Pénzügyi attitűdök, tudatosság és a gyermekkor

2013. március 07. 12:38

A pénzzel kapcsolatos értékeket, az anyagiasságot, a pénzkezelés mintáit - és még folytathatnánk a sort - a fiatalok egy hosszú folyamat mentén sajátítják el.

2013. március 07. 12:38
Zsótér Boglárka
Pénzügyi Szemle Online

„A pénzzel kapcsolatos értékeket, az anyagiasságot, a pénzkezelés mintáit - és még folytathatnánk a sort - a fiatalok egy hosszú folyamat mentén sajátítják el. A pénzügyi szocializáció során a család nélkülözhetetlen szerepet tölt be, hiszen - visszatérve a fenti idézetre - olyan színteret képez a gyermekek és fiatalok életében, ahol nemcsak beszélnek róla, hanem tudatosan vagy tudattalanul meg is mutatják nekik a pénzügyi magatartás különböző aspektusait. Hogyan kell a pénzköltést keretek közé terelni? Mi az a megtakarítás, és mire jó? Milyen pénzügyi célokat tűzhetünk ki, és miképp tervezhetjük meg mindennapi pénzügyeinket? Mikor szabad hitelt felvenni és mikor nem? Milyen kockázatot érdemes egy-egy kölcsön esetében bevállalni, és mi az, amit már nem?

A pénzügyi szocializáció egy tanulási folyamat, amelyben a fiatalok elsajátítják a pénzzel kapcsolatos ismereteket, és a pénzkezelés módjait, valamint olyan készségeket és képességeket fejlesztenek ki, amelyek szükségesek a mindennapi pénzügyi gyakorlathoz. Mindez elengedhetetlen a családi költségvetés elkészítéséhez, a banki és biztosítási szolgáltatások igénybevételéhez, a megtakarításokhoz, vagy épp a hitelkártya-használathoz (1).

William Elliott és társai arra hívják fel a figyelmet, hogy az egyének serdülőkori és fiatal felnőttkori gazdasági magatartása összefügg egymással, egyfajta folytonosságot figyelhetünk meg, például a serdülőkori megtakarítások mértéke előrejelzője a fiatal felnőttkori megtakarítások mértékének. Ez az eredmény azért is fontos, mert alátámasztja azt a nézetet, miszerint a jövő fogyasztóival már fiatalon, akár serdülőkorban érdemes foglalkozni, mind kutatási szempontból, mind edukációs szempontból. A gazdasági és pénzügyi magatartás tehát egyfajta folytonossággal írható le, mivel összefüggés van a gyermekkori és felnőttkori mintázatok között. A gyermekkorban jellemző tényezők (például a jutalom késleltetésének képessége) a felnőttkori magatartásban is szerepet kap.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
frankfurt
2013. március 07. 14:00
Aranyos futtatás egy igen csinos(kép)hölgytöl ami tökéletesen igaz!Az egésznek egy pedagógiai háttere van ahol-és ez a lényeg-teljesitmény orientáltnak kell lennie a mai liberális kapcsolat és képzés helyett ami a mai társadalmi problémák eggyik oka.Összességében az elmult 40 év ugy keleten mint nyugaton zsákutcába vezetet minden egyébb fejlödés ellenéreEgy új model kell amit a jövö generációnak kell kidolgoznia,de nem lessz egyszerü TUDATOSITANI a felelöséget magam és a közösség felé!
ballada
2013. március 07. 13:41
Mónika csak tudja hisz az rtl tv jól megfizette, undorító műsorából közel 70 milliós kacsalábon forgót tudott venni .Mónika ne okítson ki senkit hisz a pénztársáját mindig teletömte a szoci rtl tv ,azt se tudja hogyan kell beosztani pénzt ,vagy egyáltalán spórolni ,Mónika ne adjon tanácsot ami az eladósodáshoz vezet ,minden ember maga tudja mennyi a jövedelme mire telik ,és a bankokat amennyire lehet elkerülni és elfelejteni .Ha magyar bankok nyílnak azonnal ott hagyni a külföldi érdekeltgű bankokat.
Samott
2013. március 07. 13:21
Ezert is "jo" a devizahiteles mentes. A hulyeje majd megtanulja, hogy ugy elobbre jut ha felelotlenul eladosodik, mintha megtakaritana. Mert allambacsi (vagyis inkabb azok akik megtakaritanak - mert ugye azoktol veszik el erre a penzt) majd ugyis kisegiti ha bukja a spelulaciot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!