Százötvenezren tüntettek az AfD ellen, Scholz szerint ez erős jelzés a demokrácia mellett

2024. február 03. 18:48

A párt azonban továbbra is a második legnépszerűbb politikai erő Németországban.

2024. február 03. 18:48

Mintegy 150 ezer ember vonult szombaton az utcákra Berlinben, hogy tiltakozzon a Németországban széles körben szélsőjobboldalinak tartott Alternatíva Németországnak (AfD) párt ellen. A Reichstag épülete előtt összegyűlt tömeg azt skandálta: 

mi vagyunk a tűzfal”.   

A párt elleni tüntetéshullám már negyedik hete tart országszerte. Szombaton a főváros mellett hasonló demonstrációkat tartottak Drezdában, Freiburgban, Augsburgban, Krefeldben és Hannoverben is.   

A párt továbbra is a második erő Németországban

Olaf Scholz német kancellár az X közösségi oldalon azt írta, az országos szintű, tömeges megmozdulás erős jelzés a demokrácia és a német alkotmány mellett. A kancellár szavai szerint azért gyűlnek össze sokan szerte Németországban, hogy tiltakozzanak a múlt elfeledése, a gyűlölet és a gyűlöletbeszéd ellen. A hét elején a Forsa közvélemény-kutatása kimutatta, hogy bár az AfD támogatottsága – július óta először – 

20 százalék alá esett, a párt továbbra is a második legnépszerűbb politikai erő Németországban. 

A népszerűségi listát a jelenleg ellenzéki konzervatívok vezetik, míg Scholz szociáldemokrata pártja a harmadik helyen áll. A tiltakozások annak hatására szerveződtek meg, hogy januárban kiderült: az AfD két magas rangú képviselője részt vett egy olyan rendezvényen, amelyen egyebek között bevándorló hátterű német állampolgárok tömeges kitoloncolásának tervéről tanácskoztak. Az AfD tagadja, hogy a javaslat megvalósítása a párt elképzelései között szerepelne.

(MTI)

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 283 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cinkegolyó
2024. február 04. 18:55
https://www.youtube.com/watch?v=EG_LEbQCkdU Alice Weidel német AFD képviselő parlamenti felszólalása: Ez a kormány utálja Németországot! Diese Regierung hasst Deutschland! 2024.01.31-én. Csak kb 2,5 perces, de érdemes megnézni. Scholz az első sorban ülve, igyekszik még minimálisabbra összehúzódni.
anonymtalan2
2024. február 04. 12:11
Jó ez esetben csináljunk egy 500 000-es tüntetést a DK és a Momentum ellen, majd erre hivatkozva mondjuk azt, hogy ez egy erős jelzés a demokrácia mellett, majd erre hivatkozva tiltsuk be a DK-át és a Momentumot. Ezek az európai értékek,
masikhozzaszolo
2024. február 04. 12:08 Szerkesztve
Borzalmas pusztítás történhetett. Vagy csodálatos feltámadás. A HVG-n kétszázezres a tüntetés, itt meg 150 ezres. ötvenezer ember, csak úgy, hipp-hopp! Hibahatár? Született vagy meghalt ötvenezer ember. És hova temetik? Vagy mennyi a születési ráta, egy napra?
robertdenyiro
2024. február 04. 11:00 Szerkesztve
>>>Bastyaelvtarsrobertdenyiro 2024. február 04. 07:51 Így van. Ezt mondtam és ezt tartom is. Senki nem beszél betiltásáról. Az, hogy ez az idióta birka haverod talált jó sok ilyen szóösszetételt a Google lel az semmit nem jelent. Ezt írtam és még példát is hoztam rá hogy ilyet orbanra is lehetne találni de ez semmit nem jelent.<<< Továbbra is nagyon bénán hazudsz. Komoly társadalmi diskurzus folyik a betiltásról, annak lehetséges következményeiről, rizikókról. Elemzők, politikusok, civilek széles körben beszélnek erről. Nemcsak németisztánban, de a német nyelvterületen ez egy rendszeres téma a közéletben. Én magam is láttam a közelmúltban egy vitaműsort ami erről szólt. Tehát amit állítok: pofátlanul hazudsz, ugyanis az Afd betiltásáról nyílt közéleti diskurzus folyik ami még csak nem is újdonság. Attól hogy te azt hazudod hogy nincs ilyen, attól még van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!