Amerikai lap: Moszkva megkísérli Kijevre hárítani a felelősséget

2024. március 24. 20:40

Max Boot szerint Putyin és Ali Hámenei azért nem reagált a figyelmeztetésre, mert egyikük sem értesítené az Egyesült Államokat hasonló helyzetben.

2024. március 24. 20:40
null

Nyitókép: STRINGER / AFP


Az Egyesült Államok előre szólt a terrortámadásokról Iránnak és Oroszországnak is – számol ne a Washington Post.

Max Boot, a washingtoni Külpolitikai Tanács munkatársa a portálon arról ír, hogy Oroszország az elmúlt években már nagyon sok merényletet hajtott végre, most viszont őt érte ilyen támadás. Az amerikai biztonságpolitikai szakértő kifejti: 

Vlagyimir Putyin az ukrán nácik jelentette fenyegetésre összpontosított, nem pedig az iszlám szélsőségesekre.

Így meggondolatlanul lesöpörte az asztalról az amerikai figyelmeztetést, és ez betekintést enged eltorzult lelkébe” – fogalmazott Max Boot. Hozzáteszi: Moszkva a hét elején még provokatív nyilatkozatnak minősítette a washingtoni jelzést, mondván, hogy az a nyílt zsarolás kategóriájába esik, és az USA csupán az orosz társadalmat igyekszik megfélemlíteni vele.

Az, hogy ezek után az orosz biztonsági erők kudarcot vallottak, az mindent elárul a rezsim természetéről” – véli az amerikai szakértő, aki szerint az orosz rendszer sokkal eredményesebb, „amikor nem erőszakos terroristákat, hanem békés ellenzékieket kell lekapcsolni”.

Az USA Iránt is figyelmeztette

A portál emlékeztet: a Biden-kormányzat néhány hónapja Iránt is figyelmeztette, hogy az Iszlám Állam afganisztáni és pakisztáni csapatai robbantásra készülnek. A támadás végül 95 áldozatot követelt.

Max Boot szerint 

Putyin és Ali Hámenei azért nem reagált a tájékoztatásra, mert egyikük sem értesítené az Egyesült Államokat hasonló helyzetben”.

Az amerikai biztonságpolitikai szakértő szerint a két vezető azt hitte, csapdáról van szó, nem fogadták el, hogy Amerika segít az ellenségeinek is. Mint fogalmaz: „ezek a zsarnokok nem tudják elképzelni, hogy a másik fél szem előtt tartja az orosz és iráni emberéletek megmentését is”.

A portál szerint Moszkva most megkísérli a felelősséget Kijevre hárítani, 

s Boot szerint semmi más nem járatja le az ukránok ügyét annyira, mint az, ha terrorizmusban való bűnrészességgel vádolják meg őket.

Az szakértő szerint a kérdés az: sikerül-e összehozni az Iszlám Állam ellen egy erős nemzetközi szövetséget. Úgy véli: nagyon is hasznos lenne, „de Moszkva és Teherán inkább képzelt ellenségekkel hadakozik”.

A szerző végül arra a következtetésre jut, hogy a Fehér Ház jobban tenné, ha csak óvatosan osztaná meg hírszerzési értesüléseit az ennyire ellenséges partnerekkel.

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:06
🍓 ️ ­­A­­ ­d­­ö­g­­­ö­s­­­ ­­l­­­á­­­n­y­­­o­k­­­ ­­­v­á­­­r­­­n­­a­­­k­­ ­­­r­­­á­­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­­.­­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­𝗙­𝗨­𝗡
Csigorin
2024. március 25. 17:56
amugy pont Kijev akarta az oroszokra kenni azt mikor ok lottek at Lengyelorszagba es oltek meg ket lengyelt
Krupp Skya
2024. március 25. 08:24
Tudjuk a csőrobbantást is jeleztétek, csak későn. Lengyel külügyminiszter: Köszönjük USA!
Intel
2024. március 25. 05:02
Minden tájékozott liberális tudja, hogy az egész merénylet egy hatalmas orosz dezinformációs propaganda hadművelet. Az egész mögött valójában Petrov és Boshirov áll. Minden más csak orosz fifika amivel el akarják terelni a figyelmet a sikeres ukrán harctéri akciókról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!