Ismerős valahonnan ez a térkép?

2024. február 06. 21:16

Egészen furcsa dolog van kibontakozóban Németországban.

2024. február 06. 21:16
null

Ha ezt Helmut Kohl és Mihail Gorbacsov megérték volna! A Wahlkreisprognose kutatóintézet egészen unikális térképpel jelentkezett.

A térképen az intézet pártpreferencia alapján színezte be Németország Bundestag-választókörzeteit. A fekete szín a jobbközép Kereszténydemokrata Uniót (CDU), a kék szín az Alternatíva Németországnak pártot (AfD), a piros szín Németország Szociáldemokrata Pártját (SPD), a zöld szín a Zöldeket takarja. Minél halványabb a szín, annál kisebb az adott választókörzetben az adott párt előnye.

A nagyvárosokon kívüli Nyugat-Németországban a CDU, a Berlinen kívüli Kelet-Németországban az AfD dominál –

mégpedig úgy, hogy CDU-Németország és AfD-Németország határai tökéletesen megfelelnek a hajdanvolt NSZK-NDK határnak.

A kivételek minimálisak: Lipcse északi részén a CDU, déli részén a Balpártból kivált Sahra Wagenknecht új pártja, a Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) van hajszálvékony előnyben. A BSW áll orrhosszal az első helyen az egykori Karl-Marx-Stadtban, Chemnitzben is, Berlin pedig komplikált hely: Steglitz-Zehlendorf, Reinickendorf, Spandau, Tempelhof-Schöneberg, Neukölln és Charlottenburg-Wilmersdorf kerületekben a CDU-nak áll a zászló, Friedrichshain-Kreuzberg, a városközpont és Pankow lakói a Zöldekkel tartanak, Treptow-Köpenickben tartja magát a Balpárt, Lichtenberg és Marzahn-Hellersdorf pedig az AfD felé hajlik. Potsdam környéke az egyetlen, amely a kormányzó SPD-vel szimpatizál. Ezen túlmenően AfD-s egész Kelet-Németország.

Nyugat-Németországban viszont összesen két helyen tudott a protestpárt orrhosszal az élre törni, s ezek meglepő módon jómódú városi kerületek:

 a Ruhr-vidéki Gelsenkirchen és Baden-Württemberg második legnagyobb városa, Mannheim.

Nyitókép: Institut Wahlkreisprognose

 

Összesen 155 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
janicsar-2
2024. február 07. 19:49
Ha már ideológiailag szétváltak. Szeretnék egy olyan térképet látni, hogy a gazdasági bevándorlók milyen arányban helyezkednek el a két területen!
Reszelő Aladár
2024. február 07. 17:22
Ha sokan szavaznak az AFD-re keleten, akkor a nyugati felvilágosultak elkezdik majd követelni az NDK leválasztását.
ügyvéd
2024. február 07. 09:08 Szerkesztve
Ideje lenne a keleti tartományoknak kiválni, és létrehozni (újra) az NDK.-t. :-)))))
Zsolakomarom
2024. február 07. 08:41
Semmi melepetes nincs ebben. A migrancst leginkabb azok a frusztralt csorok utaljak, akik migrancsot eloben meg nem lattak. Jo pelda Magyarorszag, Keletnemetorszag. Felelmeik mediasztorikbol taplalkoznak. Ahol sok kulfoldi el, nyugat nemetorszagban marginalisak a migransellenes partok. Ez felvet par kerdest, de a fideszes nem fog az agyahoz kapni most se.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!