Fél Európa ezt a beruházást akarta, Magyarország megszerezte – a brüsszeli lap szerint így már „nem jó ötlet"

2024. február 06. 08:43

A franciák és a németek is küzdöttek a BYD első európai gyáráért, ám most, hogy Magyarországra kerül, az EUObserver már arról ír, hogy veszélyezteti az uniós piacot.

2024. február 06. 08:43
null

Miért nem jó ötlet egy kínai autóakkumulátor-gyár Magyarországon – ezzel a címmel jelent meg hosszú elemzés a brüsszeli EUObserveren. A cikk a Teslát is megelőző BYD első európai üzemének hátterét foglalja össze, ám negatív megközelítésből, ami különösen érdekes azt követően, hogy a gigaberuházást olyan országok is szerették volna megszerezni, mint Franciaország, Németország és Spanyolország.

Most, hogy Szegeden épül fel a gyár, már nem annyira jó ötlet, sőt, veszélyes.

Megan Khoo kiemeli, a BYD-t szellemi tulajdonjogok megsértése, adatbiztonság és gazdasági kémkedés miatt vizsgálják, azzal vádolva, hogy terveket másolt a már ismert autógyártóktól.

A szerző szerint a kínai céget számos kritika érte a minőségellenőrzési és biztonsági problémákról, a környezetbarát etika hiányáról és a megkérdőjelezhető munkaügyi gyakorlatokról. Megjegyzi: az Európai Unió tagállamainak nem Kínára, hanem az uniós piacokat elárasztó kínai járművek elleni vámokra kellene összpontosítaniuk.

Khoo úgy véli,

a BYD-gyár létesítése veszélyes precedenst teremtene, mert lehetővé tenné, hogy a kínai vállalkozás az EU-n belül is túlszárnyalja az uniós cégek termelését.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. február 08. 20:40
Ugye nem gondoltuk, hogy az EU a keleti tagállamok felemelkedéséről szól? Bevettek minket, hogy ide korlátlanul jöhessen tőke, olcsóbb a termelés és gyorsabban mozog az áru. A forint gyengítésével pedig a Euróban kifejezett költségeik sem emelkednek. Ráadásul nem is azt csináljuk, amit mondanak. Ráadásul kevés a migráns és az lmbtq sem élvez előjogokat ráadásul még a családokat is támogatjuk.
pesszimista
2024. február 08. 06:32
Ha az USA nyomásására az ÚNIÓ teljesen megszünteti a kereskedelmét Kínával, már nem is tűnik olyan jónak a beruházás
Dixtroy
2024. február 07. 21:50
A verseny szabad, a nyugatiak repülővel, mi gyalog, és ha mégis nyerünk, akkor csaltunk.
öcsicipő
2024. február 07. 20:01 Szerkesztve
Annó Sándor Gyuri egyik humoros mondása volt a futóversenyről....egyenlő pályák, egyenlő esélyek ! én biciklivel megyek ! Azt hiszem Ukrajnával együtt fog bukni az unió is. Hála Istennek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!