Nem helyénvaló minket hibáztatni

2014. január 24. 11:26

Nem engedhetjük, hogy a felelősséget kizárólag a mi családunk nyakába varrják. Interjú.

2014. január 24. 11:26
Habsburg Károly
Die Presse / Regnum!
Karl Habsburg: A második világháború történéseit már nagyjából kibeszélte a társadalom, az első következményeit viszont sokkal kevésbé. Ezért azt gondolom, hogy 2014 jó esélyt kínál a megemlékezésre, az események feldolgozására. Természetesen ezek már közel sem annyira emocionálisak, mint inkább akadémikusak.

A megemlékezések újra felvetik a háború kirobbanásáért viselt felelősség kérdését. Mi erről az Ön véleménye?

Aki egy kicsit is komolyan foglalkozik a történelemmel, az tudja, hogy a háború egy olyan esemény következménye volt, amelynél nagyon sokan nem voltak képesek felmérni azt, hogy milyen irányt is vehetnek a dolgok. Természetesen az események láncolatából nem vonhatom ki elődeimet és Ausztriát sem. De egy személyt vagy államot hibáztatni bizonyosan tévedés lenne. Ha valamit hibáztatni kellene, akkor az a nacionalizmus lehetne.

Tehát semmit sem fogad el abból az érvből, hogy Ferenc József a Szerbiának küldött hadüzenet révén felelős a háború kirobbanásáért?

Nem fogadhatok ebből semmit, hiszen az eseményeket a maguk egészében kell szemlélni. Ha nem lett volna a szarajevói merénylet, a háború bizonnyal egy pár héttel később úgyis kitört volna. A helyzet egészét kell tekinteni: az oroszok gyors mozgósítása, a velük szövetséges franciákkal együtt és az osztrák akarat, hogy a helyzetet Szerbiával szükség esetén akár fegyverek erejével is tisztázni kell. Azt hiszem, akkoriban senki sem gondolta volna, hogy ez az egész egy nagy háborúba fog torkollani. Mindenki abból indult ki, hogy itt csak egy kisebb konfliktusról van szó.

Hogyan beszélnek az Önök családjában erről az időszakról?

Természetesen beszélünk róla, és igyekszünk elmondani, melyek a valós tények, amelyek cáfolják azokat az ostoba vádakat, hogy »Ferenc József kirobbantotta az első világháborút«. A háború kirobbantásában mindenki közreműködött. Természetesen a család maga is igyekszik a történteket kritikusan szemlélni és nem elhallgatni, ha valamiben hibáztunk. Ez teljesen egyértelmű. Azonban nem engedhetjük, hogy a felelősséget kizárólag a mi családunk nyakába varrják.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Moses Hess
2014. január 24. 17:29
Kedves nagyérdemű Barátaim! Számomra komoly jelzésértéke van annak, hogy a HABSBURG INTÉZET vezetője egy judeo-bolsevik családi gyökerű liberális zsidó történész, a rekedt hangú újlipótvárosi GERŐ ANDRÁS, Gerő Ernő véresszájú moszkovita magyargyűlölő kommunista zsidó bolsevik vezér unokaöccse. EZZEL A TÉMÁT LE IS ZÁRHATJUK!
tatka46
2014. január 24. 17:07
Én csak azt kérdezném ,mit szólnának azok a szabadság harcosok akik meghaltak a Habsburgok miatt? Most pedig bratyizunk velük, sőt még felvetődött, hogy köztársasági elnök is lenne. Tudom régen volt, de volt.
GV0917
2014. január 24. 17:04
Akadémikus vita? Egy fenét! Az aki megjárta Galícia harcmezőit, ellátogatott Szibériába, Cserkesz földre-szuronyos kísérettel és ennek ellenére hazajött- hálából kiküldték a Doberdóra. Nos ők azt látták,hogy azért tört ki a Nagy háború, hiszen akkor még így nevezték-mert I. Ferenc József császár és király őfelségének Isten kegyelméből- nagyon kellett Bosznia! De végül csak az alattvalók , meg a hadsereg "bosztak rá"!
Senye Péter
2014. január 24. 15:45
A Habsburg dinasztiára tényleges hatalmuk csökkenése dacára egyre növekvő önimádatuk volt jellemző. Mária Terézia uralkodása óta (őt is beleértve, Sziléziát akkor vesztették el) önállóan egyetlen háborút sem nyertek meg. Napóleon megfosztotta őket a német császári címtől, erre felvették Ausztria császárának címét, holott az csak háborúban győztes uralkodóknak 'járt'. A magyar szabadságharc leveréséhez kérték az orosz cár segítségét, de a krimi háborúban Ausztria a kisujját sem mozdította, hogy viszonozza a segítséget. Az oroszok ezt nem felejtették el. Az oroszok balkáni terjeszkedésének meggátlására beleegyeztek Moldva és Havasalföld egyesítésébe, jóllehet tudhatták, hogy a megalakuló Románia következő célja Erdély megszerzése lesz orosz segítséggel. Gyermeteg naivitással és dinasztikus észjárással azt gondolták, hogy egy Hohenzollern király csak nem fog ellenük harcolni. Az I. vh. kitörésének közvetlen oka a Balkánon keresztül a Földközi tengerhez kijutni akaró Oroszország és a közel-keleti olajmezők felé a Berlin-Bagdad vasúttal igyekvő Németország egymást keresztező törekvése volt. Ezt Bécsben nagyon jól tudhatták és nem hihették, hogy a Szerbia elleni háború helyi konfliktus marad. Ha elkerülhetetlen is volt az a háború, azt tudhatták hogy a Monarchia sem belpolitikailag, sem katonailag nincs felkészülve rá. Nekünk magyaroknak sok okunk nincs szomorkodni miattuk, hiszen számukra, mint Őfelsége Chlopy-i hadparancsában kifejtette, csak a Monarchia egy néptörzse voltunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!