„Mélyállami” összeesküvésről beszél bukása kapcsán Liz Truss

2024. március 13. 05:33

Emlékezetes, a rekord rövid ideig kormányzó volt brit miniszterelnök egy fej salátával is versenyben volt.

2024. március 13. 05:33

A nyitóképen: Liz Truss. Fotó: DANIEL LEAL / POOL / AFP

***

Megvan még Önnek, hogy ki is volt Liz Truss? Ha nincs, nem az Ön készülékében van a probléma: a legrövidebb ideig regnáló brit miniszterelnök politikai jelentősége –

aki mindössze ötven napot töltött a Downing Street tízes szám alatt

– vetekszik a legrövidebb ideig, azaz öt napig az SZDSZ színeiben fungáló államtitkár, Havas Henrikével.

Liz Trusst 2022 szeptember 5-én választották meg kormányfőnek, még a néhai II. Ezsébet királynő kérte fel kormányalakításra. Rövid, de viharos regnálása vége felé csupán minden tizedik brit gondolta azt, hogy neki való a kormányfői bársonyszék, így megindultak a találgatások, meddig bírja majd megtartani azt – az egyik bizarr verseny során élő adásban lehetett nézni egy fonnyadó fejes salátát, és drukkolni vagy a zöldségnek, vagy a miniszterelnöknek. Végül a saláta nyert.

Ezt is ajánljuk a témában

Truss neve pedig ezen a mémen kívül viszonylag sikeresen merült feledésbe – egészen mostanáig!

Ugyanis a volt kormányfő úgy döntött, kipakolja a nyilvánosság elé, minek köszönhető a bukása.

Természetesen a felsorolásban nem volt benne

  • a fontbedöntő fiskális politikája
  • a 48 órás maximalizált munkahét megbirizgálása
  • a sztrájkjog macerálása
  • az átgondolatlan adópolitikája

hanem a mélyállami mesterkedések!

Mint arról a Politico be is számolt, a politikailag talajvesztett Truss Donald Trump vonatára szeretett volna felkapaszkodni. Emlékezetes, a volt amerikai elnök elsősorban az FBI ellene irányuló ténykedése és a neki ellentartó, mélyen beépült politikai struktúrák kapcsán emlegette a mélyállamot, amelyek szerepe némileg komolyabban vehető az amerikai lakosság jókora hányadának szimpátiáját bíró Trump esetében, mint Liz Truss és friss beszámolója arról, hogy hogyan sikerült ötven nap alatt megbuktatnia magát, és miért nem ő a hibás emiatt.

Fura politikai kaméleon

Mindenesetre a brüsszeli lap időszerűnek látta, hogy összetrussozza Trumpot – vagy összetrumpozza Trusst, ez egyelőre nem derült ki a cikkből.

Ennek megfelelően bemutatták Truss politikai kaméleonmozgását a baloldali családi gyökereitől a liberális demokrata énjéig – aki 1994-ben a királyság felszámolását követelte, végül a konzervatívoknál kötött ki, ahol hirtelen a korábban lemondásra felszólított Margaret Thatcher öltözékét és külsejét kezdte mímelni a lap szerint. Aztán előbb a Brexit ellen ágált, majd hirtelen kilépéspárti lett Boris Johnson kabinetjében, sorolja a lap.

Most pedig ellátogatott a CPAC-re, ahol az itteni narratívát igyekezett felvenni, de a jelek szerint az egyetlen dolog, amit érteni vélt, hogy most valami összeesküvéselméletet kellene felmutatnia az amerikai jobboldaliaknak. Így a melegházasság egykori támogatója „környezetvédelmi szélsőségeseket”, sőt transzaktivistákat vádolt meg vezetőségének szabotálásával.

A kárörömben nincs irigység

A Politico nem habozik kajánkodva előszedni Truss volt munkatársait, akik az exkormányfő kaméleontermészetéről, önmaga okozta bukásáról és arról is beszélnek, hogy könnyen lehetséges, hogy éppen új könyvének promóciója céljából utazott a tengerentúlra. Amivel még mindig kellemetlen perceket szerez a túlzott népszerűségnek ugyancsak nem örvendő párttársának, Rishi Sunak miniszterelnöknek, s ugyancsak a konzervatívok rémálma, hogy a politikus asszony a porondon marad – jegyzi meg némi kárörvendő ízzel a lap.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:23
🍓 ️ ­­­A­­ ­­d­ö­­g­ö­­s­ ­­l­­á­n­­y­­o­­k­­­ ­­v­­­á­­r­­n­­a­­k­ ­­r­­á­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­­.­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­𝗙­­­𝗨­𝗡
Martell 2
2024. március 14. 03:32
Egy végtelenül buta háborús uszító volt, megérdemelte a bukást.
Reszelő Aladár
2024. március 13. 12:51
Azért az elmúlt időkben a Konzervatí Párt élen járt a saját vezető hátbaszúrkálásában (mennyire szeretnék ezt a lipsik a Fideszben is látni), ráadásul itthon is láthatjuk, ha a sajtó úgy dönt, hogy szétcincál valakit, akkor az szét lesz cincálva. Ha épp az az érdekük, akkor az X órás munkahét egy remek/pocsék ötlet a GDP és profit szempontjából, illetve remek/pocsék ötlet a munkavállalók/családok szempontjából. Ha pedig valaki mélyállamot emleget, akkor igen könnyű ilyen dolgokra gondolni. AMómúgy techniakilag a sajátjai buktatták meg, a sajtó azt írta róla, hogy népszerűtlen.
Namond
2024. március 13. 12:24
Mélyállami összeesküvés, 80 méterrel a felszín alatt, a Nord Stream mellett?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!