabil, képlékeny, változó. Sem Ukrajna, sem Európa nem áll készen egy efféle gátlástalan, ismeretlen érdekek motiválta "kalandra". Európának olyan biztonságra van szüksége, amibe ez az újabb szélhámosság nem férhet bele.
zakar zoltán béla
2023. december 01. 10:07
PreProlytico prolyetilén
auditorium
2023. december 01. 09:13
Rákapcsolt az ekézés Mo-gal szemben. Washingtonból érkeznek a cikkek a Politicoba, majd Brux-ből átveszi az összes pc média SZ, FAZ, Die Zeit, Der Spiegel, Le Monde, Il Pais, la Repubblica, La Stampa, Il Corriere della Sera, Die Presse, Blick, Der Standard, Népszava, HVG , Magyar Hang, a magyar Blikk, Kiskegyed, Divány, Portfolio, Nyugati fény, etc. usw. hosszú a sor.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!