LMP Requiem: egy elutasított eljegyzés következményei

2012. november 19. 15:28

Ahhoz, hogy az LMP életképes maradhasson, csatlakoznia kellett volna a „balhoroghoz”.

2012. november 19. 15:28
Balázs Ádám Samu
PolMa

„Ahhoz, hogy az LMP életképes maradhasson, csatlakoznia kellett volna a »balhoroghoz«, mert a kettős (hármas) megosztottság margóján könnyen elvérezhet az összességében budapesti párt. A Jobbikkal ellentétben kicsi a szavazóbázisa, és a két nagy pólus eloszthatja a szavazóit. Az LMP zsarolási potenciálja az egységes 7 százalékpont körüli támogatottságában rejlik, amit biztosan tudott volna nyújtani az Együtt 2014 felé. Amennyiben a választásokig hátralévő időben sem tudnak megállapodni (az első kijelentéseket nem szabad maradéktalanul elfogadni), ez a bűvös hetes szétszóródik a szavazófülkékben. A szavazók egy nagyobb része nyilván az Együtt 2014-re fog szavazni, egy kisebbik távol marad, egy másik esetleg jobbra szavaz. A törésvonal (84-en nem akartak csatlakozni kontra 77) akár a párt idő előtti megszűnéséhez, vagy esetleg a kettészakadásához is vezethet. 

De akkor ki is csatlakozik az Együtt 2014-hez? Pontosabban mely valós erők csatlakoznak? Eddig ugyanis jelentéktelen szerveződések alkotják, megkérdőjelezhető társadalmi támogatottsággal és függetlenséggel: a Haza és Haladás Egyesület, a Szolidaritás és a Milla. Előbb-utóbb soraikban lesz a 4k! (Negyedik Köztársaságot!). Visszatért Kuncze Gábor is, aki a Szabadelvű Polgári Egyesület élén csatlakozik az E14-hez. A befolyásosabbak közül ott lesz Gyurcsány Ferenc és a DK. Az MSZP közös programot és párbeszédet szeretne, utána kezdenek hivatalos tárgyalásokba. Elképzelhetőnek tartom, hogy Mesterházy Attila nem fog fuzionálni a baloldali gyűjtőpárttal, esetleg pártszövetséget kínál, egy későbbi koalíció reményében. A fennálló helyzetből is tisztán látszik, hogy nem az LMP a mérvadó erő, vele is, nélküle is boldogulnak a baloldali pártok. Ebben az esetben »requiescat in pace«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
senor calavera
2012. november 19. 22:41
Az LMP-nek tilos csatlakoznia. Egy MSzP nevű párttal együtt/szövetségben Magyarországon soha többé nem lehet választást nyerni. Ez tény. 2014-ben MSzP nélkül viszont matematikailag nem lehet. Az LMP vagy önerőből bejut 2014-ben és akkor megerősödve 2018-ban lesz esélye akármire, vagy ha kiegyezik, akkor eltünik örökre. Hát ennyi.
nimród
2012. november 19. 18:59
Naiv szerző. Ha az LMP beszáll az E14-be, elveszti saját arculatát. Elárulja nevével is kifejezett eszmei alapját, hogy "más lehet a politika". Mert félreértés ne essék, Bajnaiékkal és az MSZP-vel nem lehet más a politika. Gyurcsányról már nem is beszélve. Aki feltehetően ugyancsak be fogja sírni magát, de lehet, hogy egyenesen hívni fogják, mert a közvélemény kutatások alapján szükség lesz rájuk is. És naiv elképzelés, hogy a csatlakozás nem érinti a szavazótábort. Hogy az LMP minden szavazója elfogadja a derék Bajnait, Mesterházyt, netán Gyurcsányt, mert annyira gyűlöli Orbánt. Kedves Szerző! Ne önmagából tessék kiindulni!
oskar
2012. november 19. 18:55
"A 4K! nem csatlakozik a Bajnai-mozgalomhoz, de törekszik arra, hogy még a választások előtt megállapodást kössön a demokratikus erőkkel – közölte honlapján a párt." index
Antigoné
2012. november 19. 17:10
Samukám! Te is nyugodhatnál békében, de meg kellett írni a (századik) negligáló penzumot, ugye? A sulykolás leginkább a ruháknak (volt) jó, az emberek nem csípik annyira.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!