Videón a betyáros munka, ahogy Rózsa Sándort megidézték a Puskás Arénában

2023. október 16. 16:56

Így készült a nagy mű, amely a Carpathian Brigade eddigi legmagasabb költségvetésű akciója volt.

2023. október 16. 16:56

A magyar futballválogatott szurkolói csoportja, a Carpathian Brigade gigantikus élőképet varázsolt a szerbek elleni szombati meccsre a Puskás Arénába, amelyen Rózsa Sándor „üzent” a nemzeti csapatnak. A legendás betyár a magasba emelkedett, a kifeszített molinón pedig, Rózsa Sándort idézve az alábbi felirat volt olvasható: „Ha mindenki úgy tösz, ahogy tönni köll, akkó mindön úgy lösz, ahogy lönni köll!”

A Magyar Nemzet bemutatja, hogyan készült a nagy mű, amely a Carpathian Brigade eddigi legmagasabb költségvetésű akciója volt. A szurkolói közösség adakozásból teremtette elő a pénzt, a Nemzeti Sport szerint közel négymillió forint jött össze rá. Egyébként nem mindenki értékelte pozitívan a produkciót, a belgrádi Nova.rs ellenzéki hírportál arról írt, hogy a magyar szurkolók „szégyenletes koreográfiával, egy híres bandita, Rózsa Sándor képével fogadták a szerb válogatottat”. A leghíresebb magyar útonálló a 19. század folyamán tevékenykedett a mai Dél-Magyarország és a Vajdaság területén – jegyezte meg a lap, amely szerint a magyar szurkolókat valószínűleg az motiválta, hogy 

Rózsa Sándor élete egy részét Szabadkán és Újvidéken élte le, amin bizonyára a péterváradi raboskodást kell érteni.


A lap szerint viszont más is bosszanthatta a szerbeket. A Mult-kor.hu történelmi szakportál korábbi cikke szerint Rózsa Sándor 1845-ben kegyelmi kérvényt nyújtott be, mert belefáradt a bujkálásba, és szeretett volna becsületesen élni. Folyamodványát elutasították, a mentességet csak 1848-ban Kossuth Lajostól kapta meg. A Honvédelmi Bizottmány 1848. október 13-án amnesztiában részesítette Rózsa Sándort, aki 150 felfegyverzett lovassal szabadcsapatot alakíthatott, és ez sok kellemetlenséget okozott szerb katonáknak, akik nem tudtak mit kezdeni a számukra ismeretlen fegyverrel, karikás ostorral rohamozó betyárokkal.

 

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kormánypárti2
2023. október 17. 10:29
"Pelso j. 2023. október 16. 19:46 Rózsa Sándor vs Gyurcsány, - nem semmi összevetés. eltörpülnek, pl a gyilkosságok? Ez is egyféle polgári érték nálatok? " Nem kéne matekoznotok, mert az sose ment nektek. De ha már itt tartunk, akkor gyucsótányotok lelkén sokkal több emberélet szárad, csak ő nem saját kezével, hanem aljas sunyi módon ölt, azzal amit kormányzás helyett csinált. Nekem sokkal inkább a ti komcsi mentalitásotokra hajaz, hogy szabadságharcosnak jó volt, oda kellett, de aztán tűnjön közűletek.
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. október 16. 21:17
Tegyük tisztába: Rózsa Sándor egy tömeggyilkos rabló. Derék, munkás parasztokat rabolt ki és ölt meg. Elvette a kérges kézzel megkeresett szerény keresetüket. Semmit sem adott belőle senkinek hanem elitta a zsákmányt meg lefizetett pár pribéket. Erre a magyarok helyébe nem lennék büszke!
Pelso j.
2023. október 16. 19:46
Kormánypárti2 Rózsa Sándor vs Gyurcsány, - nem semmi összevetés. eltörpülnek, pl a gyilkosságok? Ez is egyféle polgári érték nálatok?
jóember
2023. október 16. 19:26
Már uncsi ez a műfelháborodós érzékenység, de hát ha így gondolják legyen, mi is háborodjunk fel azon, hogy ezeknek meg egy terrorista a nemzeti hősük, még szobrot is állítottak a gyilkos anarchista Gavriló Pricipnek, hát hogy lehet ilyen tudattal élni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!