Vancouver ötödször is a világ legélhetőbb városa

2011. február 22. 08:57

Zsinórban ötödik éve a kanadai Vancouver végzett az Economist Intelligence Unit rangsorának élén. A világ legélhetőbb városainak listáját többek között a biztonság, az egészségügy, a kultúra, a környezet, az oktatás és az infrastruktúra értékelésével állítják össze minden évben.

2011. február 22. 08:57

A kanadai Vancouvert választotta a világ legélhetőbb városának az Economist Intelligence Unit, egyhuzamban ötödször. A rangsort több mint 30 tényező - például a biztonság, az egészségügy, a kultúra, a környezet, az oktatás és az infrastruktúra - értékelésével, majd ezek súlyozásával állítják össze a londoni székhelyű Economist-csoporthoz tartozó kutató- és tanácsadócég szakemberei. A dobogós helyeket Melbourne és Bécs szerezte meg, a további helyezések sorrendben: Toronto, Calgary, Helsinki, Sydney, Perth, Adelaide és Auckland.

Az EIU szerint az Egyesült Államokban a legélhetőbb város Pittsburgh (29. hely); Los Angeles három helyet lépett előre tavalyhoz képest a 44. helyre, míg New York változatlanul az 56. lett. London egy helyet javítva az 53. helyen végzett, Párizs a 16. lett. A legjobb ázsiai városnak a japán Oszakát választották (12. hely), Tokió a 18., Hongkong a 31., Peking a 72. helyet szerezte meg.

A rangsor végén a zimbabwei Harare, a bangladesi Dakka, a pápua új-guineai Port Moresby, a nigériai Lagos, az algériai Algír, a pakisztáni Karacsi, a kameruni Douala, Teherán, a szenegáli Dakar és a Srí Lanka-i Colombo végeztek. Nyugat-Európa beegelőzte Észak-Amerikát: előbbi 92, utóbbi 91,3 pontot kapott. Kelet-Európa 72,1, Ázsia 71,8, Latin-Amerika 69,4, a Közel-Kelet és Észak-Afrika 64,1, a szubszaharai Afrika 51,1  pontot ért el, a világátlag 76 pont volt.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!