Harvardi közgazdászt fogadott Orbán Viktor

2019. március 24. 11:01

A migráció gazdasági hatásainak egyik legelismertebb szakértőjét, a harvardi közgazdászt, George Borjast fogadta Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban.

2019. március 24. 11:01
null
Oláh Dániel

„Dolgozókat akartunk, de emberek jöttek” – e címmel írt könyvet a közgazdász, aki a miniszterelnöki találkozó előtt a Makronómnak interjút is adott.

Borjas kubai bevándorlóból lett a közgazdász-szakma sztárja, ám a nagyközönség előtt szinte ismeretlen maradt a migrációs válságig. Kiszámolta, hogy a tömeges migráció leszorítja az alacsonyan képzettek fizetéseit: szerinte a bevándorlás évente 402 milliárd dollárt vesz ki az amerikai alacsony képzettségűek zsebéből, viszont 437 milliárd dollárral növeli a migránsokat alkalmazó vállalatok profitját. A szerény többlet pedig szinte teljes egészében a bevándorlóknál köt ki.

A Harvard Egyetem közgazdásza ezért szociális védőfalat húzna fel az őslakók védelmére: megadóztatná azokat a vállalatokat, amelyek hasznot húznak a bevándorlásból, és e pénzt a munkahelyeiket elvesztett őslakók szociális védőhálójára fordítaná.

Elemzést írt arról is, hogy az 1980 körül az USA-ba áramló kubai tömeg (125 ezer fő) hogyan szorította le jelentős mértékben a miami dolgozók fizetéseit. E kutatásban egyébként David Card 1990-es elemzését ismételte meg, amely még azt állította, hogy a bevándorlók nem gyakorolnak hatást a hozzájuk hasonló őslakosok fizetéseire, így egy évtizedes tévhitet cáfolt meg.

Borjas elemzéseire Donald Trump is hivatkozott, de szerinte sem Trump, sem Clinton nem mutatta be a teljes képet. A professzor szerint létezik olyan bevándorlás, amely gazdasági hasznot is hozhat, de Clinton érve, miszerint minden migráció – legyen az legális vagy illegális – általában és mindenkinek kedvező, súlyos tévedés.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
útonjáró
2019. május 23. 00:55
forgalmas hely az az erkély... ;) úgy tűnik, már megérte megcsinálni... ;)
balbako_
2019. április 09. 21:16
"A Harvard Egyetem közgazdásza ezért szociális védőfalat húzna fel az őslakók védelmére: megadóztatná azokat a vállalatokat, amelyek hasznot húznak a bevándorlásból, és e pénzt a munkahelyeiket elvesztett őslakók szociális védőhálójára fordítaná." Európa figyelsz?
formaegy
2019. március 27. 00:24
Nem csoda, ha a ballibes csürhét eszi a fene, hiszen elég a konferencia résztvevőit, felszólalóit figyelni, és máris beigazolódik, hogy ennek a rühes ballibes csürhének csak az EU parlamentben van nagy pofája.))) A Soros pénze nem mindenhová jut el, azaz becsületes embereket nem lehet lefizetni! Hány országban is indult nyomozás ellene? Ja, hogy az USA-ban is? Egyedül az EU ballibes csürhéjének kell, a pénzéhes leprásoknak. Gyurcsány! Vigyázz, mert a májad helyett a szíved fog elvinni az irigységtől.)))))
august
2019. március 27. 00:24
Mint minden idióta a szarban, a komfortos érzésért gyorsan hasonszőrüekkel veszi magát körbe. ------------- :))) Mondjuk balliberáliséknál az teljesen életidegen, hogy értelmes, gondolkodó emberek egymással eszmecserét folytatnak a világ legkülönbözőbb témáiról. Ugyanis ez mindig inspiráció mindkét fél számára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!