Aktivista, Putyin-kritikus és politikai fogoly – ez volt Alekszej Navalnij élete

2024. február 16. 13:17

Az orosz ellenzéki politikus korábban túlélt egy mérgezési kísérletet, most pedig ismeretlen körülmények között egy sarkvidéki börtönben élte a halál. Navalnij egész életét a Putyin elleni aktivizmusra tette fel, és még azután is visszatért Oroszországba, hogy majdnem egy merénylet áldozata lett: úgy tűnik ez a döntés lett a végzete.

2024. február 16. 13:17
null

Meghalt Alekszej Navalnij, az elmúlt évtized egyik legjelentősebb orosz ellenzéki vezetője. Az aktivistát az Északi-sarkkörön belüli börtönben érte a halál – jelentették az orosz hírügynökségek a börtönszolgálatra hivatkozva.

A Vlagyimir Putyin elnök legnagyobb kritikusának tartott Navalnij 19 éves börtönbüntetését töltötte – írja a BBC.  

Tavaly év végén szállították át egy sarkvidéki büntetőtelepre, amelyet az egyik legkeményebb börtönnek tartanak.

A börtönszolgálat azt állítja, hogy pénteken egy séta után „rosszul érezte magát”. Közleményükben azt írták, hogy „szinte azonnal elvesztette az eszméletét”. Halálának okait még vizsgálják – jelentette az orosz állami hírügynökség.

Ezt is ajánljuk a témában

Egy aktivista élete

Alekszej Navalnij 1976-ban született egy Moszkva melletti kisvárosban. Jogász és közgazdász végzettséget szerzett, majd 2008-ban lépett be a politikába, és három évvel később indította el korrupcióellenes alapját – írja az NBC News. 

Ismert volt kiváló szónoki képességeiről, valamint arról, hogy jól használta az online teret nyomozásainak népszerűsítésére és az általa „a holnap csodálatos Oroszországának” nevezett ideájának terjesztésére. Digitális érzéke különösen népszerűvé tette őt a demokratikusabb gondolkodású orosz tinédzserek és fiatalok körében.

Navalnij Oroszország legszókimondóbb Kreml-kritikusaként vált ismertté, 

miután korrupcióellenes nyomozások sorozatát vezette az orosz elit vezető tagjai ellen.

A korábbi elnök és miniszterelnök, Dmitrij Medvegyev pazarló életmódjának 2017-es leleplezése tömeges tüntetésekhez vezetett. A Fekete-tenger partján található, állítólag Putyin tulajdonában lévő fényűző „titkos palota” ügyében folytatott nyomozás pedig 2021-ben felháborodást váltott ki Oroszország-szerte.  

Navalnij megpróbált indulni Putyin ellen a 2018-as elnökválasztáson, de egy 2014-es sikkasztási ítélet miatt nem indulhatott. 

2020 augusztusában egy oroszországi üzleti útja során 

Navalnijt katonai idegméreggel megmérgezték, aki az ellene elkövetett merényletet közvetlenül Putyinnak tulajdonította.

2021 elején mégis visszatért hazájába, ahol őrizetbe vették: a feltételes szabadlábra helyezés feltételeinek megsértésével vádolták, majd börtönre ítélték. A fogságban egyre rosszabb állapotba kerülő politikust tavaly a terrorizmus támogatásával is megvádolták.

A drámai vég

Decemberben több hétre eltűnt Navalnij az orosz börtönrendszerben, miután átszállították őt egy másik komplexumba. Navalnij végül három hét után előkerült

Aa Jamal-Nyenyec Autonóm Körzet fogolytelepén őrizték, ami Oroszország legészakibb és a lakott helyektől legtávolabb eső börtöne. 

Itt érte a halál pénteken. 

Nyitókép: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 330 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
johannluipigus
2024. február 20. 14:37
Mivel Navalnij halála Putyin és Oroszország Anyácska ellenségeinek hoz hasznot, számomra nem kérdés a gyilkos kiléte, és ez nem Putyin.
Nehidd El
2024. február 18. 18:07
Kár érte, kiváló ügynök volt.
tapir32
2024. február 17. 22:51
Kevés a megbízható információ Navalníj munkásságáról.
Bremen
2024. február 17. 12:55
Az oroszok nem lehetnek ennyire amatörök. Hihetetlen. A müncheni konferencia, az amerikai észheztérés, az ukrán front összeomlása idején mi a megoldás, ha fasiszta maffia további pénzhez akar jutni? Navalnijt el kell tenni lab alol.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!