A 37 éves Cristiano Ronaldo a FIFA-gálán jelentette be: Még 5 évig szeretnék a legmagasabb szinten futballozni!

2022. január 18. 01:25

Szokás szerint Zürichben rendezték a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség díjátadó ünnepségét, amelyen kisebb meglepetések is születtek.

2022. január 18. 01:25
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Haladjunk időrendi sorrendben: először a női futball életműdíját osztották ki, ezt az olimpiai bajnok kanadai, Christine Sinclair kapta, személyében minden idők legeredményesebb válogatott gólszerzőjét (187 találat) tisztelhetjük.

A hölgyeknél a legjobb kapus a chilei Christiane Endler (Olympique Lyon) lett, a legjobb mezőnyjátékos a Barcelona csillaga, Alexia Putellas.

A számunkra leginkább várt esemény a Puskás-díj átadása volt (ha valaki esetleg nem tudná: a FIFA által összeállított tízes lista első helyezettje az a játékos lesz, aki a legtöbb szurkolói szavazatot kapja, egyetlen kitétel: a találatnak minimum élvonalbeli találkozón kell megszületnie), 2021-ben ezt az elismerést az argentin Erik Lamela kapta. A jelenleg már a spanyol Sevillában futballozó klasszis márciusban még a Tottenham játékosaként, az ősi rivális Arsenal ellen szerzett látványos találatot. Lamela érthetően elérzékenyülve köszönte meg az elismerést:

„Nagyon örülök a díjnak, egyszerűen fel sem fogom, mi történik körülöttem. Bevallom:

Ezután a tavaly elhunyt német futball-legendára, Gerd Müllerre emlékeztek a jelenlévők, a németek világbajnok klasszisa 555 bajnokin 487 gólt szerzett, egy Bundesliga-idényben szerzett 40 találatát éppen tavaly döntötte meg Robert Lewandowski, akinek karrierjéről itt olvashatnak.

A FIFA Fair Play-díját a dán válogatott és az északiak orvosi csapata kapta, a sosem felejthető, Finnország elleni Eb-mérkőzésen tapasztalt helytállásukért. A futballisták és az egészségügyi stáb összefogva megmentette klasszisuk, Christian Eriksen életét.

A női edzők közül a Chelsea mestere, Emma Hayes lett, aki csak annyit mondott: „sokkolt a díj!”           

A férfi szakvezetők közül – kisebb meglepetésre – a Bajnokok Ligáját megnyerő Chelsea szakvezetője, Thomas Tuchel lett a befutó (pedig a jelöltek között ott volt az Európa-bajnok olasz válogatott szövetségi kapitánya, Roberto Mancini is, akinek irányításával az Azzurrik világcsúcsot jelentő, 37 mérkőzésből álló veretlenségi sorozatot produkáltak, és ne feledkezzünk el a harmadik jelöltről, a Manchester City mesteréről, Pep Guardioláról sem), aki a következőket nyilatkozta átszellemülten:

„Élvezem a munkámat, és élvezem a pillanat varázsát, hálás vagyok, hogy sok remek emberrel dolgozhatom együtt” (S itt jön el a pillanat, hogy megemlítsük: Tuchel mester jobbkeze a Chelsea-nél honfitársunk, Lőw Zsolt!)

Ezek után nyilvánosságra hozták, hogy a tavalyi teljesítmények alapján miként áll össze a női és férfi szakág álomtizenegye.

A hölgyeknél a 2021-es csodacsapat a következő:

Christiane Endler (chilei, Paris Saint-Germain/Olympique Lyon) - Lucy Bronze (angol, (Manchester City), Millie Bright (angol Chelsea), Magdalena Eriksson (svéd, Chelsea), Wendie Renard (francia, Olympique Lyon) - Estefania Banini (argentin, Levante/Atlético Madrid), Barbara Bonansea (olasz, Juventus), Carli Lloyd (amerikai, NJ/NY Gotham) - Marta (brazil, Orlando Pride), Vivanne Miedema (holland, Arsenal), Alex Morgan (amerikai, Tottenham Hotspur/Orlando Pride/San Diego Wave)

Ugyanez a férfiaknál:

Gianluigi Donnarumma (olasz, AC Milan/Paris Saint-Germain) - David Alaba (osztrák, Bayern München/Real Madrid), Leonardo Bonucci (olasz, Juventus), Ruben Dias (portugál, Manchester City) - Kevin De Bruyne (belga, Manchester City), Jorginho (olasz, Chelsea), N'Golo Kante (francia, Chelsea) - Cristiano Ronaldo (portugál, Juventus/Manchester United), Erling Haaland (norvég, Borussia Dortmund), Robert Lewandowski (lengyel, Bayern München), Lionel Messi (argentin, FC Barcelona/Paris Saint-Germain)

Óriás az óriási kivetítőn: Robert Lewandowski Fotó: MTI/EPA/FIFA Pool Harold Cunningham
Óriás az óriási kivetítőn: Robert Lewandowski Fotó: MTI/EPA/FIFA Pool Harold Cunningham

Az est egyik fénypontjaként kiderült, hogy a Robert Lewandowski, Lionel Messi, Mohamed Szalah hármasból a Bayern gólzsákja lett a FIFA-nál újra a befutó (ismét felhívjuk a figyelmet: a lengyel klasszis pályafutásáról itt olvashatnak), aki a Bayern München székházában a klub vezérigazgatója, Oliver Kahn, sportigazgatója, Haszan Szalihamidzsics és vezetőedzője, Julian Nagelsmann társaságában értesült a díjról. Lewa csak a legnagyobbakra jellemző sportszerűséggel köszönte meg az elismerést:

„Óriási megtiszteltetés, hogy megkaphattam ezt a trófeát. Nagyon büszke és boldog vagyok, ez a díj a csapattársaknak és a szakmai stábnak is jár, hiszen mindenkinek a kemény munkájára szükség volt ahhoz, hogy megnyerjük a meccseket és a trófeákat.

Lewandowski számára az elmúlt szezon azért is különleges volt, mert megdöntötte Gerd Müller egy idényben szerzett Bundesliga-góljainak számát. A lengyel gólzsák erre is kitért:

„Ha néhány éve kérdeznek erről, biztos azt felelem, lehetetlen megdönteni a 40 találatot. Gerd már nincsen velünk, de szeretném megköszönni neki a rekordokat, és azt, hogyén lehettem, akinek lehetősége adódott megdönteni ezeket a csúcsokat. Nagyon büszke vagyok!”    

S amire a bennfenteseken kívül senki nem számított, ezt követően következett a „desszert”, egy különleges játékos különleges elismerése. A FIFA vezetői ugyanis Cristiano Ronaldót azért díjazták, mert 2021-ben ő lett a legeredményesebb válogatott futballista: a portugál nemzeti színekben immár 115 találatnál tart.

„Nyilván ez is egy álom beteljesülése, szeretném megköszönni a csapattársaimnak, különösen a nemzeti csapatban az elmúlt 20 évet, soha nem gondoltam, hogy valaha megdöntöm ezt a csúcsot (amelyet eddig az iráni Ali Daei tartott 109 góllal – a szerk.), és természetesen köszönöm a családomnak, a feleségemnek, a gyermekeimnek - egyébként hamarosan ismét édesapa leszek!

Arra a felvetésre, hogy miből fakad az évtizedek óta tartó megszállottsága, CR7 így felelt:

6 éves korom óta focizom, és ha pályára lépek, már az edzést is élvezem! S hiába töltöm be hamarosan a 37. évemet, a szenvedély továbbra is bennem van: 18 éves korom óta kőkeményen dolgozom a profi futballban, szeretném is még folytatni. Minden azon múlik, hogy figyelek a testemre és mentálisan tökéletes állapotban legyek. Mivel ez megvan, biztos vagyok benne, hogy még 4-5 évig a legmagasabb szinten tudok futballozni!”

Nyitókép: CR7 újabb jogos elismerése! Fotó: MTI/EPA/FIFA Pool Harold Cunningham

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZperX
2022. január 19. 12:46
Madridista bájgúnár, pokolba veled! "Akárhogy is fáj, Messi a legnagyobb sztár!"
Istók3
2022. január 18. 10:18
Az csoda lenne, ha még 5 évig bírná. Mindjárt 37 éves. 5 év múlva 42 lesz. Kapusok is ritkán bírnak addig az élvonalban maradni.
Alcofrybas
2022. január 18. 09:34
Akkor gyere! Rúghatsz hármat a magyar kapura, miközben kaptok hármat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!