Franciaország és az Egyesült Államok érdekei keresztezik egymást Nigerben – az oroszok pedig kérnek egy kávét

2023. augusztus 20. 16:00

A nyugat-afrikai Nigerben július 26-án lezajlott puccs és a másnapi, szentpétervári orosz–afrikai csúcstalálkozó látszólag két független esemény, de mindkettő a világrend multipolaritása felé mutat – írta M. K. Bhadrakumar korábbi indiai diplomata.

2023. augusztus 20. 16:00
PUTYIN, Vlagyimir
Matus Tibor
Matus Tibor

A Makronóm Intézet elemzőjén írása. 

Az Oroszország által július 27–28-án rendezett afrikai csúcstalálkozó kihívás elé állította a Nyugatot, amely ösztönösen igyekezett lekicsinyelni az eseményt. Azért Szentpétervárra mégiscsak 49 afrikai ország küldte el a küldöttségét, sőt, tizenhét államfő személyesen is elutazott. A háború kellős közepén lévő fogadó ország szemszögéből ez figyelemre méltó diplomáciai siker.

A csúcstalálkozó vezérmotívumaként Oroszország be tudta mutatni a nyugati neokolonializmus ragadozó jellegét, és hogy régóta támogatja az imperializmussal szembenálló afrikaiakat. Ez nem volt nehéz az oroszoknak, hiszen nem terheli őket Afrika kizsákmányolásának és kifosztásának gyarmati múltja, sőt bátran nyúlhatott az afrikaiak számára pozitív jelentésű szovjet örökségéhez.

Ezt is ajánljuk a témában

Persze Szentpéterváron nem csak politikáról beszéltek. Volt tere az üzletnek, az orosz–afrikai partnerségnek is, amely segíti a kontinenst például az „élelmiszer-szuverenitás” elérésében. Ott voltak a gabonaüzlet alternatívái, az új logisztikai folyosók az orosz élelmiszerek és műtrágyák számára, a kereskedelmi, gazdasági, kulturális, oktatási, tudományos és biztonsági együttműködés erősítése vagy Oroszország részvétele afrikai infrastrukturális projektekben. Az Oroszország–Afrika Partnerségi Fórum cselekvési terve 2026-ig számszerűsíthető eredményről tanúskodik.

Ha a nigeri eseményeket nézzük, azért felmerülhet az összefüggés az orosz–afrikai csúcstalálkozón elhangzottakkal. Az oroszok afrikai válságra vonatkozó prognózisa beigazolódik. A puccs fő ideológiája megszabadulni a nyugati imperializmus folyamatos pusztításától. Nem véletlen, hogy a Niger fővárosában, Niameyben tartott demonstrációkon számtalan orosz zászlót lehetett látni.

A hatalmat megragadó lázadók nem vesztegették az idejüket, rögtön felmondták Niger Franciaországgal kötött katonai-technikai együttműködési megállapodásait, amit követett az a követelés, hogy Franciaország 30 napon belül vonja ki csapatait. Párizs persze nem akarja elveszíteni a pozícióját a Száhel-övezetben és az olcsó erőforrásokat, különösen az uránét. Így a maguk részéről rögtön egyértelművé tették, hogy nem tervezik az 1500 fős fegyveres kontingensük kivonását, és felszólaltak a „puccskísérlet leverésére” irányuló külföldi katonai beavatkozás mellett.

Franciaország azonban rosszul számolt. A puccsot támogatta a nigériai hadsereg, volt társadalmi bázisa, így kevés hozzá egy korlátozott erődemonstráció, amely arra kényszerítené az elit elnöki gárdát, hogy közvetlen tárgyalásokat kezdjen a franciákkal.  

Itt jön a képbe az ECOWAS a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége, amellyel Franciaország és az USA „összehangolja” a tevékenységét.

Az ECOWAS tizenöt nyugat-afrikai ország regionális politikai és gazdasági uniója. Ezek összességében 5 millió négyzetkilométernyi területet foglalnak el, a lakosainak száma megközelíti a 400 milliót.  

Az unió 1975-ben jött létre, hogy elősegítse a gazdasági integrációt az egész régióban, de az ECOWAS békefenntartó erőként is szolgál a térségben, és a tagállamok időnként közös katonai erőket küldenek, hogy beavatkozzanak a blokk tagországaiba politikai instabilitás és nyugtalanság idején. 

Úgy mondják, hogy az ECOWAS-nak 15 tagállama van, ezek közül nyolc francia, öt angol és kettő portugál ajkú. Persze a létszám változó, hiszen van, amelyik kilépett, van, amelyiket be sem vették. Malit 2021-ben zárták ki a kilenc hónapon belüli második katonai puccsát követően, majd Guineát szintén emiatt. 2022-ben katonai puccsot követően Burkina Fasót felfüggesztették, ahogy a legutóbbi államcsíny után Nigert is.

Az ECOWAS is rögtön megzörgette a szablyát, persze a szervezetnek a gyakorlatban egyszerűen nincs meg a csapatok gyors összegyűjtésére és az ellenségeskedés koordinálására szolgáló mechanizmusa. Nigériának még csak-csak lenne ereje erre, de az ottani közvélemény ódzkodik a visszacsapástól – Niger nagy ország, és 1500 kilométer hosszú határa van Nigériával. Persze ez utóbbit aligha érdekli a francia katonai jelenlét növelése Nigerben, vagy hogy egy oldalon álljon Franciaországgal, amely rendkívül népszerűtlen az egész Száhel-övezetben.

Hogy, hogy nem, a katonai puccs élvezi a nép támogatását. Így nagy a valószínűsége annak, hogy a francia csapatok kénytelenek lesznek elhagyni Nigert, az egykori gyarmatukat. Az afrikai ország a neokoloniális kizsákmányolás mintapéldája. A terrorizmus elleni küzdelem álcája alatt – amely ironikus módon következménye a 2011-es líbiai NATO-beavatkozásnak, amelyet nem más, mint Franciaország vezetett a Száhel-övezetben – Franciaország kíméletlenül kiaknázta Niger ásványkincseit.

Az egyetlen regionális állam, amely megengedhetné magának a hatékony katonai beavatkozást Nigerben, az Algéria. Az észak-afrikai országnak azonban nincs tapasztalata az ilyen regionális szintű műveletek végrehajtásában, és nem is áll szándékában eltérni a be nem avatkozás következetes politikájától. Algéria óva intett mindenkit a külső katonai beavatkozástól Nigerben. Abdelmadjid Tebboune elnök úgy nyilatkozott, hogy a problémákat békés úton kell megoldani.

Ezzel a nigeri államcsíny ellen egyedül a gyarmati hatalmak küzdhetnének. Az is biztos, hogy a világrendben a multipolaritás növekvő tendenciája bátorítja az afrikai nemzeteket, hogy lerázzák magukról a neokolonializmust. Az oroszok aktívak, a kínaiak gazdasági téren nyomulnak, az afrikaiaknak pedig ezzel nő a mozgásterük.

 

Érdekes módon Washington viszonylag visszafogottan viselkedett. Biden elnök most a sufniban hagyta az „értékpárti” álláspontját, a „szabályokon alapuló rend” mellett. Ne csodálkozzunk, Amerikának 3 katonai bázisa van Nigerben.

 

Mindenesetre a puccs vezetője, Abdurahman Tchiani azt nyilatkozta, hogy „a franciáknak nincs objektív oka Niger elhagyására”, ezzel jelezve, hogy tisztességes és méltányos kapcsolat is lehetséges. Oroszország óvatos, szeretné megakadályozni a helyzet további romlását az országban, párbeszédet indítványoz a polgári béke helyreállítása, „a jog és a rend biztosítása érdekében”. A puccs vezetői pedig nem fognak engedni a kívülállók nyomásának. Delegációt küldtek Maliba, ahol kérték a Wagner-harcosokat, hogy szükség esetén csatlakozzanak a harchoz. Innentől nem várható a Niger körüli válság korai rendeződése.

A katonai puccs után három héttel elmondható, hogy a megbuktatott Nyugat-barát elnök, Mohamed Bazoum visszahelyezésére nem érdemes nagy téttel fogadni.  Egyrészt ő arab származású, kis hatalmi bázissal egy túlnyomórészt feketék lakta országban. Másrészt az odatelepedett Ouled Slimane törzsből származik, amelyet Franciaország ötödik hadoszlopának tartanak a Száhel-övezetben.

Innentől a nigeri államcsíny Franciaország számára nagy bukta, Emmanuel Macron elnöknek pedig személyesen is szörnyű dráma, hiszen elvesztette legjobb afrikai támogatóját országa neokolonialista politikája miatt. Macron buzdította az ECOWAS-t, hogy szállják meg Nigert, és mentsék meg Bazoumot. Rosszul értelmezte a puccs mögötti erőket, arra játszott, hogy a nigériai hadsereg szétszakad. A túlreagálása visszaütött, mivel a puccsista vezetők egyik napról a másikra felmondták a Franciaországgal kötött katonai paktumokat, a Párizzsal szembeni lappangó ellenségeskedés pedig felerősödött, ami arra kényszerítette Macront, hogy átengedje a vezetést Washingtonnak.

Victoria Nuland amerikai külügyminiszter-helyettes múlt héten ellátogatott Nigerbe, nyilván azzal a küldetéssel, hogy eltántorítsa az államcsíny vezetőit a Wagner-csoporttal való együttműködéstől. Kínos, hogy Abdourahmane Tchiani tábornok, a puccs vezetője nem volt hajlandó találkozni vele. Nuland és más amerikai tisztviselők személyes találkozást kértek tőle, de ezt is elutasították. Ehelyett Nuland a nigériai különleges műveleti erők parancsnokával és az államcsíny egyik vezetőjével, Moussa Salaou Barmou dandártábornokkal tárgyalhatott, aki betölti a védelmi főnöki tisztséget.

 

Érdekesség, hogy Barmou az amerikai Nemzeti Védelmi Egyetemre járt, és a georgiai Fort Benningben képezték ki. Nyilvánvaló, hogy a junta azt remélte, hogy így kapcsolatba léphet Washingtonnal. Azóta kiderült, hogy a puccsban részt vevők közül nem Barmou az egyetlen nigériai tábornok, akit az USA képzett ki.

 

Az Egyesült Államok zűrzavaros helyzettel néz szembe Nigerben. Egyrészt blokkolni kell minden orosz lépést, nehogy a Wagner-harcosok váltsák fel a francia kontingenst. Másrészt meg kell őrizni három bázisát az országban. Mindenesetre a Biden-adminisztráció hivatalosan nem minősítette puccsnak a katonai hatalomátvételt. Talán azért is, mert ezzel furcsa lenne a „további biztonsági segítségnyújtás” Nigernek, ahol az Egyesült Államok 1100 katonával van jelen, és fenntart egy drónbázist a száhel-övezeti műveletekhez.

Washington ezért sem szorgalmazhatja az ECOWAS katonai beavatkozását, nehogy tarthatatlanná váljon a katonai jelenléte Nigerben. Természetesen a niameyi puccsista vezetők is elég okosak voltak ahhoz, hogy eddig nem követelték az amerikai csapatok kivonását.

Az oroszok is beszámoltak arról, hogy Franciaország pont az ellenkezőjét várta az Egyesült Államoktól, hozzátéve, hogy 

 

ilyen szövetségesek mellett már nincs szükségük ellenségekre”.

 

Alapvetően a rossz kormányzás, a burjánzó korrupció, a fokozódó szegénység és a bizonytalanság teremtette meg a feltételeket a puccsokhoz a Száhel-övezetben, de ennél komolyabb tényező az erőforrásokhoz való hozzáférés és az ellenőrzés geopolitikája. Külföldi hatalmak versengenek a nyugat-afrikai országok bőséges ásványkincseinek feltárásáért és ellenőrzéséért.

A Nigerben és a tágabb szubrégióban tapasztalható feszültségeket kétségtelenül súlyosbítja a Kelet és a Nyugat közötti geopolitikai és gazdasági rivalizálás. Nyugat-Afrika pedig félelemben él, hogy az Oroszország és az USA közötti proxyháború könnyen átcsúszhat Afrikába, ahol új megbízatásokat adnak az ott állomásozó orosz zsoldosoknak és a nyugati különleges erőknek.

(Forrás: Indian Punchline)

Címlapfotó: Szentpétervár, 2023. július 27-28, Oroszország-Afrika csúcstalálkozó, MTI/AP/TASZSZ/Valery Sharifulin


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálja a makronom.hu oldalon.


 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dixtroy
2023. augusztus 28. 09:24
Mikor Putyin azt mondta, hogy most akkor valami más fog jönni, akkor legyintettek, hogy jajj, de cuki kis buta. És nem feltétlen azért, mert majd Kína meg ők átveszik a világuralmat. Az amcsik most leuralták az eut, ők szállítják az olajat meg a földgázt, hát milyen édi ötlet, hogy akkor majd az uránt is! Megint az oroszokkal van mindenki elfoglalva, és nem figyel oda, hogy az amcsik rotyogtatják a gecit.
blondibarbi
2023. augusztus 21. 04:47
Kína már rég lenyúlta Afrikát, az oroszoknak annyit enged át belőle amennyit jónak lát, Amerikának meg pont semennyit. :)
blondibarbi
2023. augusztus 21. 04:37
Most akkor Nigerben kibontakozik majd egy Franciaország-USA háború ? Bírnám... ;-)
Akitlosz
2023. augusztus 20. 16:36
Ha a "demokráciára" olyannyira kényes Amerika nem ítél el egy puccsot, akkor érdeke van a puccs sikerében. Vagy akár ő maga szervezte azt. A puccsistáknak amerikai kapcsolataik vannak. Franciaország afrikai befolyásának csökkenése Amerikának sincsen ellenére. Oroszországnak Afrika messze van és amúgy le vannak kötve az erőforrásai. Így Amerika a már amúgy is ott lévő 3 bázisával az események nyertese lehet. Az új nigeri hatalom bölcsen nem akar ellenségeket gyűjteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!