Rushdie könyvet ír rejtőzködéséről

2010. február 24. 12:37

Az író, akire az iráni vezetés '89-ben kimondta a legnagyobb vallási átkot, most könyvet ír élete halálos fenyegetettségben eltöltött évtizedéről.

2010. február 24. 12:37
Az indiai származású brit állampolgár Salman Rushdie 1989-től tíz éven át bujkált Angliában a hatóságok védőőrizetében, miután Khomeini ajatollah, Irán akkori vezetője fatvát adott ki istenkáromlónak bélyegzett Sátáni versek című kötete miatt. A vallási parancs szerint bármely hithű muzulmán megölhette. Az iráni kormány 1998-tól nem támogatta többé a fatvát, de radikális muzulmán csoportok az utóbbi években is támadták Rushdie-t, és bojkottal fenyegették a vele kapcsolatban álló szervezeteket is.

„Ez az én történetem, és egyszer el kell mesélnem. Az idő, úgy vélem, hamarosan elérkezik” - nyilatkozta az Emory Egyetemen irodalmat tanító 62 éves író a kézirataiból, leveleiből és fotóiból pénteken nyíló kiállításának bemutatása előtt. Rushdie 1980-ban megjelent, Az éjfél gyermekei című regényével kétszer is elnyerte a Booker brit irodalmi díjat, 2007-ben II. Erzsébet angol királynő pedig lovaggá ütötte. A vitatott író 2007 novemberében Magyarországon is járt Sálímár bohóc című regényének itteni bemutatóján.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!