Ukrán katonai támogatást csinálna az orosz vagyonból az uniós csúcsvezető

2024. március 20. 17:27

Josep Borrell még mindig úgy gondolja, hogy Ukrajna sikeresen küzd a harcmezőkön.

2024. március 20. 17:27

Nyitókép: JOHN THYS / AFP

Az európai bankokban tárolt, majd az ukrajnai báborúra válaszul befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget Ukrajna katonai támogatására kell felhasználni, az agresszióért pedig minden érintettet bíróság elé kell állítani – jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerdán Brüsszelben.

Josep Borrell az EU-Ukrajna Társulási Tanács első ülését követően tartott sajtótájékoztatót. Közölte, hogy a befagyasztott orosz vagyon évente mintegy hárommilliárd eurót kitevő nyereségének 90 százaléka az Európai Békekereten, 10 százaléka pedig az EU általános költségvetésén keresztül támogatná Ukrajnát, a pénzt újjáépítésre, valamint az ország hadiipari bázisának erősítésére fordítanák.

Az orosz vagyon nyeresége a jövőben ukrán katonai és civil célokat szolgál majd

– emelte ki.

A főképviselő reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság vonatkozó javaslatát az uniós tagországok nagyon hamar elfogadják, és – mint fogalmazott – „a bankjegyek fegyverekké válhatnak”. A támogatás Ukrajna győzelméhez vezet, az agresszor visszaszorítása pedig létfontosságú az európai biztonsághoz – mondta.

Az uniós diplomácia vezetője úgy vélte, Ukrajna sikeresen küzd a harcmezőkön,

miközben komoly előrelépéseket tesz az uniós tagsághoz szükséges reformok megvalósítása terén.

Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos a sajtótájékoztatón azt hangoztatta, hogy az Európai Bizottság fenntartja támogatását Ukrajna működéséhez és a közszolgáltatások ellátásához. Bejelentette: az Európai Bizottság folyósította az Ukrajna megsegítésére létrehozott, 50 milliárd eurós finanszírozású új alap első, 4,5 milliárd eurós részletét.

Hangsúlyozta: a támogatás biztosítja az ahhoz szükséges likviditást Ukrajnának, hogy finanszírozni tudja az állam működését, köztük az állami bérek és nyugdíjak kifizetését, valamint az alapvető közszolgáltatások biztosítását. A legfeljebb 50 milliárd eurós eszköz stabil és fenntartható finanszírozást biztosít Ukrajna fellendülésének, újjáépítésének és modernizációjának támogatására, beleértve a 2024-2027 közötti időszakra vonatkozó uniós csatlakozási pályán szükséges kulcsfontosságú reformokat – közölte.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2024. március 22. 10:20
Biden toprongy. Putyin nem is akar győzni. Elég neki az eddigi terület. És 50 milliárd euró összegű kárpótlás az Ukránoktól. NATO nuku! Nem is sok.
Ákos70
2024. március 21. 11:56
Meddig tud még fokozódni a nyugati elmebaj?
Stingary76
2024. március 20. 20:08
"Az európai bankokban tárolt, majd az ukrajnai báborúra válaszul befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget Ukrajna katonai támogatására kell felhasználni, az agresszióért pedig minden érintettet bíróság elé kell állítani" Hajrá. Ne csak a szájuk járjon. Egyébként meg "szép" üzenet ez a külvilág felé. Annyira "tele" van pénzzel a Nyugat, hogy az orosz pénzének a kamatait veszik el. :D Szerintem rohanni fog ezek után mindenki azokhoz az alap kezelőkhöz meg országhoz akik ezt a pénzt kezelték eleddig.
machet
2024. március 20. 20:04
Ez a Borrell sem egy nagy ász.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!