Az Iszlám Államhoz köthető, terrorcselekményre készülő embereket vettek őrizetbe Svédországban

2024. március 07. 21:50

A rendőrség közlése szerint az őrizetbe vételt kiterjedt nyomozás előzte meg, számos helyen tartottak házkutatást.

2024. március 07. 21:50
null

Nyitókép: JOHN THYS / AFP

***

A svéd rendőrség őrizetbe vett négy embert, akik a gyanú szerint szélsőséges iszlamista erőszakhoz köthető terrorcselekmények és fegyveres támadások elkövetésére készültek – közölte csütörtökön a svéd belbiztonsági szolgálat (SÄPO).

Súlyos, a szervezett bűnözéssel és nemzetközi kapcsolatokkal való összefüggéseket látunk, amelyek az Iszlám Állam terrorszervezethez köthetők” 

– közölte a SÄPO szóvivője. A szóvivő további részleteket nem osztott meg Iszlám Államhoz köthető szálakról, a gyanúsítottak kilétéről vagy a feltételezett támadás természetéről. 

A rendőrség közlése szerint az őrizetbe vételt kiterjedt nyomozás előzte meg, számos helyen tartottak házkutatást. A svéd média már korábban beszámolt arról, hogy a gyanúsítottakat a biztonsági szolgálat által irányított rendőrosztag vette őrizetbe a Stockholmtól délre fekvő Tyresö településen. Az Expressen című lap szerint a lakók erős robbanásokat hallottak, amikor a rendőrök ostrom alá vették egy iszlamista szervezet helyiségeit.  

A svéd titkosszolgálat tavaly augusztusban a belpolitikai és nemzetközi feszültségeket is okozó Korán-égetések miatt az ötszintes skálán hármasról négyesre emelte a terrorkészültségi fokozatot.

(MTI)

 

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hajnóczi Kristóf
2024. március 08. 13:38
Most, hogy megkapták a belépőkártyát a Natoba, gyorsan meg kellett mutatni, hogy otthon (még) urai a helyzetnek. Arra azért kíváncsi vagyok, hogy ha nem az Iszlám Állam, hanem oroszpárti csecsenek támadnak meg svéd területen Nato létesítményeket, mit csinál a Sapo.
falcatus-2
2024. március 08. 06:58
..és Moszkvában is ! Elfogták az IS tagjait Moszkvában, akik egy moszkvai zsinagóga ellen készítettek elő támadást.
Kybon
2024. március 07. 23:08
Számos helyen házkutatást? Hát ezeknek a svéd rendőröknek be szabad menni mások lakásába? Azt hittem, csak masszázsra...
Forgalmazó
2024. március 07. 22:24
Micsoda szemét rasszisták ezek a svédek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!