A CÖF bohóca az állampolgárokat röhögi ki

2014. február 04. 08:53

A politológus és a közvélemény-kutató apátiát diagnosztizált. Az apátia tény, és én ennek az okairól szeretnék kertelés nélkül beszélni.

2014. február 04. 08:53
Lánczos Vera
Galamus

Egyfelől nyilvánvaló, hogy a Fidesz politikájában és retorikájában tudatosan törekedett arra, hogy az elégedetlenség, a deprimáltság – a megosztó taktikák révén, illetve az agresszív és a politikától elundorító eszközök alkalmazása következtében – apátiát váltson ki csupán, és ne ellenállást, szervezett védekezést. 2010 előtt is sikeresen teremtettek pszichózist eredményes lejárató kampánnyal és mellébeszéléssel, mert arról, hogy milyen kormányzásra készülnek, szót sem ejtettek. Ma is pszichózist tartanak fenn, a kilátástalanság, a megdönthetetlen túlerő pszichózisát, amely nagy sebet kapott ugyan az ellenzéki összefogással és a gyurcsányozás hatástalanodásával, éppen az ellenzéki együttműködés miatt, de az nem változott, hogy uralják a médiateret befolyásoló kommunikációs eszközök csaknem teljességét. Így aztán olyan helyzet állt elő, hogy eredményesen életben tudták tartani az elmúltnyolcévező lejárató kampányok hatásait, mintegy ellenpontozva az azóta keletkezett rossz tapasztalatokat, skandalumokat. Sikeres az erővel szembeni kilátástalan küzdelem érzetének a fenntartása is.

A pszichózis eredményességéhez azonban 2010-ben is kellett és ma is kell a demokratikus térfél asszisztálása. Az apátia nem sorscsapás, amivel nem lehet kezdeni semmit. Kell tenni és meg is lehetne törni a pszichózist, mert ez inkább társadalompszichológiai probléma, mint közvetlenül politikai. Tévedés ezért azt hinni, hogy a politikusok vagy a pártok képesek maguk ezt a helyzetet kezelni, hiba tehát ezt elvárni, még nagyobb hiba ezért kizárólag őket okolni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vörös Gyuláné
2014. február 05. 10:15
Érdekes. Nekem arról a bohócról a balos bohóctüntetők jutottak eszembe.
polnemkor
2014. február 04. 13:34
"kívánatos lenne, hogy a sajtó" (sic!): Lánczos Vera galamúmia is kizárólag a "régi szép idő" pártbrosúráira képes nosztalgiával emlékezni. Kiesett az időből. Vera néni, az az idő örökre elmúlt, amikor önök mondták meg, hogy "a sajtó"(sic!) miről és hogyan írjon! Legalábbis erősen merem remélni!
balbako_
2014. február 04. 11:50
Bohóc a bohócok közt. Ennyi.
luga
2014. február 04. 11:47
Verocska, te meg a galamust röhögteted ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!