A haza bölcse

2013. március 27. 18:36

Igaza volt annak a kiváló professzornak, aki azt a megjegyzést tette a Facebookon: lehet, hogy ez az ember csakugyan nem szekértoló, hanem inkább egy szekérhúzó ökör

2013. március 27. 18:36
Lendvai L. Ferenc
Galamus-csoport

„Az elmúlt napokban sok gúnyos megjegyzést és kritikát váltott ki az a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével készített interjú, mely a Népszabadságban jelent meg, »Nem vagyok Orbán szekértolója« címmel. Teljesen érthetően és megérdemelten. Hogy azonban az Elnök úr ne mondhassa azt: őt csak bírálják, de nem próbálják megérteni (mint szegény magyar Alaptörvényt, amelynek gránitba vésett szövegével kapcsolatban már az ötödik módosítás került szóba), egye fene, megpróbálom komolyan venni a haza önjelölt bölcsét, akármilyen reménytelennek látszik is ez.

Pedig mindjárt az elején fölcsillan egy kis reménysugár. Az Elnök realisztikusan megállapítja, hogy amikor számtalan kis- és mikrovállalkozás került az elmúlt években a devizahitelezés csapdájába, akkor a vállalkozók többsége nemcsak a cég, hanem a családja vagyonát is kockáztatta. Sőt úgy folytatja, hogy olyan megoldásra van szükség a devizahitelek ügyében, amely a bankoknak is elfogadható, mert jól működő hitelintézeti rendszer nélkül nincs jól működő gazdaság. És egyébként a bankok is tagjai a Kamarának, tehát neki az ő érdeküket is védenie kell. Ezzel azonban már eleve van egy kis probléma: a bankoktól ugyanis nemcsak azért nem illik védelmi pénzt követelni vagy kirabolni őket, mert tagjai a Kamarának, hanem azért sem, mert ezek a maffia és a gengszterbandák módszerei. De hogy még ennyire se látszódjék a bankok barátjának, az Elnök gyorsan hozzáteszi: vannak ugyan bankok, amelyek rendesen működnek, de vannak olyanok is, amelyek karvaly módra. Hogy melyek lennének ezek, azt óvakodik megmondani. Azt azonban mégis leszögezi: ezeknek a bankoknak az országai haragszanak most ránk a leginkább... Csakugyan? Mely országok? Hát persze, mindegyik, amelyik a magyar kormányt bármiért is bírálja. Ezt mondja a kormány is (amelynek az Elnök ugyebár nem a szekértolója) meg a kormánypropaganda összes szócsöve. Csak az a baj, hogy már nemigen lehet olyan országot találni, amelynek a sajtója vagy a kormánya nem bírálja a magyar kormányt, akár van gazdasági érdekeltsége Magyarországon, akár nincs. (...)

Szóval, attól tartok, igaza volt annak a kiváló – és közismerten konzervatív meggyőződésű – professzornak, aki azt a megjegyzést tette a Facebookon: lehet, hogy ez az ember csakugyan nem szekértoló, hanem inkább egy szekérhúzó ökör.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wendriner
2013. március 28. 08:08
Lendvai nem szekérhúzó, csak egyszerűen ökör.
Next adósság
2013. március 28. 06:42
A haza bölcse Lendvai Ferenc, és a nagymamája is bölcs, Lendvai Ildikó. Tőlük csak Lendvai ÁVH-s Palibácsi bölcsebb a nagypapa aki idejébe megpattant és nyitott egy irodalmi kávéházat Bécsben. Miért Bölcsek? Mert 19 ezer Ft-al meg egydarab nem lesz gázáremeléssel 8 évre bebetonozták magukat a hatalomba. Probléma csak az volt, hogy gázbeton volt, finggáz, hamar elszállt a hatalom. Most Bajnai libás elvtárs van szarban mert nem tudja mit lehetne ígérni a libákon kívül a dolgozó népnek, és a vele szövetséges doldozó parasztságnak, és a dolgozó értelmiségnek. Hümm!
dobzselaci
2013. március 27. 23:39
Védjétek csak... Ezen a parragh-féle lopáson jobban fel tudom b@xni magam, mint az apeh akárhányszázezres hülyeségén. Viktor leszopatja magát egy ilyen útszélivel, és még a numerát is mi fizessük?
Cafka Margit
2013. március 27. 23:19
Engem speciel az érdekelne Lendvai elvtárs, hogy a 60-70-es években a marxizmus egyetemen kifejtett munkásságát valahogy kifelejtette a folyamatosan frissülő önéletrajzából... miért is?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!