Nő tőle az önbizalmunk

2010. február 27. 15:57

Elfogadták a BTK módosítását, amely a holokauszt tagadását három év börtönnel büntetheti. Helyes. Sőt: végre.

2010. február 27. 15:57
A szocialista többségű Országgyűlés utolsó munkanapján elfogadta a büntető törvénykönyv ama módosítását, amely a holokauszt nyilvános tagadását akár három év börtönnel büntetheti. Helyes. Sőt: végre. A holokauszt tagadása ugyanis nemcsak undorító dolog, de társadalmi veszélyessége is kitapintható. Tiltásának vagy nem tiltásának nincs köze a szólásszabadsághoz, illetve ahhoz az értékhez, amelynek a szólásszabadság mintegy a kiszolgálója: a társadalom minden szegletét átjáró, az egyéneket nemesítő, és szabad, békés együttélésüket lehetővé tévő vitához. A »közösségfenntartó diskurzushoz«.

A holokauszt tagadása sosem valamely jólfésült, a történelmi igazság feltárására irányuló »párbeszédben« hangzik el, amelyben az alulinformált, de kitárt szívű holokauszttagadó ártatlan szemmel kétkedő állításokat fogalmaz meg bizonyos történelmi tényekről. Majd hagyja magát meggyőzni a nyílt, demokratikus vitában. Vagy ha azt nem is, de úgy áll fel az asztaltól, hogy jó, ebben nem értünk egyet, de öleljük meg egymást, mint kettő jó barát, akik előbbre vitték a társadalomjobbító eszmecserét. Nem, ilyen asztal nincs. Hisz a holokauszt tagadása annak a posztnáci világképnek az egyik fundamentuma, amely piszkosul nem a szabad egyének türelmes összjátékaként képzeli el a nemzetet.

A holokauszttagadó sem vitatkozni akar, hanem gyilkolna, ha tehetné. Igazából nem is tagadja a holokausztot, vagy ha igen, ezt sajnálkozva teszi: azt sajnálja, hogy nem sikerült rendesen pontot tenni a végére. A holokauszt tagadása emiatt éppenséggel veszélyezteti a szólásszabadságot: ha ugyanis a nyilvános beszéd elfogadott részévé válhatna, akkor először a holokausztot személyes tragédiaként felfogni kénytelen, aztán a holokausztot nemzeti tragédiának tartó, majd végül a holokausztot nem tagadó populáció némulna el. Félelmében. (...)

Meglehet, a nyílt holokauszttagadók kevesen vannak. Tényleg nincsenek sokan. Lehet, hogy ezt a törvényt sose vagy nagyon ritkán kell majd alkalmazni. De akkor is kell. Nekünk. Néha elővesszük, nézegetjük. És örülünk neki, hogy a mi hazánkban van ilyen, hogy a mi államunk mára annyira megváltozott, hogy nem tűri azt, ha hatszázezer polgárának erőszakos halálát a gyilkosok utódai le akarnák tagadni.
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Thresher
2010. március 11. 00:12
Az a gond ezzel a törvénnyel, hogy logikátlan. Nem etikai, filozófiai vagy vallási értelemben támadható, hanem értelmi. Ha törvényben van adva, hogy tilos almát lopni, akkor akárhogy is nézem, nem tiltja meg hogy körtét lopjak. Így pölö bűn egy kis -de nagyrészt külföldi- réteget sértegetni, de nem bűn a magyarokat? Tudom, a magyargyalázásnak nincs "hagyománya", de egy -elvileg- jól körülhatárolt törvény valós konkrétumokkal foglalkozik, nem pedig "hagyományokkal". Ennél fogva már adva is lesz a kiskapu, innentől majd jön a maláj-holokauszt, a csótányírtás vagy a féregtelenítés. Lásd norvégbűnözés. Egyáltalán nem vonom kétségbe a holokausztot, és távolról sem értek egyet a szélőjobbal, de magamat értelmes és gondolkodni tudó embernek tartó egyénként nem fogok egy hülyeséget helyeselni, csak azért, mert az árt az "ellenségeimnek"... Apropó: Ez a törvény tényleg segíteni fog? Vagy a törvényhozók nem néztek ki az ablakon? Ha a Jobbik bejut a parlamantbe, akkor Vona jön egy sörrel az egész politikai bagázsnak, annyi gólpaszt kapott tőlük.
dexter
2010. március 06. 14:29
David Cole a dokumentumfilm rendezője. Ebben akkurátusan leleplezi a múzeum hazugságait.
iurex
2010. február 28. 22:12
Ezek szerint tapasztaltad, hogy mégsincs igazam, elárultad magad, kis buzi:))
iurex
2010. február 28. 20:47
OK. elég legyen annyi, hogy beteges személyiség vagy. Szakmailag tényleg nem minősítelek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!