A Geréb-ítéletet befolyásoló tényezők

2012. február 10. 18:07

A Geréb-per sokkoló ítélete felveti a kérdést, hogy vajon csakis és kizárólag azokról az esetekről szól-e, amelyekért a szülésznőt perbe fogták, vagy valami általánosabbról.

2012. február 10. 18:07
Narancs Szerkesztőség
Magyar Narancs

„Az igazságszolgáltatás megbízhatóságára vonatkozó kérdést persze elvileg nem lehetne feltenni, de olyan országban, ahol számtalanszor csalatkoztunk már benne, nem lehet megkerülni mégsem. Csakhogy van itt még valami: az otthon szülés »ügye«. A válaszok aszerint oszlanak majd feketére és fehérre, hogy ki miként viszonyul az otthon szüléshez, illetve Geréb Ágnes személyéhez. Ugyanakkor kizárt, hogy a pert ne befolyásolta volna az a botrányosnak is csak jóindulattal nevezhető eljárás, amikor Gerébet kommandósok kapcsolták le és vitték be, a kihallgatások során pedig meztelenre vetkőztették. Kizárt, hogy a pert ne befolyásolta volna, hogy miután Gerébet eltiltották a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától, ő ügyesen dúlának átnevezve magát továbbra is folytatott otthon szüléseket. Kizárt, hogy ne befolyásolta volna, hogy az otthon szülés és az abban segédkezés a közbeszédben még mindig egybecseng a boszorkánykodással.  (És ebből a szempontból tök mindegy, hogy végre szabályozott lett az otthon szülés kísérése, mert jogszerű művelése továbbra is praktikus akadályokba ütközik.) Vagy hogy az otthon szülés annak földalatti időszakában (úgy húsz éven át) egy és csak egy ember nevéhez volt köthető, aki Jeanne d’Arc-i mosollyal fogadta az ítéletet. Végül kizárt, hogy a pert ne befolyásolta volna, hogy egyik bíró és egyik hazai szakértő sem tudhat semmit arról, hogy mi normális egy otthon szülésnél és mi nem, hiszen protokoll csak tavaly tavasz óta létezik rá. Legális gyakorlat pedig alig. Ez a legszomorúbb ebben a történetben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Feyszáll
2012. február 20. 22:54
Dikkmá megin ezen vergölődnek?
algolo
2012. február 20. 22:51
Csak mert erdekes: nezzetek meg a vilagsajtot, hogy mit irnak Gerebrol. Szerintuk azert csuktak le szegenyt mert a nok jogaiert kuzd es az otthonszules uttoroje. Szo sem esik arrol, hogy itt esetleg valaki meghalt volna, meg arrol sem milyen korulmenyek kozott folyik egy ilyen "szules". Errol ennyit
Jancsipapa
2012. február 11. 15:39
Nincs is itt más bűnöző,mint a Geréb Ágnes meg a Stadler Jóska.
zöldike
2012. február 11. 09:18
Ezek szerint a kórházban dolgozó nőgyógyász szakorvosok több mint 75%át el kellene ítélni, mivel az orvos praxisában nincs olyan eset, hogy ne végződött volna az újszülött halálával egy szülés. Csak annyi a különbség, hogy mindez intézményes keretek között zajlik, és ezért a törvény "szemet huny" a történések fölött, de megadja a le lehetőséget egy orvosi műhibaperre. Nem az a megoldás, hogy szerencsétlen G.Á.-est úgymond példát statuálva megalázóan elítélik, és élete hátralévő idejére éhenhalásra kényszerítik, hanem az, hogy az otthonszülésre EGYRE NAGYOBB IGÉNY OKÁN, pontosítsák, és/vagy szigorítsák az otthonszülésre alkalmas jogszabályokat, lehetőségeket, és az orvosi feltételeket. A kórház egészség intézménye szükséges és elengedhetetlen, de egy EGÉSZSÉGES várandós nőnek joga és lehetősége legyen a választás – és ne KORLÁTOLT homályos és ellentmondásos, hanem egy alaposan újragondolt és átértékelt reformot hozó törvény szerint, ahol az anya és a baba biztonságban van, és az orvosnak meg nem kell rettegnie a börtöntől egy otthonszülés során. Külföldön, mint pl. Németországban remekül működik az otthonszülés, tehát nem nekünk kell megint feltalálni a spanyolviaszt. Régen csak otthonszülés történt a bábák segítségével, és mégsem halt ki az emberiség, mert a születés a legtermészetesebb folyamat az ember életében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!