A dán miniszterelnök a náci Németországhoz hasonlította Oroszországot

2024. február 28. 21:37

Adókat emelne és visszavágná a szociális támogatásokat Európában Mette Frederiksen, így harcolna Moszkva ellen.

2024. február 28. 21:37

Mette Frederiksen dán miniszterelnök szerint az uniós országoknak a védelmi kiadásokat kell előtérbe helyezniük a szociális programok helyett, hogy „elrettentsék” Oroszországot. 

A Financial Times-nak adott keddi interjújában Frederiksen azt mondta, hogy a

naiv Európai Uniónak meg kell próbálnia elkerülni az 1930-as évek hibáit

 – utalt ezzel arra, hogy az európai hatalmak akkor nem fékezték meg elég hamar a náci Németországot. A dán kormányfő szerint most az „imperialista” Oroszországra kell összpontosítania az uniónak.

Frederiksen sürgette az európai országokat, hogy ismerjék be, a hidegháború vége óta nem fordítottak elég pénzt a saját védelmükre és biztonságukra, „helyette jólétre és az adócsökkentésre fordították a forrásokat”.

„El kell kezdenünk a diskurzust arról, hogy ha a világ abba az irányba változik, amerre én gondolom, akkor nem költhetjük el a filléreinket (...) kétszer” – mondta a miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy 

a szabadságnak ára van”,

és „a saját felelősségünk, hogy képesek legyünk megvédeni magunkat”.

Frederiksen hozzátette, hogy a nyugati nemzetek „túl naivak” voltak, amikor arra összpontosítottak, hogyan gazdagodjanak meg, és „nem fordítottak elég figyelmet az olyan országokra, mint Oroszország és Kína”. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / AFP

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szélhámosok kíméljenek
2024. március 01. 13:09
Ez legyen a Germánok legnagyobb tévedése!
Kétes
2024. március 01. 10:13
Akkor már csak egy kérdés maradt. Ha Oroszország a náci Németországhoz hasonlít, akkor Dánia hány óra alatt fogja megadni magát.
Lajoss
2024. március 01. 05:15
Teljesen igaza van.
survivor
2024. február 29. 22:58
Dán hygge kifújt ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!