Az EKB elnöke szerint Trump fenyegetést jelent Európára

2024. január 15. 09:11

Christine Lagarde felrúgta az íratlan szabályt, és bősz politizálásba kezdett. Borús jóslatában a Trump esetleges győzelme utáni sötét korszakról beszélt.

2024. január 15. 09:11
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

Íratlan szabályt szegett Christine Lagarde. A központi bankok vezetői hagyományosan tartózkodnak a nyílt politikai véleményformálástól, az Európai Központi Bank elnöke azonban a Financial Times beszámolója szerint meglepő határozottsággal figyelmeztetett arra, hogy szerinte milyen negatív következményekkel fog járni, ha Donald Trumpot újra az Egyesült Államok elnökévé választják.  

Mint mondta, ez a lehetőség Trump első elnöki ciklusát figyelembe véve „egyértelmű fenyegetést” jelent majd Európára nézve, az új vezető ugyanis több területen (elsősorban a kereskedelmi protekcionizmusban, a klímaváltozás elleni küzdelemben és az USA NATO-s szerepvállalásával kapcsolatban) fog összetűzésbe kerülni az Európai Unióval.  

„Ha levonjuk a következtetéseket elnöki munkájának négy évéből, akkor egyértelmű fenyegetést látunk. Ezen a három területen az Egyesült Államok érdekei egyáltalán nem találkoztak Európa érdekeivel” 

– hangsúlyozta Lagarde. 

Az EKB elnöke ugyanakkor nem tartja hihetőnek, hogy Trump elnöksége alatt az Egyesült Államok magára hagyná Európát az ukrajnai háború további finanszírozásában. Szerinte a kongresszusban többségében vannak azok, akik mélyen elítélik Oroszország agresszióját, így Trump alatt is folytatni fogják Kijev támogatását.  

 

*** 

Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
eljolesz
2024. január 15. 16:15
"Ezen a három területen az Egyesült Államok érdekei egyáltalán nem találkoztak Európa érdekeivel” Csak szólok, hogy ezek az érdekek függetlenek attól, hogy a Trump vagy a Hugyos Józsi az elnök.
google-2
2024. január 15. 14:10
Egyértelmű fenyegetést a laborszökevény vírusok, a migráció és a háborúk jelentenek a világra. Ne bodíts, Lagarde!
Mich99
2024. január 15. 13:44
Christine elárulta, milyen amerikaikat szolgál, mert hát nem mindegyiket...
Mich99
2024. január 15. 13:41
Ez is csak egy robot, amelyik a programja szerint löki a dumát. De már kimenő modell. Az utódja még "vadabb" lesz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!