A túlnépesedés egy megtévesztés

2017. október 25. 19:43

Az emberi lények értékes erőforrások, és minél többel rendelkezünk abból, annál jobb.

2017. október 25. 19:43
Walter E. Williams

„Washington idejében már minden fizikai erőforrás – alumíniumötvözetek, réz, vasérc és kémiai hajtóanyagok – rendelkezésre állt  ahhoz, hogy mobiltelefonokat és rakétaindítókat építsünk. Sőt, valójában ezek már a barlangi ősember idején is itt voltak körülöttünk. Egyetlen válasz van arra, hogy mindezek, és még millió más dolog mára valósággá vált, de tegnap még nem létezett. Az emberi tudás, találékonyság, specializáció és kereskedelem vezetett az iparosodáshoz, amely a személyi szabadsággal és magántulajdon-jogokkal együtt lehetővé tette mindezt. Az emberi lények értékes erőforrások, és minél többel rendelkezünk abból, annál jobb.

A legnagyobb veszély az emberiség jólétére a kormányzat, nem a népességnövekedés. Például Zimbabwe mezőgazdaságilag gazdag volt, de a kormányzati beavatkozás miatt a tömeges éhezés küszöbére jutott. Bármely országot éhezésbe lehet taszítani erős kormányzati beavatkozással. A túlnépesedést hibáztatni a szegénység miatt nem csupán eltereli a figyelmet a kormányok felelősségéről, de bátorítja is az ártalmas, embertelen politikák végrehajtását.

Napjainkban a szegénységnek nem sok köze van a túlnépesedéshez. A nem szegény országok leggyakoribb közös jellemzője a nagyobb személyi szabadság, a magántulajdon-jogok illetve a jog uralma és egy olyan gazdasági rendszer, amely közelebb áll a kapitalizmushoz, mint a kommunizmushoz. Ez a virágzás receptje.”

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bispora
2019. február 11. 15:43
Ha valaki az egaliter szekta híve, mint ez a szép szál fekete gyerek, akkor törvényszerűen fog az emberi társadalmakkal kapcsolatban faszságokat mondani. Zimbabwe és egész Afrika vesszőfutásának egyetlen fő okozója a humán tőke hihetetlen alacsony szintje. Olyan kontinensről beszélünk, ahol az átlagintellektus az európára érvényes értelmi fogyatékos sávval egyezik meg: ami erős 70 IQ. Egy ilyen populációból, hiába milliárdnyi személyből áll, a fontos innovációkhoz szükséges 130-as IQ sávban kevesebben lesznek darabra, mint amennyi ilyen ember van a 9 és félmilliós Magyarországon. Pont.
választópolgár
2018. június 06. 03:02
Nézzünk egy azaz 1 db országot. Nigéria: Az elmúlt három, hangsúlyozom 3 évben 10 (!) millió fővel nőtt a népessége. Ez egy Magyarországnyi tömeg. Ez komolyan gondolja amit beszél? http://www.karpatinfo.net/cikk/kulfold/nepessegrobbanas-fenyegeti-nigeriat-az-afrikai-novekedesi-utem-peldatlan-tortenelemben
választópolgár
2018. június 06. 03:02
2 mondattal megcáfolom: Egy zárt rendszerben végtelen nagyságú növekedés nem lehetséges. Márpedig a Föld anya egy zárt rendszer. Közgazdaságiból egyes, ülj le.
drkovax
2018. január 08. 00:06
Na ezért nem tudomány a közgazdaságtan. Ha az lenne, akkor ezt a figurát el lehetne tiltani tőle ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!