Bill Gates újabban a mezőgazdaságban érdekelt: most akkor klímaharcos vagy földbirtokos?

2021. augusztus 08. 11:48

Az emberek párhuzamokat vélnek felfedezni Bill Gates egyre növekvő számú termőföldjei és az éghajlatváltozás között. A tech-milliárdos a mezőgazdaságban is kiemelkedő szerepet tölt be. Ő és volt felesége, Melinda French Gates, az Egyesült Államok két legnagyobb magántulajdonban lévő termőföld birtoklója is.

2021. augusztus 08. 11:48
null

Megkezdődött a termőföld felvásárlás

Legújabban a véleményezők Gates birtokaira vettetek szemet, és a kritikát megfogalmazók főleg környezetvédők és mezőgazdasági termelők, akik szerint, úgy tűnik, hogy ellentmondás van a környezetvédelmi célkitűzései és a személyes befektetési stratégiái között.

Mások azt feltételezték, hogy a termőföldvásárlás része lehet a milliárdos általános éghajlatvédelmi erőfeszítéseinek. Bill Gates pedig azt állítja, hogy nincs kapcsolat. De a vásárlások új részletei, és az őket körülvevő vita, fontos emlékeztetőül szolgálnak arra vonatkozóan, hogy a milliárdosok mindenféle váratlan helyen tárolhatják hatalmas vagyonukat, és gyakran feszültség alakulhat ki személyes befektetéseik és nyilvánosságra hozott jótékonysági tevékenységeik között.

Az NBC News számolt be arról a tényről, hogy az elmúlt 10 évben a Gates család több mint 269 ezer hektár farmot szerzett az Egyesült Államok területén. Azok a vásárlások, amelyeket a washingtoni Cascade Investment cég és számos más vállalat segítségével valósítottak meg, olyan mezőgazdasági területeket foglalnak magukban, közel 20 államban, amelyek zöldségeket, például sárgarépát, szójababot és burgonyát termesztenek. A mezőgazdasági üzletről, miszerint a technológiai milliárdos és volt felesége az ország vezető magán termőföld tulajdonosai, először januárban a Land Report számolt be. Ezt a hírt erősítette meg, a most megjelenő NBC News elemzése is. 

A csaknem 300 ezer hektár, rengeteg földterületnek számít egy család vagy magánszemély tulajdonában, de ez még mindig csak töredéke, az Egyesült Államokban található, nagyjából 911 millió hektárnyi mezőgazdasági területnek. Míg Gates úgy tűnik, az ország egyik legnagyobb földbirtokosa, az is látszódik, hogy nem egyedüli a stratégia a termőföldekbe való befektetés. Más nagy pénzügyi vállalatok is törekednek mezőgazdasági földterületek megvásárlására, még akkor is, ha nem vesznek részt a mindennapi gazdálkodásban. A Land Report, amely Gates-t jelölte meg a legnagyobb magángazdaság tulajdonosának, számos más családot jegyez, akik több mint 100 ezer hektár birtokában vannak. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának becslései szerint az amerikai termőföldek mintegy 30 százalékát olyan tulajdonosok birtokolják – mint a Microsoft legendás vezére –, akik földesurakként azonosíthatóak, és nem vesznek részt a gazdálkodásban.

Tehát nem meglepő, hogy a világ egyik leggazdagabb embere is a mezőgazdagába fekteti pénzét. Általánosnak mondható, hogy a tőkével rendelkező befolyásos személyek hasonló portfoliók kialakításán dolgoznak pénzügyi érdekeiket szolgálva. 

Jövedelmező befektetés negatív visszhangokkal

Ez egy jó befektetés

– mondta Johnathan Hladik gazda, a Vidékügyi Központ politikai igazgatója. Véleménye szerint ez egy okos, stabil befektetés, melynek értéke tovább fog emelkedni, az elmúlt pár évtized tapasztalatai alapján.

Ennek ellenére a Bill Gates tulajdonában álló földbirtokok különösen nagy figyelmet kaptak. A visszhangot az eredményezte, hogy a milliárdos megpróbál hírnevet szerezni az éghajlatvédelem kapcsán, melyet sokan összeférhetetlennek gondolnak a befektetési stratégiájával. A techguru jelenleg egy könyvet népszerűsít a témában, melyben magát és a Gates Alapítványt pedig, technológiai vezetőként helyezte el a mezőgazdaság jövőjében.

(fotó: landreport.com)

Egy grúziai farmer és a környezetvédő, John Quarterman az NBC-nek úgy nyilatkozott, hogy bár arra számított, hogy Gates fenntarthatóbb gyakorlatokat ösztönöz majd a mezőgazdasági területek megvásárlása után, de ez a példa egyelőre nem látható. A Nemzeti Gazdálkodók Szakszervezete egyenesen úgy véli, hogy a nem gazdálkodó tulajdonosok növekvő száma, mint amilyen Gates is, rossz irányba tereli az ágazatot. A mezőgazdasági területek felvásárlása és bérbeadása olyan gyakorlatokhoz vezethet, amelyek károsítják a környezetet. A földeket rövid távon bérlő gazdák kevésbé valószínű, hogy hosszú távon fenntartható megoldásokban gondolkodnak. A szervezet véleménye szerint a nem gazdálkodó tulajdonosoknak nincs tapasztalatuk ahhoz, hogy

megértsék a természeti erőforrások védelmének fontosságát.

Mások ennek ellenkezőjőt vetették fel, miszerint Gates hatalmas termőföldbe történő befektetései, közvetlen kapcsolatban lehetnek más pozitív éghajlati erőfeszítésekkel. A Newsweek nemrég például azt mondta, hogy a földtulajdonok megszerzése összefüggésben lehet az éghajlatváltozással járó mezőgazdasági fejlesztésekbe, és az Impossible Foods-ba történő befektetéseivel, ugyanakkor nem sok támogatást nyújtott ehhez a feltevéshez.

Kitérés a kritikák elől

Míg Bill Gates korábban megpróbálta elválasztani a Gates Alapítvány éghajlatváltozással kapcsolatos munkáját a magánbefektetéseitől, míg a Cascade Investment megvédte a fenntarthatósággal kapcsolatos rekordját. A kritikákra reagálva a Cascade Investment szóvivője hangsúlyozta, hogy minden termőföldjét beíratta a Leading Harvest nevű nonprofit szervezet programjába, amely a biológiai sokféleségre, a természetvédelemre és a talajra összpontosító fenntarthatósági szabványokat bocsájt ki. 

A Cascade azt tervezi, hogy továbbra is értékeli és végrehajtja azokat az új kezdeményezéseket, amelyek javítják a termőföld portfólió általános fenntarthatóságát

– mondta a szóvivő a Recode-nak.

Tágabb értelemben Gates és más gazdag termőföld vásárlók is bírálatot kaptak a földtulajdon koncentrációjához való hozzájárulás miatt. Mivel általában magasabb ajánlatokat tudnak tenni, mint amit a helyi gazdák megengedhetnek maguknak, így pedig kevesebb embernek lesz végül saját termőföldje. Ahogy az Új-Mexikói Egyetem professzora, Nick Estes áprilisban írta a Guardiannak, ez

nagyobb nyomást gyakorol a monokultúrákra és az intenzívebb ipari gazdálkodási technikákra a nagyobb hozam elérése érdekében.

Gates azzal, hogy szétválasztotta magán befektetéseit és az éghajlatvédelemért tett lépéseit, maga is kitért a találgatások elől. A márciusi Reddit AMA-ban úgy nyilatkozott, hogy csupán a befektetési csoportja választotta ezt a megoldást, amely nem kapcsolódik az éghajlathoz. Bár egyetért vele, hogy a mezőgazdasági ágazat kulcskérdés, amivel foglalkozni szükséges. Ennek ellenére sokan mégsem képesek teljesen elkülöníteni a két dolgot. Azok számára, akiknek Bill Gates környezetvédő, úgy gondolják, hogy a két szerep akkor is összefügg és nem leválasztható a tulajdonosi attitűdtől, ha a milliárdos ezt nem akarja felvállalni.
 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jinx
2021. augusztus 27. 11:43
" míg a Cascade Investment megvédte a fenntarthatósággal kapcsolatos rekordját" Pedig fordíthatták volna hanglemezre is :-) (record - eddigi eredmény, teljesítmény).
T. Péter
2021. augusztus 27. 11:43
Ettől még joggal elvárható lenne, hogy egy újságíró ne keverje össze a kettőt.
matykox
2021. augusztus 27. 11:43
Ne aggódj, a levegő egy részét már adják-veszik. Csak a hülye emberiség nem veszi észre, hogy úgy hívják, hogy "CO2 kvóta". Nézd meg egyszer, hogy az EU kvótákkal kik kereskednek ...
fogas paduc
2021. augusztus 27. 11:42
Ha tehetné, akkor a légkört is felvásárolná. Ki mondta: " nem az ivóvizet, csak annak a hozzáférési jogát adjuk el..."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!