A radikális jobboldal is készül az EP-választásra

2024. március 25. 13:08

Salvini, Le Pen és az AfD pártcsaládja, az Identitás és Demokrácia is hangolódik a kampányra.

2024. március 25. 13:08
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Fotó: Matteo Salvini (Andreas SOLARO / AFP)

 

Mint arról lapunk is rendre beszámol, egymást követik a nagy európai pártcsaládok kampányindító eseményei és bejelentései. A jobboldalon az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) után a tőlük jobbra álló Identitás és Demokrácia (ID) is hangolódik az EP-választási kampányra.

Az ID relatíve könnyebb helyzetben van, mint az ECR, hiszen a politikai paletta „jobbszélén” nem kell több irányban politizálnia, miközben az ECR-nek a tőle jobbra álló ID-sekkel és a mérsékeltebb Európai Néppártal (EPP) is meg kell találnia valahogy a hangot – különösen, ha a legteljesebb jobboldal összefogása és EP-választási győzelme a cél.

Az Identitás és Demokrácia „családfői” ezúttal Rómában gyűltek össze

 „A változás szele” nevű kampányeseményükre. A házigazda ennek megfelelően Matteo Salvini volt: az olasz Liga vezetője látott már szebb napokat, hiszen a Liga jelenleg csak 8 százalék körül áll az olasz közvélemény-kutatásokban, miközben Giorgia Meloni miniszterelnök ECR-pártcsaládhoz tartozó Olasz Testvériség (avagy Olaszország Fivérei) pártja vezeti a versengést, 27-28 százalékos támogatottsággal.

Más a helyzet az ID másik vezető személyisége, Marine Le Pen esetében: a francia politika veterán nagyasszonya jól áll a francia pártpolitikai versengésben, a Nemzeti Tömörülés az első helyen áll, a párt támogatottsága 26-28 százalékos, őket a francia baloldali szövetség (NUPES) követi 24-26 százalékkal, míg Macron elnök liberális-centrista koalíciója 18-19 százalékon áll.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ID római konferenciáján így Marine Le Pené volt a leghangosabb szó: a francia politikus videón jelentkezett be, 

abban pedig rögtön a jobboldali vetélytárs Giorgia Melonit kérte számon.

 „Üzenet Giorgiának: támogatod Ursula von der Leyen második ciklusát vagy sem? Tartozol az olaszoknak a válasszal, el kell mondanod, mit fogsz tenni” – üzent Le Pen, színvallásra késztetve az olasz miniszterelnököt.

Marine Le Pen azt is hangsúlyozta, hogy Salvini az egyetlen olyan jobboldali jelölt, aki ellenzi Von der Leyent; és köszönetet mondott a Ligának, hogy olyan jelölteket választanak, „akik nem fognak hazudni, manőverezni”, ellenben világos és határozott válaszokat fognak adni.

Salvini is erre a témára fűzte fel mondandóját: „A Liga választói nem fogják Von der Leyen és a szocialisták második ciklusát választani. Meg akarnak minket osztani, de nem fog nekik sikerülni.”

Olasz kormánykoalíciós társa és kormánybeli főnöke, Meloni kapcsán Salvini óvatosabban fogalmazott: 

„Giorgia Meloniban barátra találtam. De persze barátok között is lehetnek nézetkülönbségek”,

az olasz kormányzás pedig 2027-ig el fog tartani – ígérte Salvini.

A portugál radikális jobboldali Chega párt vezetője a találkozón kiállt Salvini mellett: „Ő az egyetlen politikus, aki megvédi Európa nemzeteit”.

Az Euractiv felhívja a figyelmet, hogy Von der Leyen támogatása vagy ellenzése újabb éles konfliktuspont az Európai Parlament jobboldali pártcsaládjai között. 

Az ID hangadói semmiképp nem kívánnak odaállni Von der Leyen támogatói mögé;

de kérdés, mit lép az ECR vezetése. Ráadásul az ECR is megosztott a kérdésben: épp nemrég vették fel pártjaik közé a francia Rekonkvisztát, a helyi véleményvezér Éric Zemmour és Marion Maréchal (Marine Le Pen unokahúga) pártját, akik rögtön ki is jelentették, hogy ők nem támogatják Von der Leyen újrázását.

És még egy csavar a történetben: az Európai Néppárthoz, tehát az európai fősodorhoz tartozó, egyben Ursula von der Leyen eredeti pártcsaládtagjának számító 

francia Republikánusok sem kérnek a német bizottsági elnök újrázásából.

Francois-Xavier Bellamy, a Republikánusok EP-listájának vezetője elutasítja Von der Leyent, mondván: „Nem a mi jelöltünk”.

Az európai jobboldal pártcsaládjai közötti, sőt, pártcsaládokon belüli konfliktusok és ütköző nézetek tehát továbbra is befolyásolják a kampányt – és a választás utáni együttműködési lehetőségeket. Az bizonyos, hogy az európai jobboldal sikeréhez először is minden pártnak otthon, saját hazájában kell elvégeznie sikeresen a házi feladatot – de lesz még bőven megbeszélni valójuk a kampány során és a választás után.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:18
🍓 ️ ­A­ ­d­­­ö­­­g­ö­­s­ ­l­­­á­n­­­y­­­o­­k­­­ ­­v­­á­r­­­n­a­k­­ ­­­r­­á­d­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­.­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­𝗨­­𝗡
fogas paduc
2024. március 25. 18:49
maradjunk annyiban, hogy az eu-ban a radikalizmus a " bal" oldalon van internáci anarchisták képében
lacika-985
2024. március 25. 15:53
Von der Leyen egy mocskos csicska , Európa ellensége , neki bitófán a helye - a többi globalista árulóval együtt .
Zolotarjov
2024. március 25. 15:43
Na ugye..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!