Szászország miniszterelnöke: Legyen mielőbb béke, és jöjjön végre az orosz gáz!

2022. október 24. 08:37

A CDU politikusa, Kretschmer támogatja az oroszországi gázszállítások folytatását. Úgy véli, ellenkező esetben cunami sújtaná a német gazdaságot. Arra szólította fel az EU-t, hogy fejtsen ki nagyobb nyomást a béketárgyalások érdekében.

2022. október 24. 08:37
null
Matus Tibor
Matus Tibor

Michael Kretschmer (CDU), Szászország miniszterelnöke a háború után, az orosz gázszállítások jövőbeni újraindítása mellett foglalt állást. Kétségbe vonta az Oroszország elleni szankciókat is, és felszólította az EU-t, hogy sürgesse a tárgyalásos megoldást a béke helyreállítása érdekében.

„Hosszú távú szerződésekre van szükségünk az USA-ból, Katarból és más arab országokból származó cseppfolyósított gázszállításokra. Az Északi-tengeren végre ki kell használnunk saját földgázkészleteinket is. És ha a háborúnak vége, akkor újra az Oroszországból származó gázt kell újra használnunk” mondta Kretschmer a Bild am Sonntagnak. 

Arra a kérdésre, hogy feltételezi-e a megrongálódott Északi Áramlat-1 gázvezeték megjavítását, Kretschmer azt válaszolta:

„Szükségünk lesz vezetékes gázra, és ez csak működő vezetékekkel lehetséges”.

Európának tennie kell a béketárgyalások érdekében

A háború befejezése érdekében Németországnak más országokhoz csatlakozva a tárgyalásos rendezést kellene szorgalmaznia. Ehhez az EU, az USA, Kína, India és Japán közös diplomáciai erőfeszítésére van szükség.

- mondta Kretschmer.

A szász miniszterelnök elképzelései szerint ezek a tárgyalások nem vezetnének automatikusan ahhoz, hogy Ukrajnának fel kellene adnia területeit. „Egyetlen ok sincs arra, hogy Ukrajna akár egyetlen négyzetmétert is feladjon a területéből. 

A háborús károkat Oroszországnak meg kell térítenie, a háborús bűnösöket felelősségre kell vonni. Ez az a hozzáállás, amellyel részt lehetne venni a béketárgyalásokon” - mondta Kretschmer. A felmerült kérdéseket már nem a csatatéren kell eldönteni.

Európának nagyobb nyomást kell kifejtenie a béketárgyalások érdekében – emelte ki.

Előre láthatóak voltak a költségterhek és az infláció

Kretschmer megismételte szkepticizmusát az Oroszország elleni uniós szankciókkal kapcsolatban is. „A szankciók még mindig jobb opció, mint a fegyverhasználat, de az agresszorra is kellő hatást kell kifejtenie. Világosnak kell lennie, hogy a szankciók milyen hatással vannak a német gazdaságra. Mert most egy cunami van kialakulóban” - mondta.

A szász miniszterelnöknél a váltás nem nevezhető hirtelennek, már hetek óta hajtogatja: „Előre láthatóak voltak a költségterhek és az infláció”.

A szász miniszterelnök nyilatkozatát átvette több szövetségi terítésű lap is. Nem csoda, hiszen Kretschmer talán az egyik legnépszerűbb tartományi, de mégis országos jelentőséggel bíró (és nem szélsőségesnek tartott) politikus. Nyilatkozata teljes fordulatot jelenthet a CDU-s körökben. Az egyelőre megjósolhatatlan, hogy nyilatkozatának mi lesz a következménye, mennyire fog visszahatni a CDU és a német szövetségi politikára, de Kretschmer véleményét nem szokták megválaszolatlanul hagyni.

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2022. november 25. 18:23
Herr Kretschmer ist gegen uns.
Péterffy
2022. november 25. 18:23
Wenn Gott mit uns ist, wer ist dann gegen uns?
fabulon a bőre őre
2022. november 25. 18:23
Gott sei mit uns, mert ez még semmi. Orbán hatása két hét múlva. Addig Habeck volt a jani a CDU-val a hóna alatt. A szocdem Steinmeier rohangál .-hez, pedig ott csak elszívják a gázt Európából addig, ameddig.
Ma is bukik a Zorbán...
2022. október 26. 21:04
Szerintem olvasd el újra, ez csak porhintés: érzékeli, hogy a közvélemény orsoz gázt akar, erre a vonatra akar felülni. De közben olyan elképesztő feltételekről beszél, hogy az oroszok fizessék meg a nyugati bolsevisták háborújának az árát. Ez nyilvánvalóan nem csak teljesen lehetetlen, de indokolatlan is. Vagyis esze ágában sincs valóban a béke ügyét szolgálni, ez csak félrevezető propaganda. Mert akkor azt mondaná, hogy azonnal leállítják a fegyverszállítást, kinyilvánítaná világosan hogy a szélsőbalos amerikai rezsim Európa ellensége, és az ottani bolsevik terroristák, meg az EU-ban lévő internáci ügynökeik a háború felelősei, őket kell elsősorban bíróság elé állítani. Persze, ha vannak ukrán, külföldi zsoldos vagy éppen orosz háborús bűnösök, a bolsevista gazemberek után szintén bíróság elé kell állítani őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!