Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Már az ukránok is elismerik: az oroszok a fronton „részeredményeket” értek el

2024. május 12. 20:30

„A helyzet nehéz” – vallott az ukrán fegyveres erők főparancsnoka.

2024. május 12. 20:30

Nyitókép: YAKIV LIASHENKO / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

„A héten jelentősen kiéleződött a helyzet Harkiv térségében, az Oroszországi Föderációval közös határ mentén” – írta Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka Telegram-oldalán. 

A helyzet nehéz, de az ukrán erők mindent megtesznek a védelmi vonalak és hadállások megtartása érdekében”.

Mindazonáltal elismerte, hogy az orosz csapatok egyes frontszakaszokon „részeredményeket” értek el.

Nem Harkiv városa lehet a cél

Ukrán és orosz katonai megfigyelők, de más szakértők is abból indulnak ki, hogy a támadás egyelőre nem Harkiv városát célozza. A washingtoni hadtudományi intézet (ISW – Institute for the Study of War) szakemberei „korlátozott műveleti célokról” beszéltek, amelyek keretében a támadásokkal az ukrán erőket visszaszorítják a határtól, ezzel az orosz tüzérség lőtávolságába hozva a várost.

Az ISW szerint 

Oroszország stratégiai célja rákényszeríteni az ukrán vezetést arra, hogy katonákat csoportosítson át más frontszakaszokról. 

A művelet korlátozott volta miatt nem valószínű, „hogy az orosz csapatok nagyszabású offenzívát hajtanának végre Harkiv körbekerítésére, vagy elfoglalására”.

Márciusban arra a kérdésre, hogy az orosz erőknek esetleg el kell-e foglalniuk Harkiv régiót, Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy az orosz területet csak úgy lehet biztosítani az ukrán csapásoktól, ha létrehoznak egy ütközőzónát, amely az orosz területeket az ukrán erők lőtávolságán kívülre helyezi.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Összesen 501 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2024. május 12. 23:25
Lesz ott végeredmény is..
letsgobrandon-2
2024. május 12. 21:31
az elejétől azt mondom , hogy az idő a ruszkiknak dolgozik.. ...nyugatnak is tele van már a töke az orkránokkal.. már amennyi maradt belőlük
2024. május 12. 21:17 Szerkesztve
Részeredményeket persze…. Ez a hivatalos álláspont. Ellenben az ukrán felderítés vezetője a BBC-nek (4 órája) “Tudni szeretnénk hogy mi történt az első védelmi vonallal. Ott kellett volna lennie; de nem volt ott semmi. Az oroszok simán csak besétáltak. Megmutat egy drónfelvételt a határvonalról ahogy az orosz katonák simán átsétálnak, háborítatlanul. A tisztviselőink azt állították hogy hatalmas költségvetéssel védelmi vonalak építése folyik azokon a területeken. Ez nem csupán hanyagság; vagy korrupció. Ez ÁRULÁS! (Te is fiam, bíbic?!) Szóval ja. Teljes az idill az ukrajnának hívott édenkertben. Már megint. Én fordítottam, kicsit szabadon három sör után, akit érdekel; link: https://www.bbc.com/news/articles/c72p0xx410xo
zsocc44
2024. május 12. 21:16
Demkó, Rácz, Kaiser, Anton felkészül! Stratégiailag lényegtelen Harkov városa, különben is mindenből kifogytak az oroszok…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!