Mint áruló, megjegyezném

2014. június 25. 15:31

A paksi bővítésről, meg az oroszoktól felvett 10 milliárd eurós deviza gigahitelről van szó. Az ügylet egyszerűen hajmeresztő.

2014. június 25. 15:31
Gál Zsolt
Új Szó

Az Orbánt szinte vallási fanatikusként követő tömeg végtelenül leegyszerűsített világában csak két kategória maradt. Az egyikbe tartoznak a hívők, a vezér követői, akik számára az, amit Orbán (legutoljára) mondott egyenlő a szent és megkérdőjelezhetetlen igazsággal. Ha valaki nem ért egyet, egyből a másik csoportban landol, komcsi, hazaáruló, valakinek a bérence, ellenség lesz belőle, még a magyarságát is megkérdőjelezik.

Elég sajátos logika: az áruló nem az, aki az országot vakvágányra vezeti, eladósítja, nemzetközi megítélését aláássa, hanem az, aki erre figyelmeztetni merészel. Ennek ellenére mégis szólnom kell, ha folytatódik a magyar demokrácia és a piacgazdaság ellehetetlenítése. Ezért árulóként megjegyezném, hogy ez most párosul az ország stratégiai érdekeivel szembemenő és szuverenitását veszélyeztető döntéssel. Igen, a paksi bővítésről, meg az oroszoktól felvett, a magyar országgyűlésben két napja megszavazott 10 milliárd eurós deviza gigahitelről van szó. Az ország számára előnytelen, hatalmas pénzügyi terhet jelentő és még nagyobb kockázatokat rejtő ügylet egyszerűen hajmeresztő. Se gazdasági hatástanulmányok, se társadalmi vita, a vezér egyszerűen eldöntötte és kész. Ráadásul mindezt az Ukrajna elleni orosz agresszió idején zavarják le. Akkor most ki itt az áruló?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
oskar
2014. június 25. 21:17
Paks 1 mennyibe került a 70', 80' években?????????????????? Azt is az országban élők fizették ki, nem? Modelezze már le valaki, ha nem épült volna Paks akkor mennyi lenne ma a villamos energia ára????? Volt még kettő nagy erőmű az országban. A Dunamenti és a Tiszai. Mindkettő áll. Miért? Mert a gáz és az olaj ára miatt azokban az alacsony hatásfokú erőművekben nem kifizetődő a villamos energia termelés. Lehetne építeni kombinált ciklusú nagy erőműveket amelyek majdnem ugyanannyiba kerülnének de jobban szennyeznék a környezetet CO2 emisszióval. Az alternatív energia meg nem elég az ország kielégítésére, még akkor sem ha ezek akik Paksot ellenzik kikapcsolnák otthon az elektromos áramot.
1234
2014. június 25. 20:57
Mindig szégyellem magam, ha ez a hülye megnyilvánul. Idióta. Ha látnátok élőben, azt hinnétek gyengetehetségű orvosi lelettel, ami olyan paratudományokban, mint közgáz, olyan balkáni színvonaltalan helyeken, mint kelet-európai közgáz főiskolák, nem hátrány, ellenkezőleg előny is. Csak kakukként ismételgeti a magyarországi liberálnáci eszement lózungokat. Azokat, amik mentén Magyarország olyan sikeresen fejlődött 1989 - 2010 között.
USsange
2014. június 25. 19:28
"Ráadásul mindezt az Ukrajna elleni orosz agresszió idején zavarják le." Az osztrákok is, te idióta. :)))
Zokni
2014. június 25. 17:31
K. Szerző! Ilyenkor lehet rajtakapni a történelem működését. Nem értjük gyakran, hogy miért nem sikerül az évszázados lemaradásunkat behozni. Lehet itt Monarchia, lehet itt horthysta diktatúra, lehet itt, világháború (kettő is), lehet itt felszabadulás, lehet itt államszocialista konszolidáció, és ("proletár") diktatúra, lehet itt (fél)szabadversenyes kapitalizmus, nemzetközi integráció, meg generációk sokasága, emberek munkája, tehetsége, áldozatai, halála, vagyoni-lelki vesztesége és így tovább - AKKOR SEM TUDJUK átlépni a korlátainkat. Minden lépcsőfokra fel kell lépni, átugrani lehetetlen, és közben a többiek is előbbre jutnak, ezért a lemaradást nem lehet behozni. De most, itt látható! Megszavaztunk egy kormányt, mely meghozott egy döntést, ami több generáción keresztül TÉNYLEGES versenyhátrányt okozva össznemzeti veszteséggel jár. Kiszámolható a hátrány, pénzre átszámítható, amit a mindenkori nemzeti jövedelmünkből majd erre költünk. Balkán vagyunk. A Balkán sem balkánabb nálunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!