Lángokban áll Brüsszel, újra akcióban a belga gazdák (VIDEÓ)

2024. március 26. 16:28

A gyújtogatásoknak köszönhetően jelentős az anyagi kár.

2024. március 26. 16:28

Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu via AFP

A Guardian újságírója, Lili Bayer sokkoló felvételeket tett közzé X-oldalán (korábbi Twitter). A belga fővárosban, nem messze az Európai Parlamenttől ismét tüntetnek a gazdák, akik traktorokkal foglalták el a belvárost, a gyújtogatásoknak köszönhetően pedig jelentős anyagi kárt is okoztak Brüsszelben.

Ezt is ajánljuk a témában

Ahogy arról beszámoltunk, több nyugati ország után legutóbb Londonban is megjelentek a traktorok a belvárosban, több mint 100 gördült el a parlament épülete mellett: így tiltakoztak a gazdálkodók az Egyesült Királyság fővárosában az élelmiszertermelés támogatásának elmaradása miatt.

Ezt is ajánljuk a témában

Az európai uniós agrárszabályok ellen tiltakozva belga gazdálkodók zárták le az uniós intézményeknek is otthont adó Schuman teret és az oda vezető utakat Brüsszelben, a rendőrség vízágyút és a könnygázt is bevetett oszlatásukra, hogy biztosítsa az EU-tagországok agrárminisztereinek bejutását keddi találkozójukra.

A belga főváros uniós negyedének forgalmát kora reggel óta legkevesebb 300 traktoros gazda akadályozza, a tiltakozók a nap folyamán szalmabálákat és gumiabroncsokat égettek el, valamint petárdákat gyújtottak.

Az uniós negyed több metróállomása zárva van, a szerelvények ezeken az állomásokon nem állnak meg. Az uniós intézményekhez vezető utakat lezárták úgy az autós, mint a gyalogosforgalom elől.

A belgiumi gazdálkodók a csökkenő bevételeik, romló gazdasági kilátásaik mellett a bonyolult jogszabályok és a termelést is akadályozó adminisztrációs munka miatt tiltakoznak. Elítélnek továbbá több, túlzónak tartott belga és uniós környezetvédelmi intézkedést, valamint az uniós szabadkereskedelmi megállapodások kockázataira hívják fel a figyelmet.

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács keddi ülésén a tagállamok agrárminiszterei egyebek mellett jóváhagyták a közös uniós agrárpolitika (KAP) célzott felülvizsgálatára vonatkozó javaslatot, amely egyszerűsíteni és csökkenteni kívánja a gazdák adminisztratív terheit, és nagyobb rugalmasságot biztosít bizonyos környezetvédelmi feltételeknél. Elfogadták azt a jogszabályt, mely kibővíti a környezeti bűncselekmények fogalmát, és szigorúbb szankciókat vezet be ilyen bűncselekmények elkövetése estén. Elfogadták továbbá a borokra, szeszes italokra és mezőgazdasági termékekre vonatkozó földrajzi árujelzők és egyéb minőségrendszerek oltalmának mind online, mind offline javításáról, valamint a földrajzi árujelzők bejegyzési eljárásának egyszerűsítéséről szóló rendeletet is.

(MTI)

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Patika
2024. március 27. 06:56
Francia és belga parasztok kifüstölik az Unnijó helyben urizáló politika főparasztjait...? (a földművesek a nagyparasztok ellen)
pesszimista
2024. március 27. 06:33
Sajnos a parasztok is megoszthatók , megtéveszthetők. Lengyelországban Tuskkal koalícióznak. Ursuálék is megtalálják a módját ,hogy megosztják megtévesszék őket.
I feel the earth move under my feet
2024. március 26. 20:13
..hatalmas emberkísérlet zajlik Európában.. A politikai elit amerikai zsoldban álló része próbálgatja, meddig mehetnek el a rombolásban és az EU gazdaságának felszámolásában. Sajnos úgy tűnik, hogy ha fokozatosan, kis lépésekben haladnak, akkor gyakorlatilag senki és semmi nem lesz képes megállítani őket. Ellehetetlenítik, eladósítják az Uniót és az ilyen, vagy ehhez hasonló megmozdulások sem képesen ennek gátat szabni.
I feel the earth move under my feet
2024. március 26. 20:01
Az ellenzéki trollok várják a direktívákat a Központtól.. Tippeljünk, ki lesz az első "felszólalójuk".. és ki lesz, aki elsőként igyekszik terelni a témát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!