A közeg

2014. február 14. 08:26

Hont András, történész és politológus, közbeszédünk és a közvélekedés egyik aktív formálója úgy gondolja, hogy a mai ellenzék csak azért jobb, mint a Fidesz, mert rosszabb, és emiatt kisebb az „ártóképessége”.

2014. február 14. 08:26
Lánczos Vera
Galamus

Hont András, történész éspolitológus, közbeszédünk és a közvélekedés egyik aktív formálója úgy gondolja, hogy a mai ellenzék csak azért jobb, mint a Fidesz, mert rosszabb, és emiatt kisebb az »ártóképessége«. Szerinte itt választással már nem dönthető el semmi. Hogy mivel dönthető el, arra persze nem akart (tudott?) válaszolni. Szerinte csak közhelypolitikusok és -politológusok állítják, hogy Magyarországon még normális parlamenti demokrácia működik normális pártokkal. Nem tudom, kire célozhatott, mert elég sok politológus, elemző, sőt publicista éppenséggel azt gondolja számos, éppen a hvg.hu-n rendszeresen publikáló kollégájával szemben, hogy már régen nem demokrácia az, amiben élünk, de rendszert a Fidesz váltott. Mindesetre érdekes volt látni, miként mond ellent önmagának Hont, amikor az ellenzék alkalmatlanságának illusztrálására azt a példát »bírta« előhozni, hogy Vadai Ágnes azt állítja, ma Magyarországon diktatúra van, miközben képviselői fizetést kap az államtól. Na tessék, ennyire álságosak ezek mind, sugallta Hont. Szerinte már rég le kellett volna mondania Vadainak a mandátumáról, mert csak akkor lenne őszinte az ilyen retorika.

Értsük világosan: addig tehát, amíg egy politikus képviselői fizetést vesz fel, nem beszélhet hitelesen önkényuralomról, erről csak publicisták beszélhetnek hitelesen. Ők viszont karosszékből és fizetésért is tehetik. Mindezek fényében persze nem lehetünk nagyon meglepve, hogy a Hont által képviselt tohuvabohuból nincs értelmes kiút. Valóban nehezen védhető az az álláspont, hogy annyira rossz a helyzet, hogy már nem érdemes rajta változtatni sem, egészen addig, amíg el nem jönnek azok, akik szerinte kiérdemlik a jogot a változtatásra. (A köztes időre legfeljebb »kikapcsoljuk« a világ folyását. Arra ugyanis nem adott receptet, hogy mitől nem romlik tovább a helyzet, amíg a felkentek előteremnek.) Ehhez valóban olyan teóriákat kell kerekíteni, hogy az ellenzék azért gyenge, mert direkt nem akar erős lenni, a »nem naivak« tudják, hogy »fogott« emberekről van szó egytől egyig, és természetesen semmilyen összefüggést nem érdemes keresni az ellenzék gyenge hatóképessége és a között, hogy az igazán forradalmi gondolkodású újságírók és állampolgárok szigorúan nem ártják bele magukat holmi cselekvésbe, hát még döntésbe. Ők azért vannak, hogy »átlássák« mások dolgát, a végén meg pontozzanak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
56október
2014. február 14. 10:30
Basszus, nem akarom önmagamat ismételni, de ezek olyanok, mint egy rossz paródia, csak tragikusan valóságosak. Már arcról megmondom, ki a galambdúcos!!
ceres
2014. február 14. 10:18
Vera , drága!Antagonisztikus ellentét van a Fidesz és a neoliberálisok álltal hülyített-zsarolt-irányított debil Mszp közt.Világos hogy ilyen helyzetben az egyik uralkodik a másik fölött..Szerencsére a Fidesz uralkodik a neoliberálisok fölött.Egyébként inkább legyen az ember idealista mint "demokrata".
qccqccqcc
2014. február 14. 10:03
Hülypics, ennyi.
Agricola
2014. február 14. 09:50
"elég sok politológus, elemző, sőt publicista éppenséggel azt gondolja, hogy már régen nem demokrácia az, amiben élünk, de rendszert a Fidesz váltott." Ezek olyan fából vannak faragva, mint Lánczos Vera, valamint a Salemi Boszorkányok történetének hisztériázó leánycsapata, akik látták a Sátánt és meg tudták nevezni azon polgártársaikat, akik a Sátánnak cimboráltak. Nincsen eszénél az sok politológus, elemző, sőt publicista éppenséggel azt gondolja, hogy itten kérem mostan diktatúra van. Ha eszüknél lennének, azt láthatjuk, hogy garázda provók senkitől sem zavartatva betörhettek még a Koztársasági Elnök rezidenciájába, leszedhették a magyar és európai uniós zászlókat is. Az elképesztő mégis az, hogy ezek háttértámogatói az úgynevezett "Szabad Sajtóban" gátlástalanul habzó szájjal arról zokoghatnak, hogy itten kérem mostan diktatúra van. Az aktivisták létrán felmásztak a palota erkélyére, és ott a paksi bővítésről népszavazást követelő molinókat feszítettek ki. Ráadásul kiszedték a tartójából a nemzeti és az uniós zászlót, amelyeknek visszaadását ahhoz a feltételhez kötötték, hogy a köztársasági elnök haladéktalanul írjon ki népszavazást a paksi bővítés ügyében, vagy küldje vissza a parlamentnek a múlt héten elfogadott jogszabályt. A bajnaista aktivisták hasonlóan működtek a terroristákhoz, akik abból a célból indítják akcióikat, hogy állami szervet, más államot vagy nemzetközi szervezetet arra kényszerítsenek, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön! Senki sem fenyegette golyóval ezeket az arcátlan alakokat, sőt az úgynevezett "Szabad Sajtó" még lovat is ad alájuk és dicsőíti őket, a Szabadság glóriájával koszorúzva őket.. Maga a híres neoliberális Nobel díjas közgazdász, Milton Friedman így vélekedett: "Az állam szükséges, mint egy, a játékszabályokat meghatározó fórum, és mint a bíró, aki elmagyarázza a szabályokat, és megköveteli azok betartását." Ahol szabályok vannak és megkövetelik azok betartását ott nem lehet korlátlan a Szabadság sem! Ezek, a Lánczos Vera által hivatkozottak ,"sok politológus, elemző, sőt publicista", nem úgy viselkednek, mintha normális emberek lennének. Nem nyitják ki szemüket a valóság előtt és szövegük túlfűtött érzelmeiktől vezérelt. Ezért habzik a szájuk fékezetlenül a diktatúráról!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!