Csak ugat a Nyugat

2014. július 30. 15:57

Ahogy a franciák (is) fogalmaztak, Londonográd – vagyis az orosz oligarchák londoni pénzszámlái – bezárása is elvárható lenne, mielőtt Cameron a Mistral-hajókat veri le Hollande-on.

2014. július 30. 15:57
Feledy Botond
Kitekintő.hu

„Kevés dologban egyezik Hollande és Sarkozy francia elnökök véleménye. A Mistral-osztályú két hadihajó eladásában azonban biztosan: még a grúziai háború után Sarkozy aláírt egy 1,2 milliárd dollár értékű hadiüzletet Oroszországgal, ami minden ukrán esemény ellenére továbbra is érvényben van. A líbiai Kadhafi-ellenes beavatkozásban is hasonló hajókkal vett részt Franciaország. Párizs a helikopterek fogadására is alkalmas hajót adná el a Nyugatot lépten-nyomon froclizó Putyinnak.

(...)

A brit kormány fegyverexportja különösen szembemegy a saját retorikájukkal, mivel Litvinyenko halála óta Oroszország és az Egyesült Királyság diplomáciai szinten kemény üzeneteket váltottak, egészen diplomaták kiutasításáig, majd jött itt is a reset. Ezzel szemben úgy tűnik, hogy a brit ipar – és nemcsak a fegyvergyárak, hanem az olajipar – nagyon is azon dolgozik, hogy a kereskedelmet ne zavarja meg a politikusok játszadozása.

A British Petrol és más nagy olajipari cégek szibériai és más orosz érdekeltségei óriási befektetéseket jelentenek, hatalmas kihelyezett eszközállománnyal. Ezeket sem szeretnék a cégek elveszíteni néhány hazai oroszellenes szavazat megszerzése miatt. Ahogy pedig a franciák (is) fogalmaztak, Londonográd – vagyis az orosz oligarchák londoni pénzszámlái – bezárása is elvárható lenne, mielőtt Cameron a Mistral-hajókat veri le Hollande-on.

Ennél még kirívóbb a fegyverexport kérdése, mivel az előző évhez képest 52 százalékkal nőtt a Moszkva felé történő eladások értéke. A brit parlament illetékes bizottsága külön jelentést készít az éves exportról, amely kapcsán most számos kérdést tettek fel a kormánynak. Így különösen azt, hogy bár márciusban 34 exportengedélyt felfüggesztettek a külügyminiszter javaslatára, további 251 engedélyezett ügylet maradt érvényben, több mint 130 millió font értékben. A golyóálló mellénytől a puskaalkatrészeken át a mesterlövész-puskák egyes részein keresztül a töltényekig, titkosító-szoftverig és éjjellátókig sok minden maradt a listán. Természetesen nem lehet egyértelműen állítani, hogy ezek másnap az ukrán szakadárok kezére kerülnek, de mégiscsak furcsa, hogy több NATO-tagállam ilyen típusú és mennyiségű fegyvert tuszkol az orosz medve zsebébe, miközben szájkaratéznak a másik szinten.

London nemcsak orosz ügyfeleknek árul nagy szeretettel, hanem például a közel-keleti arab monarchiáknak is. Az Abu-Dzabiban rendezett idei fegyverexpón 93 brit cég árult gumilövedéktől kezdve mindenféle páncélozott járműig mindent. A biztonság kedvéért az exportmegítélésről szóló szabályból éppen kiiktatták azt a fél mondatot, amely szerint nem kaphat engedélyt az a termék, amelyet »feltehetőleg belső elnyomásra használhatnak fel«. Más szóval, a brit kormány is inkább Tibetben támogatja az emberi jogokat, nem a fegyverpiacon. Már csak hab a tortán, hogy Szíriának még épphogy a szaringáz előállításához szükséges kemikáliák eladására is engedélyt adtak 2012-ben az illetékes miniszterek, a teljes államapparátus megkerülésével…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ptiszai
2014. július 31. 07:23
Oroszbarát fideszesek, jobbikosok elfelejtették az 1989 előtti orosz megszállást . Orosz barátok lettek, mindezt képesek megmagyarázni. Elég nagy fordulat tőlük.
heep
2014. július 30. 20:22
Közben Amerika meg röhög az egészen. Őket érinti a legkevésbé, az általuk Európára erőltetett, embargó. Mint mindig most is a nagyobb kutya b..-ik.
Gombóc XVI. Artúr
2014. július 30. 20:20
Pecunia non olet...
OberEnnsinnen
2014. július 30. 17:24
Hatalmas méretű patkányok árasztották el a Tuileriák kertjét Párizsban: a kertészek attól félnek, hogy az állatok megharapják őket. A párizsiak többségét azonban szemmel láthatólag nem zavarják a patkányok és a jelenlétükben is tovább folytatják az eszegetést és a pihenést. A londoni patkányok egyelőre csendben vannak. Az a feladat most, mindkét patkánytársadalom számára - mint annyiszor az utóbbi száz évben: Ők hogyan nyerhetnek, s kik fizessenek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!