Félremagyarázva

2013. november 22. 07:56

Immár nyilvánvaló: Tőkést a véleménye miatt büntetik. Ez Európa és általában a Nyugat előtt védhetetlen.

2013. november 22. 07:56
Szőcs Levente
NOL

„Tőkés László a rendszerváltás elindításában játszott történelmi szerepéért kapta meg 2009-ben a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát. Történelmi érdemeit pedig nem lehet senkitől elvenni. A kitüntetését igen, ha méltatlanná válik rá. Tőkés László viszont semmit nem tett a kitüntetés átvétele után, amit nem tett előtte is. Tehát eleve meg sem érdemelte? Ezt statuálná, ha megfosztanák az érdemrendtől. De létezhet a nyolcvankilences kitüntetetteknek olyan névsora, amelyről hiányzik Tőkés László? Nyilvánvalóan nem.

Miként lehet ez a kérdés ily egyszerű, mégis annyira bonyolult? Hogyan válhatott a forradalom jelképe közutálat tárgyává a románok körében? Ebben kétségkívül Tőkésnek is szerepe van. De miközben sok minden felróható neki, az semmiképpen sem, amivel vádolják.

Tőkés ominózus tusnádfürdői nyilatkozatát szándékosan félremagyarázták. Ő maga rossz fordításra panaszkodott, de vádlói még erre sem hivatkozhatnak, hiszen Tőkés példával is illusztrálta, mire gondol: Magyarország úgy vállaljon védhatalmi szerepet Erdély érdekében, ahogyan Ausztria a dél-tiroli németek javára teszi. Ezt a szerepet lehet így-úgy nevezgetni, de félreérteni nem.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tóth mária
2013. november 22. 10:43
Zokni! te mennyit tettél az erdélyi magyarokért? Ja, hogy semennyit, akkor huss!
Zokni
2013. november 22. 10:35
Tőkés, érdekes, kiválóan személyesíti meg a szocializmusban oly sokat csepült "klerikális reakció" prototípusát. És ő lett a "forradalmár". Lehet, hogy nem véletlen ez. Egy ilyen korlátolt, de jól beszélő, szentes szöveget szépen deklamáló személy nyilván alkalmasabb nagyobb tömegek befolyásolására, mint egy önmarcangoló, bűnben-örömben verdeső, lelkiismeret furdalással és kétségekkel teli VALÓDI, őszintén hívő ember. És most már - jó ideje - csak megy, megy, mint egy elszabadult traktor.
kukagyerek
2013. november 22. 08:54
Én azért nem lennék büszke egy olyan kitüntetésre, aminek az a neve, hogy "románia csillaga". (A kisbetű szándékos!)
Karvaly
2013. november 22. 08:43
Ez igen, NOL-os cikk, mégis a külhoni magyarság érdekében szól, és nincs vörös farok - orbánozás sem. Mégiscsak haladunk a nemzeti minimum megélése felé?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!