Ahol a magyar örökség is érték

2023. július 22. 07:05

Szimbolikus lépésre szánta el magát Szabadka szerb vezetése: több helyre öles betűkkel, magyar trikolórral kikerült a város neve. Kimondottan előremutató gesztusról van szó ott, ahol a kétezres években még magyarverésekről szólt a fáma, s éppen nemrég fordult meg az etnikai arány a szerbek javára.

2023. július 22. 07:05
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

 

Négy – javít ki azonnal Pásztor Bálint, amikor megemlítjük: meglepő képsorokat kaptunk, melyek tanúsága szerint két helyen magyar színekkel ellátott Szabadka felirat került ki a cirill Subotica mellé a mostanában divatos, óriás betűs szelfipontként. A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) parlamenti frakcióvezetője – nem mellesleg a szervezet nagy öregjének, Pásztor Istvánnak a fia – így kommentálja a helyzetet: „Az, hogy egy eleve többnemzetiségű városban ezerrel több szerb él, mint magyar, nem okoz törést. Ahogy a VMSZ-nél tartjuk, nem a lelkek száma, hanem a lelkek nagysága határozza meg a mozgásteret és a magyarok érdekérvényesítési lehetőségeit.”

A fordulat valójában az, hogy a központi település után a félmegyényi kiterjedésű, a várost és csatolt részeit jelentő Szabadka községben is megfordult az arány – magyarázza Palusek Erik szociológus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Főigazgatói Irodájának tanácsadója. A statisztika folyamatos késésben van az elköltözők miatt. A népességfogyás a tartományban 10, a magyarok lakta részeken 15-20 százalékos. A kedvezőtlen folyamat ellen a VMSZ többek között a magyar kormány támogatásával működő programokkal küzd, a beiskolázásitól a vállalkozásfejlesztési támogatásokig.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csicseriborso3
2023. július 22. 15:33
Nálunk teljesen természetes hogy többnemzetiségű településeken nem csak magyarul van kiírva a helység neve. Szerintem ez lenne a norma másutt is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!