„Fasisztáknak nincs futball!” – Dárdaiék szurkolói is tömegesen csatlakoztak az AfD elleni berlini óriástüntetéshez

2024. február 10. 15:18

Forrnak az indulatok az Eb-rendezésre készülő Németországban: a berlini futballklubok szurkolói összefogtak, hogy együtt erősítsék a sportág politikai hangját a tömegrendezvényen.

2024. február 10. 15:18

Több mint ezer szervezet részvételével zajló, jelentős tömegeket megmozgató AfD (Alternatíva Németországnak Párt) elleni demonstrációra került sor az elmúlt hétvégén Berlinben, amelyhez a berlini futballklubok szurkolói is tömegesen csatlakoztak. A megmozdulás főszervezői között az Amnesty International és a FridaysForFuture szervezetek jelentek meg, vezetőik kezdeményezték a jobboldali szélsőségek elleni fellépést a német fővárosban. Ahogy arról beszámoltunk, a berlini rendőrség szerint közel 150 ezren jelentek meg a tüntetésen, a szervezők azonban a duplájáról, 300 ezer résztvevőről beszélnek.

Ezt is ajánljuk a témában

A tiltakozók célja a civil társadalom érdekeinek megvédése, a jobboldali szélsőségekkel szembeni ellenállásuk kifejezése, a demokrácia védelme és az AfD kirekesztőnek tartott politikája elleni tiltakozás volt – írja a Deutsche Welle.

Amikor néhány napja színes zászlók és transzparensek tengere lepte el Berlint, a tömegtüntetésen a berlini futballklubok címereivel felvonuló szurkolók is nagy létszámban megjelentek: „Fasisztáknak nincs futball!” és „A futball szívesen látja a menekülteket” feliratokkal.

Fontos, hogy most mindenki hallassa a hangját az AfD kirekesztő politikáját illetően, mert ez egy döntő pillanat. A sportnak, és különösen a futballnak fel kell állnia, mert együtt kritikus tömeget jelentünk”

– mondta a Gesellschaftsspiele nevű berlini, futballszurkolói kultúrával és politikai oktatással foglalkozó szervezet tagja, David Hoffmann a DW-nek. Tevékenységének köszönhetően fogtak össze a fővárosi futballklubok szurkolói, hogy közösen csatlakozzanak a megmozduláshoz.

A futballklubok mellett szurkolói csoportok is csatlakoztak a tömeghez, a Bundesligától kezdve Dárdai Pál másodosztályú Hertháján át az alacsonyabb berlini klubokig.

Ezt is ajánljuk a témában

Tapintható a feszültség az Eb előtt

Mint ismert, nyáron Németország ad otthont a labdarúgó Európa-bajnokságnak, de a nagy presztízzsel járó tornarendezés ellenére az országban egyre több feszültség üti fel a fejét a sportágban. A válogatott kudarcokkal kikövezett időszakot él át, a szurkolók sem állnak teljes mellszélességgel a csapat mögött, a politikai változások pedig rengeteg mélyről jövő feszültséget hoznak felszínre.

A jelenlegi állapotot egy január 10-i jelentés idézte elő, amelyben az Alternatíva Németországnak (AfD) párt néhány jobboldali, kereszténydemokrata tagja bevándorlók millióinak, köztük német állampolgároknak a kitoloncolására irányuló titkos tervekről egyeztetett.

Demokráciánk számára nagyon fontos, hogy mindannyian kiálljunk a szélsőjobboldal ellen. Ügyeljünk arra, hogy demokráciánk ne lankadjon, és ne kerüljenek hatalomra veszélyes elemek”

– jelentette ki a tüntetésen egy Hertha-szurkoló.

Bár a mérések szerint az AfD támogatottsága csökkent a tiltakozások kezdete óta, országosan továbbra is 19 százalékon áll, amivel a második legnépszerűbb párt Németországban.

A futball szót kér

A kisebbik, de jelenleg élvonalbeli fővárosi klub, az Union Berlin egyik szurkolója, Max a feleségével és két tinédzser fiával csatlakozott a tiltakozókhoz. Mint elmondta, a futball sokkal több, mint hétvégi szórakozás.

A futball tükrözi a társadalmunkat. Ki kell fejeznünk a véleményünket, akár a lelátón, az iskolában, a munkahelyén vagy a téren”

– fogalmazott a Schäfer Andrást is foglalkoztató Union csapatának szurkolója.

Berlin Protest Against AFD Right Wing Party
Az AfD elleni tüntetéshez a berlini futballklubok szurkolói is csatlakoztak
Fotó: Babak Bordbar/Middle East Images via AFP

A németországi futballkultúra erősen átpolitizált, nem csoda, hogy a Bundesliga-klubok is arra bátorították a szurkolóikat, hogy vegyenek részt ezeken a tüntetéseken, sőt, a vezetőedzők közül is volt, aki támogatásáról biztosította a drukkereket. A Sallai Rolandot alkalmazó Freiburg szakvezetője, Christian Streich és a listavezető Bayer Leverkusen spanyol trénere, Xabi Alonso is hangot adott véleményének.

Az AfD elleni berlini tüntetésen részt vevő szurkolók egyértelművé tették, hogy a futballnak fontos szerepe van a demokrácia védelmében.

A futball mindennek az alapja. Ez a mi társadalmunk. Mindenkié, függetlenül attól, hogy ki vagy, vagy melyik csapatot támogatod. Ahogy a mi demokráciánk is mindenkié”

– foglalta össze gondolatait a Hertha BSC egyik szurkolója.

Ezt is ajánljuk a témában

Fotó: Hami Roshan/Middle East Images via AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 162 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blanconegro
2024. február 18. 08:13
Nincs. Csak buziknak. A kurva anyátokat balos szarok.
Saksafar
2024. február 12. 14:20
Nem túl okos nép a német. Úgy akarnak változást, hogy nem akarnak változást, ugyanis a jól megszokott, húgymeleg kormányzásra képes szokásos pártok szart se fognak változtatni, marad a totál idiotizmus.
Szerintem
2024. február 11. 04:25
Hitler alatt volt ilyen, hogy kötelező volt részt venni a tömegmegmozdulásokon, a diktatúrát éltetve. Na meg Sztálin alatt és nálunk is, a Rákosi rendszerben, de még talán Kádár is megkövetelte.
Oldalkosár
2024. február 10. 23:23
Kik festettek sárga csillagot berlini lakóházakra? Kik fojtják bele a szót zsidó professzorba az egyetemen? Kik ordibálják, hogy "Halál a zsidókra!", halál Izraelre!"? AfD szimpatizánsok? Nem, olyanok, mint a tüntikézők.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!