Bekeményít az erkölcsrendészet: szigorítaná az iráni elnök a fejkendőviselést

2024. április 21. 22:41

Bár heves társadalmi tiltakozások fogadták a fejkendőt, Ebrahim Raiszit ez nem hatotta meg. Sőt.

2024. április 21. 22:41
null

Nyitókép: Pixabay. Illusztráció.

Ebrahim Raiszi iráni elnök vasárnap kiállt a kötelező fejkendőviselésre vonatkozó szabályok szigorúbb hatósági kikényszerítése mellett.

A fejkendő tiszteletben tartása az iráni nők számára nemcsak vallási, hanem politikai és törvényi kötelezettséget is jelent” 

– hangsúlyozta Raiszi az iráni elnöki hivatal honlapján közzétett közleményben. Ezért – mint fogalmazott – „nincs semmi kétség”, hogy továbbra is következetesen végezni kell az előírás betartására vonatkozó ellenőrzéseket.

A perzsa újév március 20-i kezdetével az iráni rendőrség, illetve az erkölcsrendészet megújult szigorral lép fel az iszlám öltözködési szabályok megsértőivel szemben. A közösségi médiában olyan felvételek is megjelentek, amelyeken nők és erkölcsrendészek keverednek vitába a kötelező fejkendőviselés miatt. 

Haláleset borzolta a kedélyeket

Két éve több hónapig tartó tömeges tüntetéseket váltott ki egy 22 éves iráni kurd nő, Mahsza Amini halála, akit 2022 szeptemberében vett őrizetbe az erkölcsrendészet a szigorú öltözködési szabályok megsértéséért. Amini az őrizetben életét vesztette, feltehetően súlyos bántalmazás következtében. A tüntetések óta egyre több iráni nő tér el a kötelező öltözködési szabályoktól, amelyet a vallási keményvonalasok nem tolerálnak. Ugyanakkor egyes vallási körökben bírálják is a szigorú hatósági ellenőrzéseket azzal érvelve, hogy nem lehet erőszakkal kikényszeríteni, hogy a nők ájtatosan kövessék az iszlám előírásait.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Forisek Ádám

Mandiner

Idézőjel

Na, ők tényleg a jogaikért harcolnak. Ellentétben veletek, akik csak unják a kényelmes életüket.

(MTI) 

 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:16
🍓 ️ ­A­­­ ­­d­­­ö­­­g­ö­s­ ­­­l­á­­n­­­y­­­o­­k­ ­v­­­á­r­­n­­a­­­k­­ ­r­­­á­­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­­­.­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
namégmitnem
2024. április 22. 10:35
Iránban ma az egyetemisták fele lány. A teheráni utcakép pedig ilyen: https://www.youtube.com/watch?v=nPTJhmx1GKc Ezeket a fiatalokat akarják az ayatollahok visszakényszeríteni a középkorba. Nem hagyják. Ha kell, véres tüntetéseken tiltakoznak, anyáikkal és fiú kortársaikkal együtt, mint legutóbb, amikor az "erkölcsrendészet" agyonverte a 22 éves Mahsa Aminit, mert "kilátszott a haja a fejkendő alól". Értitek???? KILÁTSZOTT A HAJA - és agyonverték. Érdemes gondolkodni.
auditorium
2024. április 22. 09:37
Akit érdekel a téma, olvassa el az iráni irőnő Azár Náfiszi: A Lolitát olvastuk Teheránban c. önéletrajzi művét, mely először az USA-ban jelent meg "Reading Lolita in Teheran", majd nagyon sok nyelven megjelent érdekes olvasmány.
bunko-jobbos
2024. április 22. 08:35
Tkp. arról szól a hír, hogy ragaszkodnak a hagyományaikhoz és sikeresen. Nálunk már 150 éve elkezdték a bomlasztást, hogy milyen humánus dolog a válás meg a többi. Mi most kipusztulunk, ők meg szülnek. Nem ők a hülyék, hanem mi. Felállítottunk egy világmodellt, hogy szerintünkj mi a helyes, pl. a nők szabadsága, csak éppen nem működik. A másik meg szar, de működik. Vajon hosszú távon melyik fog nyerni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!