Ami elől Fico menekül

2014. január 08. 20:45

Miért döntött úgy, hogy a nagyobb hatalmat jelentő kormányfői széket felcseréli a kisebb hatalmat és beleszólást engedő elnöki bársonyszékre?

2014. január 08. 20:45
Gál Zsolt
Új Szó

„Ha nem csökken érdemben és fenntartható módon az államháztartási hiány és nem haladunk uniós vállalásaink szellemében a kiegyensúlyozott költségvetés felé 2017-ig, akkor nemcsak a Költségvetési Tanáccsal, hanem az EU Bizottságával is háborúskodás várható. Például nem szüntetik meg a túlzottdeficit-eljárást, büntetéseket helyezhetnek kilátásba.

Meg persze a piacok sem veszik majd olyan kedvező kamatokkal az egyre növekvő államadósságot, a kamatkiadások megugranak. Ezzel párhuzamosan egyre nyilvánvalóbb lesz, hogy a Smer nem tudja érdemben és tartósan csökkenteni a munkanélküliséget, garantálni a beígért szociális biztonságot, kezelni a romaproblémát. Egyszóval a Kotleba-jelenség – amelytől Ficoék joggal ijedtek meg – regionálisból országos trenddé válik.

Márpedig a Smer sikere korábban éppen abban állt, hogy sikeresen integrálta a baloldali, populista és nacionalista szavazótábor nagy többségét, de most épp ők, Fico választói szavaztak – egyelőre Beszterce megyében – Kotlebára. Ez országos szinten nem kevesebbet jelent, mint hogy odalesz a Smer egypárti kormányzása (Kotlebával meg mégsem lehet koalícióra lépni, mint annak idején az SNS-szel).

Ennek a – saját maga által teremtett – csődtömegnek a rémképét látva már nyilvánvaló, hogy miért menekülne a felelősség elől Robert Fico a kényelmes elnöki bársonyszékbe (annak minden előnyével) legalább egy ötéves ciklusra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Apáczai
2014. január 09. 07:19
Székelyföldről jelentjük: Reménysugár lehet Székelyföld számár az alagút sötétjében, hogy a nyiltan vállat támaszt biztosító anyaországban erősödik a nemzeti oldal. Tegnap ennek felismerésével létrehozták a balliberális pártok a "lúzerszövetséget", amiben Bajnai-Mesterházy pártjai mellett a többiek is helyt kaphatnak. Feltételezhető, hogy ezúton a vesztesek kompániájának a létrehozásával szeretnék majd szétteríteni a nagy tavaszi bukásuk felelősségét. A korábban egymás között osztozkodó két politikai erő hirtelen mindent- és mindenkit befogadóvá vált, ám sokasodnak azok is, (pl.LMP) akik ebből a közös vircsaftból erkölcsi-politikai okok miatt nem kérnek. Mivel a magyarországi átalakulások egyre nagyobb számban hozzák meg az eredményeket (növekvő reálbérek, 1% alatti infláció, IMF mentes költségvetés, családi adókedvezmények, 2,7% alatti deficit, stb.) és a közelgő választás nem esélyt, hanem fenyegetettséget jelent az előző kurzus szereplőinek, valamit kellett lépniük. Léptek. Ennek lett az eredménye a lúzerszövetség, aminek hírére még a böszmeségeiről elhíresült partnerük, korábbi eszmei vezérük is hazaerepült téli szbadságáról. Ezzel egyidőben az év emberének választották Lengylországban Orbán Viktort.
kjkj945
2014. január 08. 21:29
Benes!!!!
nyugalmazott tanár
2014. január 08. 20:58
A Fico és a Feco nem rokonok véletlenü? :)))))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!