A LÉT a tét?

2014. január 23. 12:11

Sokakban azért vált ki reflexszerűen megütközést a feltétel nélküli alapjövedelem javaslata, mert úgy vélik, hogy mindenkinek dolgoznia kell, hisz munkaalapú társadalomban élünk.

2014. január 23. 12:11
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

Sokakban azért vált ki reflexszerűen megütközést a feltétel néküli alapjövedelem javaslata, mert úgy vélik, hogy mindenkinek dolgoznia kell, hisz munkaalapú társadalomban élünk. A valóság ezzel szemben az, hogy hazánk már kevesebb mint tízmilliós népességének nagyobbik része nem dolgozik és mégis jövedelemhez jut. 

Ezt azért fontos tudatosítani, mert az »aki nem dolgozik, ne is egyék« (bibliai forrású) népi bölcsesség logikája ma már aligha értelmezhető eredeti formájában. Még az aktív keresők száma is csak most érte el 1993 óta először a négymillió főt, de valójában azok, akik a hétköznapi fogalmaink szerint állandó, napi nyolcórás munkahellyel rendelkeznek, legfeljebb hárommillióan lehetnek. Tehát valójában a mai rendszerben is az emberek döntő többsége (hatvan–hetven százaléka) munka nélkül jut jövedelemhez. Elgondolkodtató az is, hogy a nettó munkabérek aránya az összes jövedelmen belül legfeljebb huszonkét százalékot tesz ki. Gyakorlatiasan leegyszerűsítve úgy is felfoghatnánk, hogy valójában csupán arról volna szó, hogy az eddig sokszor valóban meglehetősen bonyolult bürokratikus procedúrához kötött feltételek helyett alanyi jogon, de lényegében ugyanazok és nagyjából ugyanannyi jövedelemhez jutnának. Természetesen nem vagy legalábbis nem csak erről van szó! Hanem a nyugatias modernitás, magyarul a kapitalizmus legalapvetőbb ellentmondásáról is. Arról, hogy amit gazdaságnak hiszünk, az csak egy jelentéktelen mutatványosbódé, amit azért üzemeltetnek a világot uraló erők, hogy ezzel eltereljék a figyelmet a lényegről. Arról, ami abban áll, hogy a »láthatóságok« piacgazdasága alatt és felett két hatalmas, »láthatatlan« birodalom terül el, és mivel ők az igazi főszereplők, így őket kell nem létezőként feltüntetni.

A látható piacgazdaság alatt a családok, a kis emberi közösségek szolidaritásra, együttérzésre, segítőkész önzetlenségre épülő, az életet mindig újrateremtő rétege húzódik meg. Valójában minden emberi érték (legyen az anyagi, fizikai, lelki, erkölcsi, szellemi érték) csakis és kizárólag itt jön létre, és ezért nem szabad létezőnek feltételezni. A látható piacgazdaság felett viszont a globális tőkének az önzésre és a mértéktelen hatalomkoncentrációra épülő, a létet nem újrateremtő, hanem ellenkezőleg, a létet felélő struktúrája található. Természetesen szintén láthatatlanul.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
asi
2014. január 23. 17:16
Nem a versengés, hanem az ember az első. „a kormányoknak fenn kell tartaniuk a társadalombiztosítási garanciákat az alapvető jövedelemhez és egészségügyi ellátáshoz, az alapvető termékekhez és szolgáltatásokhoz való általános hozzáférés biztosításának érdekében. ” Nils Muižnieks - Európa Tanács emberjogi biztosa Egyetemes alapjövedelem - havi fix. 10.010 ember kedveli · 3.546 ember beszél erről
asi
2014. január 23. 17:08
"Az elutasítás döntő oka a legtöbbször tulajdonképpen személyes bosszú, az hogy másnak se legyen jobb sorsa, mint amilyen nekem volt, és ezért torpedózzák meg sokan az Alapjövedelem gondolatát.Tehát, ha ettől a bosszúvágytól magamat megtisztítanám, akkor nem csak az Alapjövedelemnek lenne jó, hanem saját magam egészségének és az emberi karakteremnek is" (dr. Erich Kitzmüller gazdaságfilozófus, Klagentfurti Egyetem) http://www.youtube.com/watch?v=BJdt73Pesy0
Secnir
2014. január 23. 15:33
" Gyakorlatiasan leegyszerűsítve úgy is felfoghatnánk, hogy valójában csupán arról volna szó, hogy az eddig sokszor valóban meglehetősen bonyolult bürokratikus procedúrához kötött feltételek helyett alanyi jogon, de lényegében ugyanazok és nagyjából ugyanannyi jövedelemhez jutnának. " STOP a LÉT tervei szerint azok, akik alanyi jogon kapnának alapjövedelmet, azoknak nem jár SEMMILYEN TB támogatott dolog (kiesnek a TB-ből) ;az az időszak, amíg alapjövedelmet kap, nem számít bele a nyugdíjba. ergo ha megbetegszik, fizetnie kell az orvosnak, a gyógyszer támogatását nem veheti föl, így egy 300 forintos gyógyszer nekik lehet akár 5000 forint is; nem vehet igénybe iskolakezdési támogatást, mert nem jogosult rá, stb. belegondoltak abba, hogy az milyen károkat okoz?
duzur
2014. január 23. 14:51
Itt javarészt az lett leírva amit én is gondolok erröl a témáról és amit én is leírtam itt már. Örülnék viszont, ha olyan könnyen besorolhatók lennének a "bünösök" ahogy ez itt tünik. Mi a közös egy görög milliárdos és egy arab sejk között, azonkivül, hogy nagyon gazdagok? Semmi. Mindkettö él és visszaél a lehetöségeivel. Ezt teszik a multik, akárhonnan is jönnek és ezt teszik a bankok is. (Még a Vatikán bankja is.) Miután Amerika a technika terén jóideje vezetö hatalom, biztos, hogy ott sok mindent "kitaláltak" amit azóta mindenfele "hasznosítanak" úgy jóra mint rosszra, de nem tapasztalható, hogy máshol gátlásosabbak lennének. (Pont a mostani NSA-botránnyal kapcsolatban is kiderült, hogy sok helyen a szörnyülködöknek is böven van vaj a fején.) És persze a svájci banktitok se amerikai találmány és kétségtelen, hogy ez a "gazság" kimélte meg Svájcot úgy a náci mint a kommunista veszedelemtöl. Nagyon komoly ellenörzésekre és szankciókra lenne szükség ahhoz, hogy mindezt kordában lehessen tartani de jelenleg még Ausztria is ragaszkodik banktitkaihoz... Ugyanakkor külön hajmeresztö amikor mindenfele fontosabbak a munkahelyek mint a környezetvédelem, vagyis az emberi lét. Ez is mutatja, hogy milyen beteg a rendszer. Miközben azokra a munkahelyekre nincs elég pénz amik az energiaspórolást elösegítenék, mint pld az épületek szigetelése. Az tény, hogy sok helyen, a kis közösségeknél nagyobb a szolidaritás mint ott ahol nagy a távolság. És a gazdagok meg szegények között bizony nagy a távolság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!