Olasz külügyminiszter: A NATO belépése Ukrajnába harmadik világháborúhoz vezethet

2024. március 15. 17:43

Antonio Tajani azt mondta, „elmenni háborúzni hibának tűnik nekem, úgy gondolom, hogy egyetlen jószándékú ember sem akarná ezt”.

2024. március 15. 17:43

Nyitókép: Franck ROBICHON / POOL / AFP

 

A NATO részéről „hiba lenne belépni Ukrajnába”, „segítenünk kell Ukrajnát védekezni, de belépésünk az Oroszországgal való háborúba a harmadik világháborúval fenyeget” – hangoztatta Antonio Tajani olasz külügyminiszter pénteken.

Az olasz diplomácia vezetője úgy vélte, hogy a NATO-nak nem szabad belépnie Ukrajnába. „Azt is remélem, hogy nincsen egyetlen ország sem, amely ezt mérlegeli. Nincsen ezzel kapcsolatban semmilyen megállapodás, semmilyen elképzelés” – mondta Antonio Tajani az országok közötti esetleges szövetségre utalva. Az olasz külügyminiszter a veronai vásártér egyik rendezvényén beszélt az ukrajnai háborúról. 

Megjegyezte: teljesen más a nemzetközi jog, valamint Ukrajna szabadságának védelme vagy Ukrajna ellátása katonai, gazdasági és műszaki eszközökkel, „de elmenni háborúzni hibának tűnik nekem. Úgy gondolom, hogy egyetlen jószándékú ember sem akarná ezt”. A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az olasz fegyveres erők katonái több nemzetközi misszióban részt vesznek, szolgálnak a Vörös-tenger térségében, Libanonban, Afrikában, Irakban. „Katonáink a béke, a biztonság és a szabadság hírnökei. Mi nem állunk háborúban Oroszországgal” – jelentette ki. 

Antonio Tajani kitért Ferenc pápa korábbi szavaira is. Hétfőn Kijevben a külügyminisztériumba kérették a pápai nunciust, és Ukrajna csalódottságának adott hangot, amiért Ferenc pápa egy interjúban arról beszélt, hogy Kijevnek a fehér zászló bátorságát kellene megmutatnia, és tárgyalásokat kellene kezdenie Oroszországgal a két éve tartó háború befejezéséről. 

Antonio Tajani szerint „a pápa azt mondta: én békét akarok. Üljetek asztalhoz és kössetek békét. A pápa az pápa, ezt kell mondania. Engem mindez nem háborít fel és nem aggódom miatta”.

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lilyana2
2024. március 19. 11:59
Lehetne kicsit határozottabb, erélyesebb is!
Akitlosz
2024. március 18. 23:13
Meglehetősen vérszegényen fogalmaz. Nem elég nem bevonulni Ukrajnába. Fel is kell adni. Egy részét legalábbis, a maradékért meg tárgyalni kell Oroszországgal. Máskülönben még rosszabbul járnak.
llnnhegyi
2024. március 15. 22:01 Szerkesztve
Biden szívesen látogatna Herszonba. Ölében vinné a támogatást. Kötegelt kézigránátokat. CNN
auditorium
2024. március 15. 19:27
Tajani jó szándékú, bölcs külügyminiszter, a FI párthoz (ex Berlusconi) tartozik, az EU-P-ben pedig a Néppárthoz, mely azonban inkább balra húz mint jobbra. Ma (már.15.) találkozott Macron, Scholz és Tusk. Először a két fontosabb államfő tartott négyszemközt megbeszélést, majd hivták Tuskot is. Megegyeztek Ukrajnát segiteni kell, akár nem EU-tól vásárolt lőszerekkel és fegyverekkel (vajh kitől ?) valamint csapatok bevonásával. Macron békepárti, mondja ő, " ezért kell segiteni Ukrajnát, mert ha Puty. győz, akkor Európának vége." A franciák ilyenek,, mindenkinek megfelelni és igazat adni. Sch. ehhez bárgyún mosolyog, nem tudni igazi szándékát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!