Komoly katonai sikerről számolt be Rishi Sunak

2024. január 15. 20:56

A brit miniszterelnök hangsúlyozta: az eddigi adatok szerint a támadásban nem sérültek meg civilek.

2024. január 15. 20:56

A brit királyi légierő a jemeni húszi lázadók állásai ellen végrehajtott múlt heti műveletben a számára kijelölt tizenhárom célpont mindegyikét megsemmisítette – közölte hétfőn Rishi Sunak brit miniszterelnök.

Sunak a londoni alsóház képviselőinek tartott tájékoztatójában elmondta: a Jemen északnyugati részén fekvő Bani körzetben, ahonnan a húszik drónokat és manőverező robotrepülőgépeket indítottak, kilenc épületre mértek sikeres csapást a brit harci repülőgépek, és további három épületet, valamint egy rakétaindító állást semmisítettek meg az ugyancsak északnyugat-jemeni Absz városának repülőterén.

A brit kormányfő hangsúlyozta: az eddigi adatok szerint a támadásban nem sérültek meg civilek.

Péntek hajnalban a brit és az amerikai fegyveres erők célzott csapásokat hajtottak végre a húszik jemeni állásai ellen. Az akcióban brit részről négy Typhoon FGR4 típusú harci repülőgép és egy Voyager légi üzemanyag-utántöltő vett részt.

A Typhoon-kötelék Paveway IV típusú irányított bombákkal hajtott végre precíziós csapásokat húszi katonai létesítmények ellen.

A közös brit-amerikai művelet előzményeként az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók számos drón- és rakétatámadást intéztek a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajók ellen azóta, hogy Izrael hadműveleteket kezdett Gázában az övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet katonai és politikai gépezetének felszámolására.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: SERGII KHARCHENKO / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blondibarbi
2024. január 31. 20:22
"nem sérültek meg civilek" Úgy könnyű ezt elérni, hogy -olvasom egy másik cikkben- a brit hadihajók nem tudnak ellőni a jemeni partokig. Ennyit a magyar haditengerészek is bevállalhatnak... :))
KBA98
2024. január 16. 17:32
Mit keres egy pakisztáni az angol birodalom élén?
orwell-1985
2024. január 16. 11:10
nem biztos, hogy értem az előző kommentelő mire alapozza a kiírtás lehetségességét, a kívánatosságot még megértem. mint már az előző kommentemben tényekkel támasztom alá most is, nem tudnak rendet csinálni, nem is akarnak. az biztos nem nyugtatja meg a hajózási társaságokat, hogy ott van a birodalmi, birodalmak tengerészete és, hogy néha le is szednek a pályájukrol rakétákat. ugyanúgy ahogy nem tudták megfékezni a szomáliai kalózokat, akik most már helikoptereket is bevetnek, ugyanígy nem tudják a saját hiper-szuper-verhetetlen rendszerükkel megállítani a teroristákat mint a, ahogy már az előbb említett, pizsamás-strandpapucsos afgánokat. a clinton álltal indított szomáliai háborút is vérző orral veszítette el a hiper-szuper usa hadserege. még film is készűt ahogy lelőtek a szomáliaiak egy hiperszuper... helikoptert. a szomáliai kalózokkal az indiai TEK-esek végeztek nemrég és nem a genderes usa primadonnák. egyiptomot viszont sajnálom. ő lesz a járulékos áldozat, tönkre megy
Héja
2024. január 16. 08:31
Az amerikai-brit tandem eddig erői töredékének a töredékét vetette be. A húszik a világkereskedelmet fenyegető fanatikus terroristák. Kiirtásuk egyszerre lehetséges és kívánatos. Éppúgy,mint a szomáliai tengeri kalózoké.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!