Kitálalt a Politico: Scholz és a balos koalíció inkompetenciája meghozta gyümölcsét, teljes a politikai káosz Németországban

2024. január 29. 12:29

Németország jelenlegi kancellárjától unalmas időszakot vártak a németek. Káoszt, alkotmánybírósággal által visszadobott költségvetést és kormányválságot kaptak – derül ki a brüsszeli lap hétfői cikkéből.

2024. január 29. 12:29
Scholz receives Prime Minister of the Slovak Republic

Mikor Olaf Scholz leváltotta Angela Merkelt, úgy állította be magát, mintha ő lenne a hosszú ideig kormányzó kancellár természetes utódja. De a Németország élén töltött első évek nem egészen úgy alakultak, ahogy sokan várták: a német politikai élet megosztottabb, mint valaha, tömegek tüntetnek és sztrájkolnak, és a német radikális jobboldal is megerősödött – sorolja a Politico.   

Út az összeomlás felé

Németország az elmúlt években már átélt turbulens időket: menekültválság, hitelválság, stb. – idézi fel a brüsszeli lap a cikkben, azonban mint rámutatnak: Angela Merkel mégis a stabilitás látszatát tudta kelteni.

Merkel alatt az amerikaiak biztosították az ország védelmét, közben jött az olcsó orosz gáz keletről, és nemzetközileg semmi nem akadályozta a német ipar szárnyalását. Most azonban úgy tűnik véget ért az aranykor. Az ország vezetői attól tartanak, hogy Trump megválasztásával Európa védelmező nélkül marad, és Németország marad Ukrajna legnagyobb támogatója. Az export-orientált német gazdaságot nehéz helyzetbe hozták a háború következtében megnőtt energiaárak.

Jelenleg úgy tűnik: Németország recesszió felé tart. 

A gazdasági helyzeten nem segít, hogy a lakosság is elégedetlen: újabban a mozdonyvezetők kezdtek sztrájkba, amely komoly szállítási problémákat okoz – olvasható a lap hasábjain.

Életképtelen koalíció, erősödik az AfD

A Politico elemzése szerint az sem segít a helyzeten, hogy a hárompárti koalíció iránti bizalom folyamatosan fogy. A pártok egymással is harcolnak és olyan döntéseket hoznak, amikkel magukat hozzák nehéz helyzetbe. 

A felmérések szerint a koalíció és Scholz is egyre népszerűtlenebb. 

A Politico cikke szerint a politikai közép visszaszorulásának legfőbb jele az AfD erősödése. Az elmúlt napokban tömegek vonultak utcára, hogy kifejezzék, hogy „veszélyesnek” tekintik a demokráciára a pártot. A tüntetések azután törtek ki, hogy nyilvánosságra került egy találkozó, amin radikális jobboldaliak vettek részt és amelyen szóba került, hogy ki kellene utasítani azokat a bevándorlókat, akik nem akarnak asszimilálódni. Hendrik Wüst kereszténydemokrata politikus egyenesen „náci pártnak” nevezte az AfD-ét. A német vezetők támogatásukat fejezték ki a tüntetések iránt. 

Az AfD országosan 21%-on áll vagyis ők a második legtámogatottabb párt a CDU jobboldali szövetsége mögött. Kelet-Németországban, ahol szeptemberben tartományi választásokat tartanak, az AfD vezeti a felméréseket. 

Lázadnak a gazdák 

A német mezőgazdasági dolgozók sem elégedettek a koalíció munkájával. Januárban felvonultak a német gazdák Berlinben, hogy tiltakozzanak a kormány azon terve ellen, hogy fokozatosan megszüntetnék a gázolajra vonatkozó adókedvezményeket a mezőgazdasági ágazat számára – ez a koalíció költségcsökkentő intézkedése volt. Azóta a tiltakozások kiszélesedtek. Egy Berlinben tüntető traktoron például a következő felirat volt kitűzve: „a külpolitika szar, a menekültpolitika szar, a környezetpolitika szar, az egészségügyi politika szar.”

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: KAY NIETFELD / DPA / AFP


 

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2024. január 31. 07:52
Dehogy van káosz! Rendben mennek a pénzek Ukrajnába, és az illegális migránsok is megkapnak mindent. Csakhogy ezt a kormányt majd sírásó kormánynak fogják nevezni. Németország sírját ásónak. Isten óvja a német népet és valamennyi európai népet!
zakar zoltán béla
2024. január 29. 19:59
Politico= -//-
Hohokam
2024. január 29. 18:12
Mo, 1956-ban, deja vu, Szabad Magyar Rádió: "Hazudott éjjel, hazudott nappal, hazudott minden hullámhosszon".... És ebbe az uszításotokba kéne Mo-nak beledöglenie. A mocskos kurva anyátok.
nempolitizalok-0
2024. január 29. 16:35 Szerkesztve
Itt magyarországon már évekkel ezelőtt mindenki tudta, hogy a libsik tönkrevágják németországot. Tapasztalat. Amit nem tudnak ellopni, elrontják. Tökmindegy, gyáripar, energiaipar, egészségügy, gazdaság, szociális terület, közbiztonság, bevándorlási politika, külügy, stb. A libsi és a bolsi külföldi érdekeket képvisel, cserében fosztogathat. Ha kiderül, megvédik. Lsd. EU vagy éppen ukrajna vezetése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!