Milyen lesz Martin Schulz új Európája?

2014. május 08. 16:10

Schulz programjában sajnos nagyrészt a baloldalról jól ismert, évszázados célkitűzéseket kapjuk: egyenlő munkáért egyenlő bér, a nők egyenjogúsága, stb

2014. május 08. 16:10
Barcs Endre
EU Mozaik

A program természetesen a hagyományos szocialista, baloldali értékrendre épül, és első pontja, mi más is lehetne az egyre növekvő munkanélküliségben szenvedő kontinensünkön, mint a munkahelyteremtés. Mást sem hallani az elmúlt években uniós politikusok szájából, mint ezt. Kérdés: képes e egyáltalán a politika munkahelyeket teremteni? Hiszen a szabad vállalkozásra és a szabad versenyre épülő kapitalista piacgazdaságnak megvannak a saját törvényszerűségei, amit politikai döntésekkel csak igen nehezen lehet befolyásolni.

Lehet munkahelyteremtő programokat támogatni, de ehhez erős állam kell, ami éppen a magas fokú munkanélküliség, és az ebből következő alacsony adóbevétel miatt, éppen nem áll rendelkezésre, és amennyiben a tagállamai betegeskednek, és ki kell segíteni őket, úgy maga az Európai Unióban sem várható nagy változás, főleg nem fellendülés. Schulz ajánlata: a transznacionális demokrácia, fenntartható gazdasággal. Hogy ez miként jönne létre, arra a szocialista jelölttől nem kaptunk magyarázatot. A demokrácia megerősítése önmagában még nem vezet növekedéshez.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2014. május 09. 00:41
martin schulzshclzc sikeresen elvégezte az általános iskolát. Egy ilyen ember mondja meg milyen legyen európa.
KannibálTatárÚr
2014. május 08. 19:26
... "képes e egyáltalán a politika munkahelyeket teremteni? Hiszen a szabad vállalkozásra és a szabad versenyre épülő kapitalista piacgazdaságnak megvannak a saját törvényszerűségei, amit politikai döntésekkel csak igen nehezen lehet befolyásolni." Na látod, ezért feleslegesek a politikusok.
balbako_
2014. május 08. 17:08
Tehát lózungok, megvalósíthatatlan ábrándok aztán hatalmon Ciprus, Görögország, Spanyolország és még sorolhanám...
OberEnnsinnen
2014. május 08. 17:03
"Schulz ajánlata: a transznacionális demokrácia, fenntartható gazdasággal." Hm... Nem rossz. Olyasmi, mint az, hogy "A futball nagyon egyszerű játék. ----?---- Csak nagyon nehéz egyszerűen játszani."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!