Morawiecki: A migránsok áthelyezése nem oldja meg a lampedusai helyzetet

2023. szeptember 18. 15:07

A lengyel miniszterelnök szerint Ursula von der Leyen „konokul nem ismeri fel a brutálisan egyszerű igazságot, hogy Németország és az EB óriási hibát követett el”.

2023. szeptember 18. 15:07

A migránsok áthelyezése Lampedusa szigetéről nem jelentené a helyzet megoldását, Lengyelország ellenzi, hogy Európába beengedjék az illegálisan érkező bevándorlókat – hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a közösségi médiában.

Az olasz Lampedusára érkező afrikai fiatal férfiak ezrei nem háborús menekültek, hanem „a német nyitott ajtók politikája által felbuzdított, követelőző és gyakran veszélyes emberek” – írta Morawiecki Facebook-oldalán.

Olaszország déli határán „Európa destabilizálására tett újabb kísérlet” történik – fogalmazott a lengyel kormányfő, és Angela Merkel volt német kancellár migrációs politikája „katasztrofális következményének” nevezte a jelenlegi vészhelyzetet.

Morawiecki szerint

Ursula von der Leyen „konokul nem ismeri fel a brutálisan egyszerű igazságot, hogy Németország és az EB óriási hibát követett el”.

A miniszterelnök hangsúlyozta: Lengyelország „határozottan ellenzi, hogy beengedjék Európába az illegálisan csempészett bevándorlókat”. Úgy látja: a migránsok átirányítása más uniós tagállamokba „nem oldaná meg a katasztrófát”, közben „a brüsszeli elit egyetlen ötlete” éppen a bevándorlók elosztását célozza.

Ez viszont olyan, mintha „benzinnel próbálnák tüzet oltani”

– közölte Morawiecki, majd leszögezte: Lengyelország nem engedi be az illegális bevándorlókat.

A miniszterelnök bejegyzésben a fő lengyel ellenzéki pártot, a Polgári Platformot is bírálta, amiért az általa irányított kormány 2015-ben beleegyezett az akkori uniós migránselosztási kvótába.

A migráció az október 15-i parlamenti választásokat megelőző kampány egyik témája. A választások napján a jelenlegi kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt kezdeményezésére népszavazást is tartanak, amelynek egyik kérdése a menedékkérők uniós tagországok közötti elosztását célzó, a varsói kormány által ellenzett brüsszeli javaslatra vonatkozik.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Concetta Rizzo

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
iimre
2023. szeptember 18. 23:44
"Szerintem szeptember 18. 15:27 Az olasz miért nem tartotta be a schengeni egyezményt, a határvédelmet, hogy illegálisan senki be ne jöhessen?" Közismert, hogy az érvényes tengerjogi szabályozásra hivatkozva kell befogadniuk a tengeri határaikon belül kimentett "hajótörötteket": https://www.youtube.com/watch?v=_j6DnGCnaYI Videón látni, hogyan dolgoznak az embercsempészek "A Frontex helikopterről vette videóra, ahogy a csempészek Líbia felől halászhajókkal közelítik meg az olasz partokat, majd kisebb csónakokra szállítják át a bevándorlókat. 81 migráns ért így partot Lampedusa szigetén."
Muki46
2023. szeptember 18. 22:11
Be nem engedésük Európába illetve áthelyezésük Afrikába tökéletesen megoldaná a gondot.
vamonos
2023. szeptember 18. 21:34
De szép is lesz, amikor újra leereszkedik a vasfüggöny. 😂 Mert ha az EU így folytatja, az lesz a vége.
urban63
2023. szeptember 18. 18:57
Az áthelyezésükkel több helyet csinálnak a következő megrendelésre! Észre sem vesszük és a fehér kereszténység eltűnik, lassan már kisebbségbe lesz az európai kultúra. Aztán Zselé mind harcoljon a szabadságért, mert a gyogyó a sajátjait önként zavarja ki a templomból, ortodox sem marad, a román az úgyis befekszik, már elkezdték törvényszinten a cancel culture-t... Ha mást hozzunk be attól nem a demográfia nő, hanem az eltartandók száma, nem a dolgozó kezeké, ki fizeti ezeknek a lakásbérletét, költségreit amellett, hogy pénzt is adnak..., de vannak birkák akik bírják soká?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!