Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Függetlenített szakszervezeti vezetők

2010. január 13. 09:42

Az a nevetséges helyzet állt elő, hogy a vállalat fizeti az ellene irányuló sztrájkok vezetőinek létfenntartását.

2010. január 13. 09:42

„Amikor egy amerikai barátnőmnek futólag megemlítettem, hogy a magyar állami vagy önkormányzati nagyvállalatoknál egyes szakszervezeti vezetők fizetését a vállalat állja, egyszerűen nem akart hinni a fülének. „Viccelsz,” mondta. Dehogy viccelek. „De hát ez nonszensz! Ilyen nincs.” De bizony van. Magyarországon.

(...)

A létező szocializmusban ez a gyakorlat talán nem is volt annyira nevetséges, mint mostanában. Ugyanis akkoriban a szakszervezeti vezető leginkább olyan dolgokkal foglalkozott, mint a dolgozók nyaralása és a hasonló természetbeli juttatások adminisztrációja. Gondolom, ők intéztek a tagsági járulékok beszedését is. Akkoriban a szakszervezeti vezetők nem sztrájkok megszervezésével foglalkoztak. Mostanra pedig az a nevetséges helyzet állt elő, hogy a vállalat fizeti az ellene irányuló sztrájkok vezetőinek létfenntartását.

Ideje lenne ennek véget vetni. Ha a dolgozóknak szakszervezetekre van szükségük, akkor azokat bizony a tagságnak kell fenntartani, beleértve a szakszervezeti vezetők fizetését is – mindent a tagdíjakból kell fizetni. Lefogadom, hogy ha ez lenne a helyzet, akkor a BKV-nak nem lenne huszonhat szakszervezete.

Balogh S. Éva: Függetlenített szakszervezeti vezetők (Galamus)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sunázó
2010. január 13. 22:32
Éva mama! Te egy ideális Piroska nagymama lennél. Ahogy elnézem kisimult arcodat, meleg tekintetedet, megértem a farkas reakcióját. Ahogy rád nézett, rohanva menekült, mert még aludni szeretne az életben, nem Stephen King-es szörnyekről álmodni. Piri miattad menekült meg. Ahogy elnézlek vén kanca, te éltél a Kádár rendszerben is/talán Kun Béla alatt is/. Akkor is írogattad, kik tartják el a szakszervezeti vezetőket?
bmucsai
2010. január 13. 17:53
Mielőtt elitélnénk, a sztrájkolókat, vagy sokallnánk a szakszervezetei vezetők fizetését, nem árt egy kis történeti visszatekintés. A - most politikai osztálynak nevezett maffia gyülekezet - érdekelt volt a privatizációs ügyletekben. Szükségük volt, a szakszervezetek vagyonára, gyárakra stb. Emiatt olyan törvényeket hoztak, hogy legyen sok szakszervezet (plurális rendszer) amelyek egymás ellen kijátszhatók. Privatizációnál, jó ha a management fizeti a szakszervezeti vezetőket, és lehetőleg ne legyen vagyona a szakszervezeteknek a sztrájkok fedezésére. Ezt a célt sikerült is elérniük. És laza "munkabékével", azaz pofázás nélkül végrehajthattak mindent! A szavuk járása szerint "lenyomtuk a torkukon". Van ebben valami erotikusan megalázó, valami nemi erőszakszerű. Így kezelnek minket. A törvények mellékhatásaként, az állami vállalatoknál is számtalan szakszervezet alakult. Ez mai is hasznos a managmentnek, a buszok nem járnak, de jár a villamos, a metró, mert más és más szakszervezet. Természetesen így csökken az érdekérvényesítő képességük. Ugyanakkor a törvények lehetővé tették azt az abszurd helyzetet, hogy a vállalat fizeti a sztrájk szervezőjét látszólag, mert a managment és a szakszervezeti vezetőt is az állam fizeti. Erről a helyzetről nem a szakszervezetek tehetnek, hanem a politikai osztály! A "politika" lojális szakszervezetekt akart, akik kormányon fenntartják a munkabékét, ellenzékben sztrájkolnak. Ezt is sikerült elérni! Véleményem szerint a cikk írójának fogalma sincs a magyarországi helyzetről, IDEGEN ember véleménye. Nem kell figyelembe venni!
Karcolt
2010. január 13. 15:46
OK, nem szeretitek a nénit, mert szoclib. De az szerintetek nem nonszensz, hogy a szakszervezeti vezetők nem a szakszervezeti tagdíjakból, hanem a cégtől kapnak ezért fizetéskiegészítést? Cserében igen nehéz kirugni őket, bárhogy is végzik a munkájukat, bár az is jó kérdés, mi van a munkaköri leírásukban. Évente két általános sztrájk megszervezése? A cikkben egy szó nincs arról, hogy nincs joguk sztrájkolni, mindössze erről az abszurd helyzetről.
gutman
2010. január 13. 13:30
Sza.r dolog a demokrácia évanéni,mi? Régen az apjának gondolom könnyebb dolga volt a rebellisekkel...mehettek a gulágra. Ejj..régi szép idők...De miféle egy cikket teccet írni?? Sehol egy orbános célzás??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!