Agyondicséri a Politico Giorgia Melonit

2024. március 15. 22:48

Korábban szélsőjobboldalinak nevezték, most hirtelen megszerette a fősodor az olasz miniszterelnököt. A Politico szerzői nem győzik dicsérni a politikust: milyen jó a nyelvérzéke, milyen jól tárgyal, milyen megnyerő.

2024. március 15. 22:48
Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy, European Commission President Ursula Von Der Leyen, Belgium Prime Minister Alexander De Croo, Italian Prime Minister Giorgia Meloni, Canadian Prime Minister Justin Trudeau In Kyiv

Nyitókép: Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

***

A Politico szerzői arról írnak micsoda fordulat állt be Nyugat-Európában Giorgia Meloni megítélésével kapcsolatban: két éve még szélsőjobboldalinak tartották, azonban Ukrajna iránti elkötelezettsége meggyőzte őket, hogy mégsem olyan rossz vezető az olasz miniszterelnök. A Politico szerint ez egy „politikai bravúr.”

A cikk szerint Meloninak köszönhető, hogy Brüsszel kénytelen volt elvetni a növényvédő szerek korlátozásának tervét, és mérsékelte az éghajlat-változási csomagot. Szintén Meloni befolyását vélik felfedezni az EU migrációs álláspontjával kapcsolatban. 

Továbbra is csendes, de erős befolyást gyakorol az EU vezető politikusaira, például Ursula von der Leyenre, az Európai Bizottság elnökére” 

– írják a Poltico szerzői Meloniról. A politikus erejét illusztrálja szerintük az is, hogy vasárnap az olasz miniszterelnök Egyiptomba repül, hogy Von der Leyennel együtt aláírja azt a migrációs megállapodást, amelynek értelmében az EU 7,4 milliárd eurót fizet Kairónak a migránsok megfékezéséért. 

A Politico szerint Meloni remek kapcsolatot ápol a Fehér Házzal is, ami tovább fejlődhet, ha Donald Trump nyeri a választásokat. A szerzők egyenesen odáig mennek, hogy Meloni lehet Margaret Thatcher, Trump pedig Ronald Reagan. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az európai jobboldal főpapnője

A cikk szerint Meloni ügyesen elkerülte Orbán Viktor sorsát, és mind a két oldallal jó kapcsolatokat tart fent. 

A kettős diplomácia útját követi Amerikával szemben is, hiszen határozott ukrán-barát álláspontot követ, de jó kapcsolatokat ápol a konzervatív republikánusokkal is. Megemlítik., hogy Meloni tömegeket vonzott, amikor részt vett a 2020-as CPAC-on Floridában. Tábora pedig keményen dolgozik azon, hogy kapcsolatokat építsen ki Trump környezetével az Egyesült Államokban.

A Politico szerzői szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel való kapcsolata is gyümölcsözőnek bizonyult, hiszen segített meggyőzni, hogy fogadja el az ukrán segélycsomagot. A cikk szerint Meloni „más” mint Orbán vagy Morawiecki, mert ő mindent megtesz, hogy ne lépje át az EU vörös vonalait. Ráadásul – írja szinte áradozva a Politico: 

Meloninak elődjeivel ellentétben kiváló nyelvérzéke van és megnyerő stílusa. 

Királycsináló

Meloni szerepe az EP választás után tovább nőhet, mivel Von der Leyennek szüksége lesz az politikusnő támogatására ahhoz, hogy újra győzni tudjon. 

Bár Meloni jobboldali pártcsoportja csak a harmadik legnagyobb blokk lesz az Európai Parlamentben, a Politico cikke szerint egyre inkább úgy tekintenek rá, mint az-az ember, aki jobbra tolja az Európai Néppártot. Még az a pletyka is felreppent, hogy esetleg csatlakozna a párttömörüléshez, de a lapnak nyilatkozó Európai Néppárt képviselői szerint ez nem valószínű.

A lap megjegyzi, hogy ha a Fidesz csatlakozik Meloni konzervatív csoportjához, az csak tovább növeli a befolyását. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:21
🍓 ️ ­A­ ­­d­­ö­­g­­­ö­­s­ ­­l­­­á­n­y­­­o­­­k­­­ ­­­v­á­­r­­n­­a­­­k­­ ­­r­á­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­­.­­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­𝗨­𝗡
auditorium
2024. március 26. 07:43 Szerkesztve
Mi a sikere titka? Meggyőző, világos, szuggeráló beszéd. Itália a G7-ek jelenlegi soros vezetője, tehát most figyelnek rá, ameddig tart ez a szerep. Rengeteget utaztatják, még a külügyminszter helyett is ő utazik, próbál mindenkit meggyőzni. Miért értékeli még a Politico is: Első utja Zeléhez vezetett, ölelés és igéretek Ukr.-nak. Rengeteg ukrán él és dolgozik jelenleg Itáliában. Második útjanak célja Ursula, majd Bid. volt, megpuszilta fejét, a római főrabbihoz is ellátogatott és meggyőzte, pártjának mussolini múlthoz SEMMI KÖZE NINCS, utána az afrikai országokba látogatott energetikai ügyletben és a migránsok visszatartása érdekében. Ursula sokszor járt Itáliában, szeret jönni, ahogy Angela is Ischia szigetére és Dél-Tirolba (egy darabig) . Mel. követi OV bölcs tanácsait, de nem dicsekedik vele. A migránsinvázio TART még. Ha a jobboldal összezár, akkor győz, ha finnyáskodnak a "radikálisokkal" , akkor marad a mostani vezetés Urs-val és a globalistákkal.
iSTaR_GoM
2024. március 16. 15:07
Meloni nagyon erős "befenyítést" kapott a választási győzelme előtt és után is. Fenyítve volt a családja is. Arra számítok és gondolom, hogy az EU-s parlamenti választásokat követően fogja megmutatni, milyen irányú "pártállást" favorizál.
kir2vik
2024. március 16. 09:40
"keményen dolgozik azon, hogy kapcsolatokat építsen ki Trump környezetével az Egyesült Államokban" Ehhez elég, hogy Orbánnal jóban van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!