Putyinék vegyifegyvert vetettek be Ukrajnában – állítja Washington

2024. május 01. 21:25

Oroszország eddig nem reagált a vádakra.

2024. május 01. 21:25

Nyitókép: Getty Images / mikkelwilliam

Oroszország megsértette a nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény (CWC) rendelkezéseit klórpikrin bevetésével ukrán csapatok ellen, illetve tömegoszlató vegyületek harcászati alkalmazásával – állította az amerikai külügyminisztérium szerdán közzétett közleményében. „Az ilyen vegyületek használata nem elszigetelt eset és feltehetően az orosz erők azon törekvése hajtja, hogy az ukrán csapatokat kimozdítsák állásaikból és taktikai előnyöket érjenek el a csatatéren” – áll a közleményben.  

Oroszország eddig nem reagált a vádakra.   

A klórpikrin a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) tiltólistáján szereplő vegyszer, amelyet első alkalommal az első világháborúban vetettek be vegyifegyverként a német csapatok a szövetségesek ellen. A hágai székhelyű szervezet az 1997-es vegyifegyver-tilalmi egyezmény végrehajtását felügyeli, amely tiltja vegyi anyagok bevetését a fegyveres konfliktusokban. Az amerikai diplomáciai tárca egyben közölte, hogy szankciós listára helyez több olyan orosz állami szervezetet, amelyek Washington álláspontja szerint kapcsolatban állnak Moszkva vegyi- , illetve biológiai fegyver programjával, ideértve egy olyan katonai egységet is, amelyet klórpikrin bevetésével vádolnak.

 

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jan36
2024. május 02. 11:15
Mi van? Az öreg demens és a retardált bandája az "Irak-projektet" készíti elő? Mikor fognak a szigetlakók is megnyilvánulni, hogy egy skót-cigány kártyajós is megmondta a tutit, hogy (egy előnyben hadakozó) orosz hadsereg klórpikrinnel él? És miért nem VX, foszgén vagy LSD-vel, amelyek, mégiscsak gyilkosabbak, mint egy széles spektrumú antimikrobiális, gombaölő, gyomirtó, rovarirtó és nematicidként használt vegyszer? Talán, mert ez nem tartozik kimondottan a harci vegyszerek közé? Mert a mezőgazdaságban is használják? És ezért bizonyítható a léte?
Hencsike
2024. május 02. 10:28
Az ukránok meg a sajátjaik ellen népirtottak.... kettős mérce? Vegyi üzemben magas rangú amerikai tábornokok, senki nem kérdezte meg, hogy mit kerestek ott.
Ernest01
2024. május 02. 10:19
Pedig csak a szúnyog irtás kezdődött el.
Spiritmonger
2024. május 02. 08:31
Szaddam Husszein tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik és használja is azokat. Okvetlenül be kell avatkozni! Ezt már hallottuk. De Oroszország nem Irak. Őket nem merik megtámadni hamis váddal, hiába vergődnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!