Financial Times: Magyarország az EU legtévelygőbb tagja

2024. január 14. 18:35

A véleménycikk szerzője szerint Orbán Viktor és Aleksandar Vučić szerb elnök is egyfajta egyszemélyi uralmat gyakorol, amelyet átitat az Oroszországgal és Kínával való meghitt kapcsolat.

2024. január 14. 18:35
null

Tony Barber a Financial Times szerzője egy hosszas véleménycikkben értekezett Szerbia lehetséges uniós jövőjéről, a cikkben természetesen a magyar miniszterelnök is szóba került. A szerző szerint hivatalos EU-tagjelöltként Szerbiának olyan demokráciának kell lennie, amely tiszteletben tartja a jogállamiságot és igazodik a blokk külpolitikájához. Szerinte jelenleg ez minden szempontból elmarad. 

Ezért nem érti, akkor miért engedékeny az EU az USA-val együtt Szerbiával szemben. 

Tony Barber szerint azért fordít mind az EU, mind pedig az USA kitűntetett figyelmet Szerbiára, mert földrajzi méretét és népességét tekintve ez a legnagyobb ország a térségben, amelyet Nyugat-Balkánként ismernek. Másodszor, ez a terület volt az egyik helyszíne az 1990-es években, egészen Oroszország ukrajnai inváziójáig az 1945 utáni Európa legerőszakosabb háborújának.

A szerző úgy fogalmaz, hogy Belgrád a nyugati államok, Oroszország és Kína közötti geopolitikai verseny középpontjában áll. Úgy látja, hogy Szerbia szomszédainál jobban törekszik arra, hogy kijátssza az EU-t és az USA-t Moszkva és Pekinggel szemben az el nem kötelezés hagyományára támaszkodva, amelyet Josip Broz Tito, a néhai jugoszláv vezető tett híressé. 

Szerbia messze van attól, hogy teljesítse az uniós tagság feltételeit”

– írta Barber, aki szerint a nyugatnak jó oka van kételkedni abban, hogy a szerb vezetés valóban csatlakozni akar-e a szövetséghez. A szerző szerint egyetlen nyugat-balkáni ország sem tökéletes demokrácia, de Szerbia kiemelkedik a mezőnyből, mert hiányosságai hasonlóak azokhoz, amelyeket 

az EU sértőnek talál Magyarországon, „a blokk legtévelygőbb tagjánál”.

Leszögezte, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök egyfajta egyszemélyi uralmat gyakorol, amelyet átitat a kulturális konzervativizmus, az Oroszországgal és Kínával való meghitt kapcsolatok, valamint a külföldön élő nemzeti kisebbségek támogatása. 

***

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tehetős Totó
2024. február 03. 09:13
Sőt! sőt! Megkockáztatom, hogy egyetlen nyugati ország sem tökéletes demokrácia. Ha már szóba került: miféle demokrácia ahol az államfői tisztség örökletes?! Sem Orbán, sem Vucsics utódai nem öröklik alanyi jogon a hatalmat!
catalina11
2024. január 15. 13:03
Tommaso elvtárs fröcsög és nyáladzik!
makapaka2
2024. január 15. 11:59
Vagyis az egyetlen, a normalitás talaján maradó, gondolkodni képes tagja!,
catalina11
2024. január 15. 11:34
andorra-77 2024. január 14. 20:57 Tommaso 2024. január 14. 20:42 Ez ismét hazugság, a Monarchia nem robbantott ki világháborút 1914-ben, csak Szerbiát támadta meg, miután a szerbek egy terrorista alcióba keveredtek, amelynek során meggyilkoltak a tronörököst. Ezt senki akkor nem tekintette idegen érdeknek. " Az I. VH-t Anglia, a II.-at az USA hozta össze, és mindkettő mögött ott voltak a zsidók.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!