Wilders feladta, nem lesz holland miniszterelnök

2024. március 16. 11:26

A pártjával való kormányzás azonban nem tabu többé Hollandiában; a hónapok óta tartó tárgyalások tovább folytatódnak.

2024. március 16. 11:26
Geert Wilders

Nyitókép: Geert Wilders (AFP/Miguel Medina)

***

Bár a tavalyi novemberi holland választáson pártja kapta a legtöbb szavazatot, Geert Wilders letett arról, hogy Hollandia miniszterelnöke legyen. Helyette azzal hazardírozik, hogy a személyes ambícióit háttérbe tolva elősegítse keményvonalas jobboldali politikai víziójának valósággá válását. A csütörtökön nyilvánosságra hozott pártközi megállapodás egy lépéssel közelebb visz ehhez – írja a Politico.

Wilders migráció- és az iszlámellenes Szabadságpártja a novemberi választásokon 37 mandátumot szerzett, ami az előrejelzésekhez képest meglepetés volt, de a 150 fős holland parlamentben messze nem elég a többséghez. Azóta folynak a koalíciós tárgyalások a leköszönő miniszterelnök, Mark Rutte konzervatív Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD) pártjával, a centrista Új Társadalmi Szerződéssel (NSC) és a populista agrárpárti Farmer Polgári Mozgalommal (BBB). Ez idő alatt azonban világossá vált, hogy a végső megállapodás legnagyobb akadálya éppen az a kilátás, miszerint Wilders lenne a holland miniszterelnök – áll a cikkben.

Ezt is ajánljuk a témában

A pártok között közvetítő Kim Putters csütörtökön bemutatta az ezzel kapcsolatos zárójelentését, benne többek között egy olyan kabinetet javasolva Hollandia élére, amelyben a parlamenten, sőt a politikán kívüli szakértők és személyiségek is helyet kapnának. Wilders erre úgy nyilatkozott,

 „igazságtalan” és „alkotmányosan helytelen”, hogy nem ő lesz miniszterelnök, 

ám elfogadja, hogy a koalíciós tárgyalások során nem kapott elég támogatást a pártoktól az ország vezetéséhez. A Szabadságpárt vezetője így visszatér a megszokott helyére a holland parlamentben, ami rekord, hiszen 1998, politikai pályafutása kezdete óta vesz részt folyamatosan a törvényhozásban.

A Putters által ismertetett alku részeként a másik három pártvezető – Dilan Yeşilgöz (VVD), Pieter Omtzigt (NSC) és Caroline van der Plas (BBB) – szintén beleegyezett, hogy a miniszteri posztok helyett megtartják eddigi parlamenti helyüket. A terv további része, hogy a pártok egymás között döntenek majd arról, kit jelöljenek új miniszterelnöknek, aki a 2010 óta hivatalban lévő Ruttét váltja. A többi kabineti pozíciót pedig a saját soraikból, más pártokból vagy akár nem politikus szakértőkből töltik fel. 

A megállapodás körvonalazódása ellenére a kormányalakítás története még nem ért véget, valószínűleg hónapokig tartó tárgyalások kezdődnek a részletekről, köztük az olyan kulcsfontosságú témákról – költségvetés, klímavédelem stb. –, amelyek jelenleg megosztják a négy tömörülést.

Putters jelentése ugyanakkor fontos fordulópont a holland történelemben, hiszen azt jelzi, hogy az elmúlt évekkel szemben – amikor is a Szabadságpárt soha nem volt képben kormánypártként, bár 2010 óta a szavazatok legalább 10 százalékát mindig elvitte – a Wilders pártjával való koalíciós kormányzás nem tabu többé. 

Vagyis Wilders „a mainstrem része lett”.

 

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lájkbajnok
2024. március 16. 18:29
Gyenge, alkalmatlan, lúzer.
masikhozzaszolo
2024. március 16. 17:15
Hollandia aggresszor ország. Összerabolta, harácsolta a világot. És így ilyen zizik a választók is, innen onnan, az Antillákról, stb. És a Parlament is ilyen összetételű, mindenféle elvű. Így hát, ez van. Jó volt Rutte nekik.
Kristály
2024. március 16. 14:46
Ezek úgy összefondtak tervezetten. Ezeket csak tiszta 51 %lehet legyőzni. Reméljük mi megtartjuk a szokánsukat.
gebsi1
2024. március 16. 14:15
Ez lenne a "demokrácia"?????? Egyszerre szánalmas és röhejes az egész cirkusz. Az ország kormányozhatatlan, egy rakás szar, mert ideológiai különbségek mentén erőlteti az élet/gazdaság menetét. Mivel ez szembe menetel a fizika és természet törvényeivel, ezért hosszú távon életképtelen és egészen biztos hogy bukásra van ítélve legyen bárki a miniszterelnök.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!